Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Du pretendentai į Rusijos Ortodoksų Bažnyčios patriarchus

Antradienį vienas kandidatų į Maskvos ir visos Rusijos patriarchus, Minsko ir Slucko metropolitas Filaretas Vietiniame Susirinkime atsiėmė savo kandidatūrą, pranešė šio Rusijos Ortodoksų Bažnyčios forumo šaltinis.
Metropolitas Kirilas
Metropolitas Kirilas / „Scanpix“ nuotr.

Rusijos Ortodoksų Bažnyčia antradienį pradėjo Vietinį Susirinkimą, kuriame dalyvauja aukščiausi hierarchai, pasauliečių, parapijų ir vienuolynų dvasininkijos atstovai ir kuris turi išrinkti žmogų, pakeisiantį praėjusį mėnesį mirusį patriarchą Aleksijų II, pranešė valstybinė televizija.

Jis dar nurodė, kad Vietinis Susirinkimas nutarė nekelti kito kandidato vietoj pasitraukusio Filareto.

Tokiu būdu 16-asis Vietinis Susirinkimas Rusijos Ortodoksų Bažnyčios patriarchą rinks iš dviejų kandidatų – metropolito Kirilo ir metropolito Klemenso.

Sekmadienį arba metropolitas Kirilas, arba metropolitas Klemensas, arba metropolitas Filaretas bus intronizuotas 16–uoju Maskvos ir visos Rusijos patriarchu. Anksčiau buvo skelbiama, kad patriarchas bus renkamas iš trijų kandidatų.

Pretendentų biografijos

Metropolitas Kirilas

62 metų Smolensko ir Kaliningrado metropolitas Kirilas (pasaulietiniame gyvenime – Vladimiras Gundiajevas) kol kas yra žinomiausias kandidatas į Bažnyčios vadovus; jis yra vienintelis, kurį gerai žino ir paprasti rusai, nes jis nuolat pasirodo per televiziją.

Jau daugiau kaip 10 metų šeštadienio rytais jis veda valstybinės televizijos laidą „Ganytojo žodis“, kurioje kalba apie Bažnyčios reikalus ir atsako į žiūrovų klausimus apie dvasinį gyvenimą.

Jis nuolat rodosi su tokiais politiniais lyderiais kaip premjeras Vladimiras Putinas, ir komentatoriai mano, kad jam patiktų, jei Bažnyčia vaidintų svarbų vaidmenį šalies politiniame gyvenime.

Kirilas nuo 1989 metų vadovavo Bažnyčios išorinių ryšių skyriui ir per tą laiką daug keliavo po pasaulį, kad užmegztų ryšius su kitomis religijomis. Kritikai kaltina jį pernelyg glaudžiais ryšiais su katalikais.

2008 metų gruodžio 6 dieną, kitą dieną po patriarcho Aleksijaus II mirties, buvo išrinktas laikinuoju Maskvos patriarchato vadovu.

Tačiau nepaisant didelio visuomenės pripažinimo, kyla klausimų dėl to, ar jis turi pakankamą Bažnyčios elito paramą. Kai kurie hierarchai nemėgsta jo itin viešo įvaizdžio.

„Kirilas įspūdingai startavo ir, regis, žengia pergalės link“, – sakė Borisas Falikovas iš Maskvoje įsikūrusio valstybinio filologijos universiteto religinių studijų centro.

„Jis yra žinomas visuomenėje ir apklausos rodo, kad visuomenė kandidatu pripažįsta tik jį“, – sakė B.Falikovas.

Kirilas savo naujausioje televizijos laidoje tvirtino, kad valstybė nedaro jokio spaudimo patriarcho rinkimuose: „Geriausia Vietinio Susirinkimo, (kuris renka naują patriarchą), nepriklausomybės garantija yra naujoji Bažnyčios patirtis laisvės sąlygomis“.

Kirilas įspūdingai startavo ir, regis, žengia pergalės link. Sakė Borisas Falikovas iš Maskvoje įsikūrusio valstybinio filologijos universiteto religinių studijų centro.

Nors Kirilą kai kas vadino reformų šalininku, kai kurie specialistai mano, kad jis gali atvirai reikšti nepritarimą Vakarams ir aktyviai propaguoti religiją šalies gyvenime, pavyzdžiui, švietimo sistemoje.

Metropolitas Kirilas gimė 1946 metais lapkričio 20 dieną tuometiniame Leningrade (dabar – Sankt Peterburgas), dvasininko šeimoje. Baigęs vidurinę mokyklą įstojo į Leningrado dvasinę seminariją, o po to – į Leningrado dvasinę akademiją, kurią baigė su pagyrimu 1970 metais.

1969 metų balandžio 3 dieną Leningrado ir Naugardo metropolitas Nikodemas jį įšventino vienuoliu ir davė Kirilo vardą. Nuo 1970 iki 1971 metų – dogmatinės teologijos dėstytojas, Leningrado dvasinės akademijos ir seminarijos (LDAS) inspektoriaus padėjėjas ir Leningrado ir Naugardo metropolito Nikodemo asmeninis sekretorius.

1971–1974 metais – Maskvos patriarchato atstovas prie Pasaulinės Bažnyčių tarybos Ženevoje. Nuo 1974 iki 1984 metų – LDAS rektorius. 1976 metų kovo 14 dieną tampa Vyborgo vyskupu. 1977 metų rugsėjo 2 dieną įšventintas arkivyskupu. Nuo 1984 metų – Smolensko ir Viazmos arkivyskupas. Nuo 1986 metų – parapijų valdytojas Kaliningrado srityje. Nuo 1988 metų – Smolensko ir Kaliningrado arkivyskupas.

Nuo 1989 metų lapkričio 13 dienos – Maskvos patriarchato Bažnyčios išorinių ryšių skyriaus pirmininkas. 1991 metų vasario 25 dieną paskirtas metropolitu. Nuolatinis Šventojo Sinodo narys.

Metropolitas Klemensas

59 metų Kalugos ir Borovsko metropolitas Klemensas (pasaulietiniame gyvenime – Germanas Kapalinas), palyginti su Kirilu, yra toli gražu ne toks žinomas ir visuomenė jo beveik nepažįsta. Tačiau kaip Bažnyčios administracijos vadovas nuo 2004 metų jis yra gerbiamas Bažnyčios elito sluoksniuose.

Kirilas, kaip manoma, nori didinti Bažnyčios vaidmenį politiniame gyvenime, o visai ne charizmatiškas Klemenso elgesys laikomas požymiu, kad jis nori susitelkti tik ties dvasiniu gyvenimu.

„Rinkti turi dvasininkai, o Klemensas yra gerai žinomas Bažnyčioje, turi daug šalininkų, – sakė B.Falikovas. – Jis yra tipinis Bažnyčios pareigūnas, o Kirilas yra mažiau nuspėjamas, tačiau abu jie sutaria su valstybe“.

Klemensas, kuris yra jauniausias iš pretendentų, metropolitu tapo 2004 metais.

Klemensas gimė 1949 metais rugpjūčio 7 dieną Maskvos srities Ramenskojės gyvenvietėje. Baigęs vidurinę mokyklą, po tarnybos sovietinėje armijoje mokėsi Maskvos dvasinėje seminarijoje, kurią baigė 1974 metais. 1978 metais baigė Maskvos dvasinę akademiją ir buvo paliktas prie akademijos inspektoriaus pavaduotoju ir seminarijos dėstytoju.

1978 metų gruodžio 7 dieną buvo įšventintas vienuoliu Klemenso vardu – I amžiaus popiežiaus kankinio Klemenso garbei. 1982 metų rugpjūčio 8 dieną tampa Serpuchovo vyskupu, Maskvos vyskupijos vikaru ir paskiriamas patriarcho parapijų JAV ir Kanadoje valdytoju. 1989 metais įšventintas arkivyskupu.

1990 metų liepos 20 dieną paskirtas į Kalugos katedrą ir pradėjo eiti Maskvos patriarchato Bažnyčios išorinių ryšių skyriaus pirmininko pavaduotojo pareigas. 2004 metais tampa Maskvos patriarchato reikalų valdytoju. 2004 metų vasario 25 dienos patriarcho Aleksijaus II įsaku įšventintas metropolitu. Šventojo Sinodo nuolatinis narys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius