-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Daugiau nei 6 milijardai dolerių, kuriuos JAV skyrė Irakui, buvo pavogti

Apie 6,6 milijardai JAV dolerių, kuriuos Jungtinės Valstijos skyrė Irako ekonominei paramai, buvo pavogti, skelbia „The Los Angeles Times“.
Doleriai
Doleriai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nuo amerikiečių įsiveržimo į Iraką 2003 metų kovo mėnesį šiai šaliai JAV Kongresas skyrė apie 61 mlrd. JAV dolerių. Tačiau audito duomenys rodo, kad apie 6,6 mlrd. JAV dolerių dingo ir greičiausiai buvo pavogti. „Tai didžiausia dotacijų vagystė per visą JAV istoriją“, – teigė Irako atstatymui skirtų lėšų inspektorius Stuartas Bowenas.

Paaiškėjo, kad skiriant paramą Irakui didžiulės pinigų sumos buvo gabenamos grynaisiais. Pavyzdžiui, pirmuoju „C-130 Hercules“ reisu buvo nugabenta 2,4 mlrd. JAV dolerių. Iki 2004 metų gegužės buvo įvykdyta 20 tokių reisų. Beje, šie pinigai priklausė ne amerikiečiams, o irakiečiams – didžioji dalis jų buvo gauta pardavus Irako naftą.

Bagdade šie pinigai buvo laikomi vienų iš Saddamui Husseinui priklausiusių rūmų rūsyje, taip pat kai kuriose amerikiečių karinėse bazėse, iš kur buvo išvežiojami į ministerijas bei įvairias organizacijas Irake. Rašoma, kad paskirstant pinigus amerikiečiai dažnai neturėjo pakankamai žmonių, tad tūkstančiai dolerių buvo tiesiog paprasčiausiai kraunami į maišus ir automobiliais išvežiojami po Iraką.

Pastaraisiais metais JAV karo vadovybė ne vieną kartą teigė, kad gali atsiskaityti dėl visų pinigų panaudojimo, tačiau to taip ir nepadarė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius