-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didelė imigracija radikalizuoja Skandinaviją ir kelia didžiulę įtampą Rusijoje

Didėjanti imigracija vis labiau neramina daugelį Didžiosios Britanijos gyventojų, tačiau šis klausimas rūpi ir kitoms valstybėms visame pasaulyje. Skandinavijos šalyse kraštutinės dešiniosios partijos siekia griežto į šias šalis atvykstančių asmenų skaičiaus ribojimo, Australijos pasienio apsaugos tarnybos stumia imigrantų perpildytus laivus toliau nuo šalies krantų, o Rusiją užplūdę milijonai imigrantų iš skurdžių Viduriniosios Azijos valstybių patiria vietos gyventojų neapykantą, rašo naujienų svetainė theguardian.com.
Per policijos reidą sulaikyti nelegalūs imigrantai Maskvoje
Per policijos reidą sulaikyti nelegalūs imigrantai Maskvoje / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

Remiantis 2013 m. Jungtinių Tautų duomenimis, iš viso pasaulyje ne savo gimtosiose šalyse gyveno 232 mln. žmonių. Šis skaičius yra 50 proc. didesnis negu buvo 1990 m.

Remiantis 2013 m. Jungtinių Tautų duomenimis, iš viso pasaulyje ne savo gimtosiose šalyse gyveno 232 mln. žmonių.

Nors iš pirmo žvilgsnio šis skaičius ir atrodo milžiniškas, tačiau migrantai sudaro tik 3,2 proc. visų pasaulio gyventojų. Beveik du trečdaliai imigrantų į išsivysčiusias šalis atvyko iš besivystančių valstybių.

Šiuo metu migrantai sudaro 9,8 proc. Europos gyventojų, Šiaurės Amerikoje jų dalis siekia 14,9 proc., o Australijoje ir Okeanijoje daugiau negu 20 proc.

Nuo 2000 iki 2010 m. kiekvienais metais apie 4,6 mln. žmonių išvykdavo iš savo gimtųjų šalių, tačiau šiuo metu šis skaičius yra nukritęs iki 3,6 mln.

Didelė imigracija kursto debatus JAV ir Didžiojoje Britanijoje, tačiau šios šalys nėra vienintelės, kurias renkasi žmonės iš mažiau išsivysčiusių pasaulio valstybių.

Rusijos politikai atvirai niekina imigrantus

JT duomenimis, Rusija yra antra valstybė pasaulyje pagal šalyje gyvenančių imigrantų skaičių po JAV. Rusijoje gyvena apie 11 mln. užsieniečių, iš kurių nemaža dalis dirba šešėlinėje ekonomikoje.

Dauguma imigrantų šioje šalyje dirba statybų sektoriuje, kuris klestėjo, kol pagrindinės Rusijos eksporto prekės naftos kainos pasaulinio rinkose buvo itin aukštos.

2014 m. vasarą atlikto „Levada“ tyrimų centro duomenimis, 76 proc. Rusijos gyventojų teigė, kad imigrantų skaičius turi būti apribotas, ir tik 12 proc. iš jų turėjo teigiamą nuomonę apie migrantus iš Pietų Kaukazo šalių.

Dauguma imigrantų Rusijoje yra kilę iš buvusių sovietinių respublikų. Ypatingai daug atvykėlių Rusijoje yra iš Vidurinės Azijos ir Pietų Kaukazo šalių.

Dėl griežtos Rusijos valdžios imigracijos politikos ir to, jog dauguma imigrantų Rusijoje žada gyventi tik laikinai, didieji šalies miestai beveik neturi vadinamųjų etninių kvartalų. Migrantai yra pasiskirstę po daugelį Rusijos didmiesčių rajonų.

Nedidelė dalis išsilavinusių imigrantų yra daugiau ar mažiau integravęsi į Rusijos visuomenę, tačiau dauguma jų gyvena itin blogomis sąlygomis laikinuose statybininkų būstuose arba pigiuose viešbučiuose.

2014 m. vasarą atlikto „Levada“ tyrimų centro duomenimis, 76 proc. Rusijos gyventojų teigė, kad imigrantų skaičius turi būti apribotas, ir tik 12 proc. iš jų turėjo teigiamą nuomonę apie migrantus iš Pietų Kaukazo šalių.

Labai dažnai įtampa tarp vietos gyventojų ir atvykėlių perauga į smurtą. 2013 m. viename Maskvos priemiestyje įsiplieskė riaušės po to, kai Rusijos futbolo sirgalių nužudė imigrantas iš Azerbaidžano.

Antiimigracinės nuotaikos būdingos ir Rusijos opozicijos lyderiui Aleksejui Navalnui. Viename iš vaizdų įrašų jis atvykėlius sulygino su tarakonais.

Antiimigracinės nuotaikos būdingos ir Rusijos opozicijos lyderiui Aleksejui Navalnui. Viename iš vaizdų įrašų jis atvykėlius sulygino su tarakonais.

2005 m. Rusijos nacionalistų politikas Dmitrijus Rogozinas savo rinkiminiame vaizdo klipe taip pat siekė išnaudoti šalies visuomenės ksenofobines nuotaikas su šūkiu „Išvalykime Maskvą nuo šiukšlių“.

Nors toks šūkis sulaukė didelio pasipiktinimo net Rusijoje, tačiau politiko reitingams jis nepakenkė. Šiuo metu D.Rogozinas yra šalies vicepremjeras.

Skandinavijoje nepasitenkinimu imigracija naudojasi kraštutinė dešinė

Nors Danija, Švedija ir Norvegija turi liberalių ir progresyvių šalių įvaizdį, tačiau šiose valstybėse pastarąjį dešimtmetį gyventojai taip pat vis labiau pradeda remti partijas, pasisakančias už imigracijos ribojimą.

Štai dar 2013 m. Norvegija, po Švedijos, buvo antroje vietoje pasaulyje pagal vienam gyventojui tenkančių pabėgėlių skaičių. Tačiau padėtis pasikeitė po rinkimų 2014 m., kuomet į valdančiąją koaliciją buvo pakviesta „Pažangos partija“. Jos lyderis Sivas Jensenas, pagarsėjęs kritiškomis pastabomis apie islamą, tapo Norvegijos finansų ministru. Vien tik per 2014 m. Norvegijos pareigūnai iš šalies išsiuntė rekordinį imigrantų skaičių – daugiau negu 7000.

Vien tik per 2014 m. Norvegijos pareigūnai iš šalies išsiuntė rekordinį imigrantų skaičių – daugiau negu 7000.

Prognozuojama, kad milžinišką palaikymą 2015 m. rinkimuose Danijoje turės kraštutinės dešinės partija „Danijos žmonių partija“. Dažniausiai žodis „imigrantai“ šioje šalyje siejamas su atvykėliais iš musulmoniškų valstybių.

Švedija ilgą laiką pirmavo tarp visų Skandinavijos šalių pagal atvykstančių imigrantų skaičių ir iki šiol neužleidžia šios pozicijos. 2013 m. Švedijoje norėjo įsikurti apie 20 proc. visų prieglobsčio prašytojų, tenkančių ES.

Manoma, kad 2014 m. pabėgėlių, norinčių apsigyventi Švedijoje, skaičius gali būti dar didesnis dėl  Sirijoje vykstančio karo. Vis dėlto, panašu, kad Švedijos visuomenė taip pat šiek tiek pavargo nuo ilgametės vyriausybės politikos, kuri buvo labai draugiška imigrantams.

Per rugsėjo mėnesio parlamento rinkimus kraštutinės dešinės „Švedijos demokratų“ partija surinko 13 proc. rinkėjų balsų.

Australija žada stabdyti „imigrantų valtis“

Dabartiniam Australijos premjerui Tony Abbottui laimėti parlamento rinkimus padėjo duotas pažadas „sustabdyti imigrantų valtis“. 2013 m. beveik du trečdaliai žmonių, kuriems natūralizacijos būdu buvo suteikta Australijos pilietybė, buvo kilę iš Didžiosios Britanijos ir Indijos.

Skelbiama, kad daugiausiai nelegalių imigrantų, siekiančių valtimis ir laivais pakliūti į Australiją, yra kilę iš Birmos, Afganistano, Irano ir Šri Lankos.

Neseniai Australijos valdžia priėmė sprendimą trečdaliu sumažinti kvotas, pagal kurias yra suteikiamas pabėgėlio statusas.

Be to, Australija yra viena iš kelių pasaulio valstybių, kurios pasienio pareigūnai stumia valtis su pabėgėliais atgal į jūrą nuo šalies krantų. 

Be to, Australija yra viena iš kelių pasaulio valstybių, kurios pasienio pareigūnai stumia valtis su pabėgėliais atgal į jūrą nuo šalies krantų. Tie migrantai, kurie būna pagaunami, yra išsiunčiami į Papua Naująją Gvinėją ir Nauru, kur laikomi specialiose stovyklose.

Ispanijoje didesnį nerimą kelia emigracija

Ilgą laiką diskusijas Ispanijoje apie atvykstančius imigrantus dažnai užtemdydavo nuogąstavimai apie milžinišką emigraciją iš šalies. Tiesa, nuo 1999 iki 2009 m. į šalį atvyko daugybė imigrantų iš Ekvadoro, Bolivijos, Rumunijos ir Maroko. Vis dėlto, šiuo metu labai daug šių atvykėlių jau paliko šalį dėl milžiniško, 24 proc. viršijančio, nedarbo lygio. Be to, nemažai ispanų taip pat išvažiuoja iš šalies tikėdamiesi susirasti geresnes gyvenimo sąlygas užsienyje.

2013 m. iš Ispanijos išvyko apie 550 tūkstančių žmonių, o atvyko virš 250 tūkstančių, iš kurių dauguma buvo Maroko, Rumunijos ir Didžiosios Britanijos piliečiai.

Dėl ekonominės krizės Ispanijoje sumažėjo atvykėlių iš Lotynų Amerikos šalių kiekis, tačiau padaugėjo atvykėlių iš Kinijos.

Lyginant su kitomis Europos šalimis, Ispanijoje nebuvo užfiksuota didelės įtampos tarp vietos gyventojų ir atvykėlių. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius