Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dingusių Baltarusijos veikėjų artimieji prašo D.Grybauskaitės nesusitikti su A.Lukašenka

Prieš dešimtmetį dingusių aukštų Baltarusijos pareigūnų artimieji prašo Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės nesusitikti su Baltarusijos prezidentu Aleksandru Lukašenka, kurį Vakarai daug metų kaltino dėl žmogaus teisių pažeidimų ir opozicijos veiklos ribojimo.
Aleksandras Lukašenka
Aleksandras Lukašenka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Jungtinės pilietinės partijos interneto puslapyje skelbiama, kad prieš 10 metų būtent rugsėjo 16 dieną, kada vyks Lietuvos ir Baltarusijos verslo forumas, buvo pagrobtas buvęs Baltarusijos parlamento vicepirmininkas Viktoras Gončaras.

V.Gončaro sutuoktinė Zinaida Gončar per Lietuvos ambasadą Lietuvos vadovei persiuntė laišką, kurį taip pat pasirašė dingusio televizijos televizijos kanalo ORT (dabar – Pirmojo kanalo) operatoriaus Dmitrijaus Zavadskio motina Olga Zavadskaja ir buvusio vidaus reikalų ministro Jurijaus Zacharenko motina Uljana Zacharenko.

Pasak tinklalapio, laiške D.Grybauskaitei rašoma, kad „yra rimtų įrodymų, jog aukščiausi valstybės pareigūnai yra susiję su nusikalstamomis veikomis“ ir kad „valdžia ilgai rodo nenorą ištirti šias bylas, nepaisydama daugybės mūsų reikalavimų, Baltarusijos ir tarptautinės visuomenės reikalavimų“. Pagrobtųjų artimiausios giminaitės yra įsitikinusios, kad neleistina „dėl pinigų žiūrėti į tai pro pirštus“.

Baltarusės D.Grybauskaitę prašo – kaip moterys moterį – „imtis būtinų priemonių, kad šis vizitas neįvyktų“.

Lietuvos užsienio reikalų ministerijos atstovas BNS penktadienį sakė negalįs patvirtinti, kad A.Lukašenka tikrai atvyks į Lietuvą rugsėjo 16 dieną, tai vis dar derinama diplomatiniais kanalais.
Prezidentė D.Grybauskaitė šią savaitę sakė esanti pasirengusi susitikti su A.Lukašenka, jei jis atvyks į Lietuvą ir bus išreikštas toks pageidavimas.

„Jeigu Baltarusijos prezidentas atvyks į ekonomikos forumą ir toks pageidavimas būtų išsakytas – taip, susitiksiu“, – BNS trečiadienį Kaune sakė prezidentė.

Nedemokratiniu valdymu ir žmogaus teisių varžymu kaltinama Baltarusijos valdžia pastaruoju metu bando gerinti santykius su Vakarais.

A.Lukašenka šių metų balandį surengė pirmąjį per 10 metų vizitą į Vakarus – Italijoje jis susitiko su popiežiumi Benediktu XVI ir Italijos premjeru Silvio Berlusconi. Gegužę Minskas buvo įtrauktas į Europos Sąjungos (ES) Rytų partnerystės programą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius