Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Donaldas Tuskas: ES ir Kanada tebemano, kad susitikimas dėl prekybos tebėra įmanomas

Europos Sąjungos prezidentas Donaldas Tuskas pareiškė, kad jo ir Kanados premjero Justino Trudeau susitikimas, per kurį turi būti pasirašyta istorinė Bendrijos ir Otavos prekybos sutartis, gali įvykti kaip planuota - ketvirtadienį, nors šio pakto dar nėra pasirašiusi Belgija.
Donaldas Tuskas
Donaldas Tuskas / „Scanpix“/AP nuotr.

„Manau, tebėra įmanomas ketvirtadienio susitikimas su premjeru Justinu Trudeau. Raginame visas šalis rasti sprendinį. Laiko dar yra“, – D.Tuskas pirmadienį parašė „Twitter“ žinutėje.

D.Tuskas savo pranešime daugiau informacijos nepateikė. Taip pat kol kas nepavyko susisiekti su pareigūnais, galinčiais paaiškinti, ar Europos Vadovų Tarybos pirmininko pareiškimas reiškia, kad prekybos sutartis gali būti pasirašyta Briuselyje, kaip buvo planuota iš pradžių, ar reikės tolesnių derybų.

Belgijos premjeras Charles'is Michelis sakė, kad prieštaraujant kelių regionų administracijoms jis negali išreikšti palaikymo planuotai sutarčiai, o kad ji įsigaliotų, reikalingas vienbalsis visų 28 ES šalių sutikimas.

„Neturime galimybės pasirašyti CETA“, – sakė Ch.Michelis, kai trumpos derybos su šalies regionų lyderiais baigėsi nepasiekus kompromiso dėl Išsamios ekonomikos ir prekybos sutarties (Comprehensive Economic and Trade Agreement, CETA).

3,5 mln. gyventojų turinčio prancūzakalbio Valonijos regiono, esančio į pietus nuo sostinės Briuselio, lyderiai vadovavo nepritarimo CETA kampanijai. Jie argumentavo, kad turi būti užtikrintos labiau įpareigojančios garantijos, jog vietos interesai dėl šio pakto nenukentės.

D.Tuskas sekmadienį reikalavo, kad Belgija atsakymą dėl CETA pateiktų iki pirmadienio vakaro. Tuomet jis galėtų susisiekti su J.Trudeau ir pasakyti, ar jam atvykti į pasirašymo ceremoniją Briuselyje.

Po pirmadienį vykusių derybų Valonijos lyderis Paulis Magnette'as sakė negalintis pritarti sutarčiai kai, anot jo, daromas spaudimas ultimatumu.

„Aišku, kad dabartinėmis aplinkybėmis negalime pasakyti „Taip“ šiandien“, – aiškino jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius