-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didžiosios valstybės siūlo keisti atsiskaitymo už naftos žaliavą valiutą

Praėjusią savaitę „Brent“ naftos žaliava Londono biržoje pabrango 2,64 dolerio. Šiuo metu jos kaina siekia 69,19 JAV dolerio.
Naftos saulėlydis.
Naftos saulėlydis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pasak „Lietuvos Statoil“ Pardavimo ir tiekimo departamento direktoriaus Giedriaus Bandzevičiaus, naftos žaliavos kainos kilimą lėmė dvi pagrindinės priežastys – geopolitiniai neramumai Nigerio deltoje, kur išgaunama svarbi pasaulinės naftos žaliavos dalis, ir didžiųjų šalių bandymai įvesti naują atsiskaitymo valiutą naftos žaliavos rinkoje.

Praėjusią savaitę vyko susitikimas tarp Persijos įlankos šalių, Rusijos, Kinijos, Japonijos ir Prancūzijos. Bandyta pasiūlyti naftos prekyboje atsisakyti pagrindinės valiutos – JAV dolerio, kuriuo atsiskaitoma jau daugelį metų, ir per devynerius metus pereiti prie naujo valiutų krepšelio. „Tokį krepšelį, iniciatorių nuomone, galėtų sudaryti Japonijos jena, Kinijos juanis, euras, auksas ir bendra Persijos šalių valiuta, kurią šalys planuoja įsivesti. Kol kas dauguma naftą išgaunančių šalių šį pasiūlymą atmetė“, – teigia G.Bandzevičius.

Pasak G.Bandzevičiaus, šiuo metu rinkoje situacija išlieka neaiški, todėl sunku prognozuoti, kaip keisis kainos artimiausiu laiku.

Pasak jo, naftos kainai įtakos turėjo ir geopolitiniai neramumai Nigerio deltoje. Nigerijoje, kuri yra viena didesnių naftą išgaunančių šalių, atsinaujino ginkluoti naftos gavybos kompanijų užpuoliai. Šalies Vyriausybė išplatino pranešimą, kad bandymai sutramdyti sukilėlių grupuotes buvo sėkmingi, – pritaikius amnestiją geranoriškai pasidavė apie 15 tūkst. sukilėlių. Tačiau viena iš aktyviausiai sukilimus organizuojančių grupuočių MEND išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad ji ne tik neketina nutraukti išpuolių prieš naftą išgaunančias kompanijas, bet žada dar labiau juos suaktyvinti.

Praėjusią savaitę Irano Vyriausybė pranešė, kad mažina savo šalies gyventojams kvotas subsidijuojamiems degalams įsigyti nuo 100 iki 55 litrų per mėnesį. Analitikų teigimu, tai susiję su Irano naftos eksportu į JAV. Jungtinės Valstijos iš Irano perka mažiau naftos, taip atsakydamos į šios šalies vykdomą urano sodrinimo programą. Iranas mažina subsidijas, bandydamas atsverti sumažėjusį eksportą į JAV.

JAV energetikos informacijos administracija (EIA) pranešė, kad naftos žaliavos importas į JAV buvo sumažintas 9,1 mln. barelių per dieną, o atsargos sumažėjo 1 mln. barelių per dieną. „Žaliavos atsargų mažinimas paaiškinamas padidėjusiais perdirbimo gamyklų pajėgumais, dėl kurių šalyje buvo sukauptos didesnės benzino atsargos“, – sako G.Bandzevičius.

Roterdamo biržoje naftos produktai brango

Praėjusią savaitę dyzelino ir benzino „Platts“ indeksai kilo atkartodami naftos žaliavos kainos augimą. Benzino „Platts“ indeksas išaugo 16,5 JAV dolerio, dyzelino – 17 dolerių.

Didmeninėje prekyboje benzino ir dyzelino kainos per savaitę išliko stabilios, o litro dujų kaina išaugo 4 ct.

Mažmeninė rinka atkartojo praėjusios savaitės pokyčius didmeninėje rinkoje – litro benzino ir dyzelino kaina per savaitę pakilo 1 ct, o dujos pabrango 3 ct.

Pasak G.Bandzevičiaus, šiuo metu rinkoje situacija išlieka neaiški, todėl sunku prognozuoti, kaip keisis kainos artimiausiu laiku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius