Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dar pasninkauti ar jau baigti: mėnulis sujaukė Indonezijos musulmonų šventinius planus

Indonezijos vyriausybė paskelbė, kad mėnulio padėtis nėra tinkama, jog būtų galima užbaigti šventojo pasninko mėnesį Ramadaną, kurio pabaigos laukta antradienį.
Paaiškėjo, kad Indonezijos musulmonams teks atidėti Ramadano pabaigą.
Paaiškėjo, kad Indonezijos musulmonams teks atidėti Ramadano pabaigą. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Indonezijos gyventojai, kurių 90 proc. sudaro musulmonai, švenčia Eid ul Fitro (Atsigavėjimo) šventę, skirta Ramadano pabaigai, bendromis vaišėmis ir naujų drabužių pirkimu, tačiau dabar jiems reikės šventimą nukelti vieną dieną.

Namų šeimininkė Nur Arifah, pradėjusi gaminti valgius nuo ankstyvo pirmadienio ryto, nelaukė vyriausybės pareiškimo, paskelbto pirmadienio vakarą.

„Mano giminaitės ir giminaičiai susirinko mano tėvo namuose švęsti, tačiau paaiškėjo, kad tai ne ta diena“, – sakė ji.

„Turgus jau užsidarė, kaip dabar pagaminti naujų valgių... greičiausiai teks per Eid ul Fitrą vaišintis greitai paruošiamais lakštiniais“, – sakė ji.

Daugelis kitų musulmonų, kurie ketino tą dieną valgyti, toliau pasninkavo visą antradienį, o prekybos centrai šventės proga užsidarys ne antradienį, bet trečiadienį.

Pagal mėnulio padėtį nustatoma Ramadano pradžia ir pabaiga. Astronomai pranešė Indonezijos vyriausybei, kad mėnulis yra pernelyg žemai, kad būtų galima skelbti Eid ul Fitrą.

Tačiau didžiausios šalyje musulmonų grupės „Muhammadiyah“ nariai Ramadano pabaigą švenčia antradienį. Švenčia ir kitos šalys, pavyzdžiui, Saudo Arabija.

Praėjusiais metais aukštieji šalies islamo autoritetai pripažino, kad kryptis Mekos link buvusi neteisingai nustatyta. Šis pareiškimas sukėlė didžiulę sumaištį, nes tai reiškė, kad visi tikintieji iki tol meldėsi žvelgdami neteisinga kryptimi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius