Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 05 19 /23:58

Iš Paryžiaus į Kairą skridęs lėktuvas nukrito į jūrą, paneigta, kad aptikta jo nuolaužų

Ketvirtadienio rytą avialinijos „EgyptAir“ pranešė, kad iš radarų dingo keleivinis lėktuvas „Airbus A320“, skridęs iš Paryžiaus į Kairą. Vėliau patvirtinta, kad lėktuvas sudužo Viduržemio jūroje. Prieš orlaiviui dingstant iš radarų ekranų užfiksuota staigių jo judesių ore, o „Reuters“ pranešė, kad jūroje jau pastebėtos pirmosios nuolaužos. Vėliau žinia apie aptiktas nuolaužas paneigta.
Gelbėjimosi liemenė iš Viduržemio jūroje nukritusio „EgyptAir“ lėktuvo
Manyta, kad ši gelbėjimosi liemenė yra iš Viduržemio jūroje nukritusio „EgyptAir“ lėktuvo. / „Facebook“ nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • Į Egiptą skridęs „Airbus A320“ lėktuvas pakilo iš Paryžiaus Charles'io de Gaulle'io oro uosto 23 val. 9 min. vietos laiku (ketvirtadienį 0 val. 9 min. Lietuvos). Lėktuve buvo 66 žmonės – 56 keleiviai ir 10 įgulos narių.
  • Iš radarų jis dingo 2 val. 45 min. nakties Kairo laiku (3 val. 45 min. Lietuvos). Nebuvo pasiųstas joks pagalbos prašymo signalas, nepastebėti skrydžio aukščio pakitimai. Tuo metu lėktuvas buvo maždaug 11 tūkstančių metrų aukštyje.
  • Ekspertų teigimu, tikimybė, kad orlaivis sudužo dėl mechaninio gedimo, yra nedidelė. Svarstoma, kad galėjo būti įvykdytas teroristinis išpuolis, o Graikijos pareigūnai teigė, kad lėktuvas prieš dingdamas iš radarų ekranų stipriai pakrypo.
  • „Reuters“ pranešė, kad maždaug 230 km į pietus nuo Graikijos Karpato salos pastebėtos galimai sudužusio lėktuvo nuolaužos. Vėliau pasirodė informacija, kad šie radiniai neturi nieko bendro su aviakatastrofa.

23.58 val. Graikijos aviacijos saugumo tarnybos pareigūnai paneigė anksčiau pasklidusią žinią, kad Viduržemio jūroje rasta dingusio lėktuvo nuolaužų.

Šios tarnybos vadovas Atanasas Binas, kalbėdamasis su Graikijos televizijos kanalu ERT, pareiškė, kad tai, kas buvo aptikta jūroje, „nėra lėktuvo detalės“.

„Atlikta nuolaužų analizė rodo, kad jos nėra lėktuvo. Mano kolega iš Egipto taip pat patvirtino, kad nėra jokių įrodymų, kad tos nuolaužos yra „EgyptAir“ lėktuvo“, – sakė A.Binas.

Egipto prezidentas Abdulas Fattah al Sisi įsakė šalies civilinės aviacijos ministerijai ir kariškiams sutelkti visas įmanomas pajėgas, kad dingusio lėktuvo nuolaužos pagaliau būtų rastos.

Numanomos katastrofos teritoriją Viduržemio jūroje toliau tyrinėja Graikijos ir Egipto kariniai laivai. Jiems padeda Didžiosios Britanijos karinių oro pajėgų lėktuvai.

18.50 val. JAV karo laivynas skyrė strateginės paskirties žvalgybos lėktuvą „P-3 Orion“ padėti ieškoti dingusio keleivinio „EgyptAir“ lėktuvo, kuris nukrito į Viduržemio jūrą ketvirtadienį, pranešė pareigūnai.

„JAV Šeštojo karo laivyno vadas sutarė su Bendruoju gelbėjimo koordinavimo centru Graikijoje ir JAV gynybos atašė Atėnuose, kad dingusio Egipto lėktuvo paieškai padėtų JAV karo laivyno lėktuvas „P-3 Orion“, – sakoma KJP pranešime.

Žvalgybos lėktuvas pakilo iš Sigonelos karinio jūrų laivyno aviacijos bazės Sicilijoje.

JAV prezidentą Baracką Obamą apie tyrimus, kas įvyko su lėktuvu A320, sudužusiu skrendant iš Paryžiaus į Kairą, nuolat informuoja kovos su terorizmu štabas.

„Prezidentas prašė, kad jam būtų pateikiama naujausia informacija apie situaciją ir nurodė administracijos pareigūnams susisiekti su savo kolegomis užsienyje ir pasiūlyti paramą bei palaikymą“, – sakė Baltųjų rūmų atstovas Ericas Schultzas.

18.28 val. Egipto civilinės aviacijos ministerija paskelbė „kol kas negalinti patvirtinti, kad rastos dingusio lėktuvo nuolaužos“.

17.53 val. Izraelio pareigūnai, kaip ir Rusijos atstovai, skelbia, kad „EgyptAir“ lėktuvas greičiausiai sudužo dėl teroro akto.

Tiesa, JAV dienraščio „The New York Times“ žurnalistė Rukmini Callimachi, rašanti apie vadinamąją „Islamo valstybę“, pastebėjo, kad džihadistai neprisiima atsakomybės už išpuolį, jei jis buvo įvykdytas.

Ji primena, kad pernai spalio 31-ąją, kai virš Egiptui priklausančio Sinajaus pusiasalio buvo numuštas oro linijų „Metrojet“ keleivinis lėktuvas, „Islamo valstybė“ po kelių valandų pasigyrė susprogdinusi šį orlaivį.

17.48 val. Lėktuvo dalis jūroje pastebėjęs Egipto prekybinio laivo pilotas Tarekas Wahba tinkle „Facebook“ paskelbė nuotraukas, kuriose, regis, matyti, gelbėjimosi liemenė ir kėdė iš nukritusio lėktuvo:

17.25 val. Pasirodė vaizdo įrašas, kuriame matyti Viduržemio jūroje pastebėtos nuolaužos:

16.35 val. Yra pranešimų ir apie daugiau nuolaužų. Graikijos kariuomenės atstovas naujienų agentūrai AFP teigė, kad nuolaužų pastebėta apie 470 km į pietus nuo Kretos salos.

„Į pietryčius nuo Kretos Kairo skrydžių informacijos zonoje esama radinių“, – sakė agentūrai AFP Graikijos generalinio štabo atstovas Vassilis Beletsiotis, dar pridūręs, kad Egipto lėktuvas pastebėjo plūduriuojančius objektus, kuriuos ištirti bus nusiųsti laivai.

VIDEO: Didžiausios pasaulį sukrėtusios lėktuvų katastrofos

Graikijos pareigūnai stebisi, kad nuolaužos taip toli nuo vietos, kur būdamas lėktuvas dingo iš radarų ekranų.

16.12 val. „Marine Traffic“ savo paskyroje „Twitter“ skelbia atnaujintą žemėlapyje, kuriame matyti, kiek daug laivų jau dalyvauja sudužusio lėktuvo paieškos operacijoje.

15.59 val. „Reuters“ praneša, kad jūroje maždaug 80 km į pietus nuo vietos, kur lėktuvas dingo iš radarų ekranų, pastebėta nuolaužų. Gali būti, kad jos priklauso sudužusiam orlaiviui.

Skelbiama, kad du plastikinius objektus pastebėjo Graikijos laivas, dalyvaujantis sudužusio lėktuvo paieškos operacijoje.

„Reuters“ šaltinių teigimu, abu objektai, atrodo, yra plastikiniai, baltos ir raudonos spalvos. Tiesa, Graikijos valstybinis transliuotojas ERT skelbia, kad šie objektai oranžiniai.

15.48 val. Sh.Fathy manymu, tikimybė, kad lėktuvas sudužo dėl teroristinio išpuolio, yra didesnė nei techninio gedimo galimybė.

15.45 val. Egipto civilinės aviacijos ministras Sh.Fathy tęsdamas spaudos konferenciją pabrėžė, kad nebuvo jokių saugumo problemų dėl nukritusio lėktuvo keleivių. Be to, jis patikino, kad keliauti oru į Egiptą neva ir toliau saugu.

15.36 val. Savo nuomonę dėl incidento pareiškė Rusija. Federalinės saugumo tarnybos vadovas Aleksandras Bortnikovas paskelbė, kad „EgyptAir“ lėktuvo katastrofa „greičiausiai“ buvo teroristinis aktas, rašo „Interfax“.

„Greičiausiai tai buvo teroristinis aktas, pražudęs 66 žmones iš įvairių valstybių. Raginame visas suinteresuotas puses, tarp jų – ir mūsų partnerius Europoje, imtis bendrų veiksmų ir nustatyti, kas įvykdė šį išpuolį“, – teigė A.Bortnikovas.

15.30 val. Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė užuojautą Prancūzijos ir Egipto vadovams dėl dešimtis gyvybių nusinešusios „EgyptAir“ lėktuvo katastrofos.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Dalia Grybauskaitė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Dalia Grybauskaitė

„Šalies vadovės teigimu, tai didelis sukrėtimas Egipto ir Prancūzijos žmonėms. Šiuo sunkiu metu prezidentė palinkėjo stiprybės aukų šeimoms ir artimiesiems bei susitelkimo tiriant šios tragiškos katastrofos priežastis“, – rašoma pranešime spaudai.

15.24 val. Sharifas Fathy patvirtino, kad lėktuvo nuolaužų paieškos operacija telkiasi aplink Graikijai priklausančią Karpato salą.

14.59 val. Egipto civilinės aviacijos ministras Sharifas Fathy ketvirtadienį popiet surengtoje spaudos konferencijoje prisipažino, kad „šiandien – sunki diena“. Jis teigė, kad kalbėdamas naudos frazę „dingęs lėktuvas“, nes orlaivio nuolaužos kol kas nerastos.

Jis prašė nespekuliuoti orlaivio dingimo priežastimis – neatmestinos nei techninio gedimo, nei teroro išpuolio versijos.

Tuo metu Prancūzijos parlamentas patvirtino dviem mėnesiams pratęsiantis nepaprastosios padėties šalyje laiką. Nepaprastoji padėtis šalyje buvo įvesta po lapkritį Paryžiuje įvykdytų kruvinų išpuolių.

„Reuters“ skelbia, kad Egipto generalinis prokuroras paprašė imtis skubaus valstybinio tyrimo, kuris padėtų išsiaiškinti, kodėl sudužo „EgyptAir“ orlaivis.

14.35 val. Apie staigius orlaivio judesius prabilęs Graikijos gynybos ministras P.Kammenos paskelbė, kad lėktuvas iš pradžių pakrypo į kairę 90 laipsnių kampu, o tada – „į dešinę 360 laipsnių kampu“. Kitaip tariant, ore apsivertė.

Aviacijos analitikas Paulas Charlesas BBC teigia, kad duomenys apie staigius lėktuvo judesius gali reikšti „incidentą pilotų kabinoje“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Graikijos gynybos ministras Panos Kammenos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Graikijos gynybos ministras Panos Kammenos

„Informacija apie lėktuvo pakrypimus gali reikšti, kad kažkas atsitiko ne su pačiu orlaiviu, o pilotų kabinoje. Tai gali reikšti, kad laineris nebūtinai buvo susprogdintas, kad nebūtinai buvo sprogmuo orlaivio viduje. Įmanoma, kad katastrofą sukėlė kuris nors pilotas kabinoje“, – teigė P.Charlesas.

14.23 val. Dienraščio „Le Figaro“ šaltiniai Prancūzijos pasienio policijoje paaiškino, kodėl Prancūzijos tyrėjai žada skirti ypatingą dėmesį Šarlio de Golio oro uosto darbuotojams. Esą praeityje per patikrinimus buvo nustatyta, kad oro uoste dirbo neskelbiamas skaičius salafistų – ultrakonservatyvių musulmonų, o jie galėjo patekti į lėktuvų pakrovimo ir iškrovimo skyrius.

Praėjusių metų gruodį Paryžiaus oro uostų tarnybos vadovas Augustinas de Romanet paskelbė, kad nuo 2015-ųjų pradžios leidimas dirbti jautriausiuose oro uostų skyriuose buvo atimtas iš beveik 70 darbuotojų. A.de Romanet tąkart viena sprendimo priežasčių įvardijo „radikalizaciją“.

14.14 val. Graikijos gynybos ministras Panos Kammenos pareiškė, kad „EgyptAir“ lėktuvas prieš dingdamas iš radarų krito 6,7 km ir stipriai pakrypo. Jis pridūrė, kad kol kas paieškos nedavė jokių rezultatų – lėktuvo nuolaužų nepastebėta.

„Lėktuvas atliko 90 laipsnių posūkį į kairę, po to apsisuko 360 laipsnių kampu į dešinę, krisdamas iš 37 tūkst. į 15 tūkst. pėdų (iš 11,2 km į 4,6 km aukštį), o signalas buvo prarastas apie 10 tūkst. pėdų (3 km) aukštyje“, – ministras P.Kammenos sakė per spaudos konferenciją.

13.57 val. Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as ketvirtadienį patvirtino, kad oro bendrovės „EgyptAir“, dingęs iš radarų ekranų virš Viduržemio jūros pakeliui iš Paryžiaus į Kairą, „sudužo“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as
AFP/„Scanpix“ nuotr./Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as

„Turime užtikrinti, kad sužinotume visas šio įvykio priežastis. Jokia hipotezė neatmetama ir nėra įgijusi pirmenybės“, – jis sakė kalbėdamas per televiziją.

„Ar tai buvo nelaimingas atsitikimas, ar kita prielaida, kurią visi turi omenyje – terorizmo prielaida, šiuo metu turime susitelkti į solidarumą su dingusiųjų šeimomis ir ieškoti tos katastrofos priežasčių“, – pridūrė F.Hollande'as.

„Kai žinosime tiesą, turėsime padaryti visas išvadas, – pabrėžė prezidentas. – Tokia katastrofa – ne pirmoji, ir žinome, ką tai reiškia šeimoms bei mylimiems žmonėms.“

13.55 val. Viduržemio jūroje ketvirtadienį paryčiais nukritusio oro bendrovės „EgyptAir“ lėktuvo, kuriuo skrido 66 žmonės, pilotas per paskutinį kontaktą prieš orlaivio dingimą „neužsiminė apie jokią problemą“, pranešė Graikijos civilinės aviacijos administracija.

„Skrydžių vadovai susisiekė su pilotu orlaiviui skrendant 37 tūkst. pėdų aukštyje netoli Atėnų. Jis neužsiminė apie jokią problemą“, – televizijai „Antenna“ sakė Graikijos civilinės aviacijos administracijos vadovas Constantinos Litzerakos.

13.30 val. Pasak pareigūnų, maža tikimybė, kad „EgyptAir“ laineris dingo dėl mechaninio gedimo.

„Didelė techninė avarija – pavyzdžiui, variklio sprogimas – atrodo menkai tikėtina“, – sakė aeronautikos ekspertas Gerard'as Feldzeris.

Be to, A320 yra žinomi kaip labai saugūs lėktuvai – jie yra populiariausi vidutinio nuotolio reisų laineriai pasaulyje. Pasak G.Feldzerio, pasaulyje kas pusę minutės į orą pakyla po vieną tokio tipo lainerį.

„Tai modernus lėktuvas; incidentas įvyko skrydžio viduryje itin stabiliomis sąlygomis. Dėl lėktuvo techninės priežiūros kokybės ir lėktuvo kokybės šiuo atveju nekyla klausimų“, – radijui „Europe 1“ sakė buvęs Prancūzijos aviacijos tyrimų ir analizių biuro direktorius Jeanas-Paulis Troadecas.

Be to, „EgyptAir“ yra bendrovė, turinti leidimą veikti Europoje – taigi, ji neįtraukta į jokius juoduosius sąrašus, pridūrė jis.

Ekspertai taip pat pažymėjo, kad mažai tikėtina, jog lėktuvas buvo numuštas nuo žemės paleista raketa, kaip nutiko su oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 laineriu, kuris buvo susprogdintas virš Rytų Ukrainos 2014 metų liepą. Taip pat abejotina, ar tokia raketa galėjo būti paleista nuo jūros paviršiaus, kaip nutiko 1988 metų liepą, kai JAV karinės jūrų pajėgos per klaidą susprogdino Irano avialinijų keleivinį lėktuvą.

„EgyptAir“ laineris skrido 11 km aukštyje ir dingo už maždaug 130 jūrmylių (240 km) nuo Graikijai priklausančios Karpato salos.

Tokiu atveju jis nebuvo pasiekiamas raketoms, paleidžiamoms iš nešiojamųjų zenitinių įrenginių, kurių, kiek žinoma, turi kai kurios Artimuosiuose Rytuose veikiančios kovotojų grupuotės.

„Negalime atmesti galimybės, kad jis per klaidą buvo numuštas kito lėktuvo, bet apie tai mes jau tikriausiai būtume sužinoję“, – pažymėjo G.Feldzeris.

Regionas ties Egipto šiaurine pakrante, įskaitant Izraelio ir Gazos Ruožo krantus, yra „vienas iš atidžiausiai stebimų regionų pasaulyje – taip pat iš palydovų. Būtų labai sunku nuslėpti tokio pobūdžio informaciją“, – pridūrė ekspertas.

12.46 val. Prancūzijai tyrėjai ketina pradėti apklausas dėl galimo teroro išpuolio organizavimo. Skelbiama, kad ypatingas dėmesys bus skirtas Šarlio de Golio oro uoste dirbusiam personalui.

12.38 val. Prancūzijos ir Egipto užsienio reikalų ministrai apsikeitė abipusėmis užuojautomis dėl oro bendrovės „EgyptAir“ lėktuvo dingimo ir numanomos katastrofos.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Marcas Ayrault pareiškė užuojautą dėl Egipto piliečių aukų, o Egipto diplomatijos vadovas Samehas Shoukry savo ruožtu išreiškė užuojautą dėl lėktuve buvusių prancūzų, kurie žuvo, rašoma Egipto užsienio reikalų ministerijos paskelbtame pareiškime.

11.30 val. „EgyptAir“ lėktuve buvo trys Egipto saugumo pareigūnai, pokalbio su žurnalistais metu nurodė Prancūzijos susisiekimo ministras Alainas Vidalies.

Ministras sakė, kad lėktuve buvo septyni įgulos nariai ir trys egiptiečiai saugumo pareigūnai. Jo teigimu, tai yra įprasta pratika.

11.20 val. Aviacijos saugumo ekspertai vis garsiau kalba, kad dabartiniai duomenys leidžia spėti, jog lėktuvo katastrofos priežastimi galėjo būti sprogimas.

Manoma, kad po sprogimo lėktuvas užsiliepsnojo ir rėžėsi į Viduržemio jūrą.

11.05 val. Buvęs Prancūzijos aviacijos katastrofų tyrėjų vadovas Jeanas-Paulis Troadecas pareiškė, kad „EgyptAir“ lėktuvo dingimas tikriausiai yra lemtas teroro atakos.

„Techinė problema, gaisras ar sugedęs variklis palieka įgulai laiko reaguoti ir pasiųsti pagalbos šaukinį“, – teigė jis, pridurdamas, kad tokio šaukinio nebuvimas rodo, kad kažkas atsitiko staiga ir tai buvo netikėta tiek keleiviams, tiek įgulai.

10.50 val. Naujienų agentūra AFP skelbia, kad labiausiai tikėtina lėktuvo sudužimo vieta netoli Karpato salos, priklausančios Graikijai. Būtent šioje teritorijoje vyksta intensyvios paieškos.

„Apie 0 val. 29 min. Grinvičo (3 val. 29 min. Lietuvos) laiku, kai lėktuvas buvo Egipto oro erdvėje, jis dingo iš Graikijos radarų ekranų. Jis sudužo už maždaug 130 jūrmylių (240 km) nuo Karpato salos“, – šaltinis sakė naujienų agentūrai AFP.

Salos gyventojai teigia matę danguje „ugnies kamuolį“, kuris galėjo būti užsiliepsnojęs ir vėliau į jūrą nukritęs laineris.

10.38 val. „EgyptAir“ kol kas nepaskelbė priežasčių, kodėl laineris staiga dingo iš radarų ir vėliau, kaip skelbiama, sudužo.

„Egipto karinių oro pajėgų paieškos ir pagalbos komanda yra toje vietoje, kur buvo prarastas kontaktas. Jie vis dar ieško ir kol kas nieko nerasta“, – teigė „EgyptAir“ vadovo pavaduotojas Ahmedas Adelis.

10.22 val. Egipto armija paneigė užfiksavusi kokių nors „nelaimės žinučių“ iš oro bendrovės „EgyptAir“ lėktuvo, kuris ketvirtadienį paryčiais dingo skrisdamas virš Viduržemio jūros, sakoma kariuomenės atstovo „Facebook“ pranešime.

9.36 val. Egipto aviacijos pareigūnai patvirtino, kad lėktuvas sudužo. Šiuo metu ieškoma orlaivio nuolaužų.

Pasak pareigūnų, tikimybė, kad lėktuvas sudužo, buvo patvirtinta, nes jis nenusileido nė viename iš aplinkinių oro uostų. Pareigūnai kalbėjo anonimiškai, nes neturi įgaliojimų teikti informacijos žiniasklaidai.

Skelbiama, kad gelbėjimo grupė gavo signalą jūroje, kuris gali būti siųstas iš „Airbus A320“ gelbėjimosi įrangos.

VIDEO: Patvirtinta, kad iš Paryžiaus į Kairą skridęs keleivinis lėktuvas sudužo

9.25 val. „EgyptAir“ patvirtino, kad Egipto karinių pajėgų dispečeriai buvo sulaukę pagalbos signalo iš dingusio lėktuvo.

Ši žinutė buvo gauta 2 val. 26 min. Grinvičo (5 val. 26 min. Lietuvos) laiku, likus mažiau negu 10 minučių iki lėktuvo dingimo, vienas „EgyptAir“ pareigūnas sakė naujienų agentūrai AFP.

9.13 val. Prancūzijos žvalgybos atstovai pareiškė, kad neturėtų būti atmestas galimo teroro akto variantas. Prezidentas Francois Hollande'as ketina surengti spaudos konferenciją.

Atsirado liudininkų Graikijoje, kurių teigimu, laineriui praradus ryšį su skrydžio kontrolės centru, danguje buvo matomas sprogimas ir ugnies kamuoliai.

8.47 val. „Reuters“ naujienų agentūra skelbia, kad dingusiame lėktuve buvo 30 Egipto piliečių, 15 prancūzų, 2 irakiečiai, britas, portugalas, belgas, kanadietis, sudanietis, Kuveito pilietis, Saudo Arabijos pilietis, Čado pilietis, ir Alžyro pilietis.

Kairo oro uoste susirinkę lėktuvo keleivių artimieji su nerimu laukia žinių apie paieškos operacijos Viduržemio jūroje rezultatus.

8.36 val. Graikija pasiuntė fregatą ir karo lėktuvą, kurie pietinėje Viduržemio jūros dalyje prisijungtų prie dingusio lainerio paieškų.

8.13 val. Kaip skelbia naujienų agentūra „Reuters“, Egipto aviacijos specialistai mano, kad dingęs orlaivis greičiausiai sudužo Viduržemio jūroje.

„Sky News Arabia“ skelbia, kad orlaiviu skrido Egipto, Saudo Arabijos, Irako, Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos piliečiai.

8.06 val. Portalas „Flightradar24“ paskelbė neseniai gautus duomenis apie paskutinę dingusio orlaivio buvimo vietą. Paskutinį kartą laineris užfiksuotas patekęs į Egipto oro erdvę ir skrido per Viduržemio jūrą. Paskui jis išnyko iš radarų.

7.36 val. Naujienų agentūra skelbia, kad labiausiai tikėtina, jog „Airbus A320“ nukrito į jūrą. Tokią versiją iškėlė Egipto civilinės aviacijos agentūros atstovas Ihabas Raslanas.​ Oro sąlygos buvo geros, orlaivis buvo naujas. Jį valdė patyrę pilotai.

CNN skelbia, kad nebuvo jokio pagalbos signalo. Gelbėtojų orlaivis jau yra vietoje, kur buvo prarastas kontaktas su dingusiu lėktuvu, praneša „Guardian“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dingusio lėktuvo, kuris skrido iš Paryžiaus į Kairą, skrydžio trajektorija
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dingusio lėktuvo, kuris skrido iš Paryžiaus į Kairą, skrydžio trajektorija

Pirminiais duomenimis, juo skrido 59 keleiviai (tarp jų – du kūdikiai ir vienas vaikas) ir 10 įgulos narių.

Lėktuvas pakilo iš Šarlio de Golio tarptautinio oro uosto Paryžiuje 23.09 val. vietos laiku (00.09 val. Lietuvos laiku). Kairo tarptautiniame oro uoste jis turėjo nusileisti 2:55 val. vietos laiku (3.55 val. Lietuvos laiku). „EgyptAir“ pranešė, kad lėktuvas buvo 37 tūkst. pėdų aukštyje, kai išnyko iš radarų. Iki Egipto oro erdvės jam buvo likusios skristi 10 minučių.

Kaip patvirtino šaltiniai, kontaktas su orlaiviu prarastas 2.45 val. Kairo laiku (3 val. 45 min. Lietuvos). Kodėl lėktuvas dingo iš radarų, kol kas neaišku. Egipto vyriausybė jokio komentaro kol kas nepateikė.

Skelbiama, kad Egipto karinės oro pajėgos išsiųstos į teritoriją, kur dingo keleivinis lėktuvas.

„EgyptAir“ susisiekė su atitinkamomis institucijomis ir struktūromis; vyksta tikrinimas, dirbama su gelbėtojų komandomis“, – sakoma kitoje žinutėje anglų kalba.

Kovą kitas „EgyptAir“ laineris, skridęs iš Aleksandrijos į Kairą, buvo užgrobtas ir priverstas nusileisti Kipre, kur „nestabilios psichikos“ užpuolikas pareikalavo suorganizuoti pasimatymą su jo buvusia žmona.

Jis pasidavė po šešias valandas trukusios apsiausties oro uoste, kuri pasibaigė taikiai.

Būgštavimai dėl saugumo

Šis incidentas atnaujino būgštavimus dėl saugumo praėjus beveik septyniems mėnesiams po to, kai virš Sinajaus pusiasalio buvo susprogdintas Rusijos keleivinis lėktuvas.

Per šią spalio 31 dieną įvykusią katastrofą žuvo visi 224 orlaivyje buvę žmonės. Maskva pareiškė, kad lėktuve buvo susprogdinta bomba, o atsakomybę už išpuolį prisiėmė džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ atšaka Egipte.

1999 metais į Atlanto vandenyną netoli Masačusetso salos Nantaketo nukrito 217 žmonių skraidinęs „EgyptAir“ lėktuvas. Niekam iš jų nepavyko išsigelbėti.

Galutinėje JAV tyrėjų ataskaitoje buvo rašoma, kad orlaivio antrasis pilotas išjungė autopilotą ir nukreipė „Boeing 767“ žemyn. Tačiau Egipto pareigūnai atmetė savižudybės versiją, tvirtindami, kad katastrofa įvyko dėl kažkokio mechaninio gedimo.

Mįslingas dingimas

Egipto laineris ketvirtadienį dingo praėjus daugiau negu dvejiems metams po vieno iš mįslingiausių incidentų per aviacijos istoriją.

Oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH370 lėktuvas dingo 2014 metų kovo 8-ąją, skrisdamas iš Kvala Lumpūro į Pekiną. Jame buvo 239 keleiviai ir įgulos nariai, daugiausiai Kinijos ir Malaizijos piliečiai.

Pareigūnų nuomone, „Boeing 777“ nukrypo nuo kurso ir sudužo atokiame pietiniame Indijos vandenyno regione.

Brangiai kainavusios katastrofos vietos paieškų operacijos kol kas nedavė jokių rezultatų, bet penkios nuolaužos, kurios tikėtinai yra to lainerio dalys, buvo rastos už tūkstančių kilometrų nuo paieškų zonos, veikiausiai ten atneštos vandenyno srovių.

Buvo iškelta įvairių to lėktuvo dingimo teorijų – pavyzdžiui, dėl tikėtino mechaninio gedimo, užgrobimo arba teroristinio sąmokslo, taip pat dėl neprognozuojamų piloto veiksmų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius