Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Donaldo Trumpo pergalė kelia abejonių: ekspertai įtaria, kad keliose JAV valstijose pasidarbavo programišiai

Donaldas Trumpas JAV prezidento rinkimus laimėjo netikėtai triumfuodamas itin svarbiose svyruojančiose Mičigano, Pensilvanijos ir Viskonsino valstijose. Dabar grupė specialistų, susirūpinusių dėl „užsienio programišių“, ragina perskaičiuoti balsus šiose valstijose, skelbia „The Guardian“.
Balsavimo mašina JAV
Balsavimo mašina JAV / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Akademikų ir aktyvistų būrys žada kreiptis į JAV pareigūnus ir reikalauti visiškai perskaičiuoti ar bent peržiūrėti balsalapius keliose svarbiausiose svyruojančiose valstijose. Jie neatmeta galimybės, kad rezultatus galėjo suklastoti užsienio programišiai – omenyje turima Rusija.

Grupė specialistų, kurie ragina prie jų prisijungti ir pačią Hillary Clinton, netrukus, kitos savaitės pradžioje, turėtų įteikti pranešimą apie savo abejones Kongreso komitetų pirmininkams ir federaliniams pareigūnams.

Dokumente, kuris užima 18 puslapių, skiriama daug dėmesio rinkimų rezultatams būtent Mičigane, Pensilvanijoje ir Viskonsine.

„Mane domintų balsavimo rezultatų patikrinimas, – teigė JAV rinkimų pagalbos komisijos patarėja ir elektroninio balsavimo ekspertė Barbara Simons. – Mums reikia porinkiminio audito.“

JAV žvalgybos tarnybos dar prieš lapkričio 8-osios rinkimus buvo įspėję, kad Rusijos programišiai įsibrovė ne tik į Demokratų partijos pareigūnų, bet ir balsų skaičiavimo mašinų kompiuterines sistemas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Elektroninė balsavimo mašina JAV
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Elektroninė balsavimo mašina JAV

H.Clinton apklausose visą laiką pirmavo prieš D.Trumpą Pensilvanijoje, Viskonsine ir Mičigane, kur balsai dar nėra iki galo suskaičiuoti. Tačiau visose trijose valstijose nugalėjo respublikonų kandidatas.

Bent jau Viskonsine įtarimų abejojantiesiems sukėlė duomenys, kad D.Trumpas didele persvara nugalėjo apygardose, kur buvo balsuojama elektroninėmis mašinomis, ir gerokai mažesne – apygardose, kur buvo braukiami kryželiai popieriniuose balsalapiuose.

Tokį neproporcingumą anksčiau šį mėnesį aprašė „The Oregonian“ žurnalistas Davidas Greenwaldas.

Žinoma, daugybė kitų ekspertų, pavyzdžiui „FiveThirtyEight“ vadovas, sociologijos guru vadinamas Nate'as Silveris netiki balsų klastojimu.

Bet dešimtys kibernetinės gynybos ir rinkimų saugumo ekspertų jau išsiuntė atvirą laišką Kongreso lyderiams, kuriame teigė, kad jiems kelia didžiulį susirūpinimą „užsienio jėgų“ kišimasis į prezidento rinkimų procesą.

Demokratai per rinkimų kampaniją patys negailėjo kritikos D.Trumpui, kuris nuolat kartojo, kad balsavimas suklastotas.

„Mūsų šaliai reikia kruopštaus ir viešo tyrimo dėl galimybės, kad užsienio jėgos vaidino svarbų vaidmenį prieš rinkimus“, – rašoma laiške, kuriame, tiesa, priduriama, kad pačia rinkimų baigtimi ir D.Trumpo pergale neabejojama.

Įtakingas senatorius Lindsey Grahamas jau anksčiau paragino ištirti Rusijos pasiųstų programišių padarytą žalą JAV prezidento rinkimų kampanijos procesui.

Skelbiama, kad ekspertai kreipėsi į Demokratų partijos vadovus ir H.Clinton kampanijos darbuotojus. Siekiama, kad pastarieji oficialiai pareikalautų perskaičiuoti balsus.

Tačiau demokratai nenori viešai abejoti rinkimų rezultatais – visų pirma dėl to, kad per rinkimų kampaniją patys negailėjo kritikos D.Trumpui, kuris nuolat kartojo, kad balsavimas suklastotas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Hillary Clinton
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Hillary Clinton

Tiesa, kiti atviresni. Artimiausios H.Clinton padėjėjos Humos Abedin sesuo Hema „Facebook“ parašė: „Jei perskaičiavus balsus paaiškėtų, kad už Hillary Pensilvanijoje, Mičigane ir Viskonsine balsavo vos 55 tūkst. daugiau rinkėjų, to užtektų galutinei pergalei.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius