-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dujų karas: Ukraina atsisakė mokėti Rusijai už dujas, Europos Sąjunga greitai gali likti be dujų

Ukraina nustojo mokėti už jai tiekiamas rusiškas dujas ir nemokės tol, kol „nebus baigtos derybos“, pareiškė Ukrainos nacionalinės kompanijos „Naftogaz“ vadovas Andrejus Kobolevas. Tuo tarpu Rusija atkirto, kad Ukraina dujų gaus tik tuomet, kai už jas sumokės iš anksto. Dėl to iškilo didelė grėsmė, kad Europos Sąjungos šalys greitai liks be rusiškų dujų, kurios atkeliauja tranzitu per Ukrainą.
„Gazprom“
„Gazprom“ / „Scanpix“ nuotr.

Skola – 2.2 milijardo JAV dolerių

A.Kobolevas interviu savaitraščiui „Zerkalo nedeli“ pareiškė, kad Ukraina siekia atgauti dujų kainos nuolaidas, kurias po Krymo aneksijos atšaukė Rusija.

„Mes tęsiame derybas su „Gazprom“ dėl dujų kainos, kuri galios nuo 2014 m. balandžio 1 d. Mes siūlome išsaugoti dabartinę 268,5 dolerio už tūkstantį kubinių metrų kainą. Kol kas atsakymo negavome“, – sakė A.Kobolevas.

Mes per derybas aiškiai pasakėme, kad skolos padengimo klausimas tampriai susijęs su nuolaidų dujų kainai išsaugojimu.

Jis pripažino, kad „Naftogaz“ už iš „Gazprom“ gautas dujas jau įsiskolino 2,2 milijardo JAV dolerių. 1,7 mlrd. dolerių skola susikaupė iki šių metų balandžio 1 d.

„Mes per derybas aiškiai pasakėme, kad skolos padengimo klausimas tampriai susijęs su nuolaidų dujų kainai išsaugojimu“, – pareiškė „Naftogaz“ vadovas.

Pasak newsru.com, A.Kobolevas nemato pagrindo atšaukti dujų kainos Ukrainai nuolaidas. „Rusijos siūlomą kainą, kuri siekia beveik 500 dolerių, laikome nepagrįsta ir neatitinkančia rinkos sąlygų. Dėl to mes sustabdėme mokėjimus už dujas“, – sakė jis.

„Naftogaz“ vadovybė mano, kad reikėtų peržiūrėti ir rusiškų dujų tranzito į Europą kainas. A.Kobolevas pareiškė, kad dabartinė tranzito kaina yra priimtina tik tuomet, kai Ukrainos dujų saugyklos yra visiškai užpildytos. Tačiau šiuo metu jose yra tik pusė reikalingo dujų kiekio. „Tokiomis sąlygomis dujų tranzito kaina turi būti reikšmingai didesnė“, – sakė jis.

Dujų tiekimas į Europą gali nutrūkti

A.Kobolevas taip pat pareiškė, kad dėk Ukrainos ir Rusijos dujų konflikto yra didelė tikimybė, kad Europos Sąjungos šalys liks be rusiškų dujų.

Paklaustas, ar yra grėsmė, kad dujų tiekimas į Europą bus nutrauktas, A.Kobolevas atsakė: „Yra. Jei politika tampa svarbesnė už ekonomiką ir dujų srityje, tai tokia grėsmė yra labai didelė“.

Jo teigimu, yra tik du būdai išvengti rusiškų dujų tiekimo nutraukimo į Europą: „Mes turime su „Gazprom“ susitarti dėl ankstesnės kainos išsaugojimo arba turime susitarti su Europos kompanijomis, kad jos pirktų dujas iš „Gazprom“ ir paskui parduotų jas mums ir tiesiogiai apmokėtų mūsų teikiamas dujų tranzito paslaugas“.

Rusijos atsakas: pirma pinigai, po to – dujos

Tuo tarpu Rusija, įspėjusi, jog dėl Ukrainos veiksmų gali sutriktu dujų tiekimas į Europą, pareiškė, jog daugiau netoleruos Kijevo skolos didėjimo.

Rusija pasirengusi Ukrainai ir toliau taikyti dujų kainos nuolaidą bei net suteikti finansinę paramą, bet užtai iškėlė politinius reikalavimus.

Maskva pareiškė, kad nuo šiol Ukrainai dujos bus tiekiamos pagal išankstinio mokėjimo schemą. Ukraina dujų gaus tik tuomet, kai už jas sumokės iš anksto.

Kremlius pasiūlė Kijevui sumokėti už Krymą

Tiesa, Rusija pasirengusi Ukrainai ir toliau taikyti dujų kainos nuolaidą bei net suteikti finansinę paramą, bet užtai iškėlė politinius reikalavimus.

„Konstitucinė, reforma, legitimūs prezidento rinkimai ir Vyriausybės, su kuria būtų galima tartis, formavimas, Krymo situacijos legitimizacija ir Rytų Ukrainos įtampos sureguliavimas taikiu būdu, be rusų diskriminacijos. Tai keturios Rusijos sąlygos, kurias įvykdžius galime kalbėtis apie papildomą finansinę paramą bei dujų kainos nuolaidas“, – „RIA Novosti“ cituoja Rusijos finansų ministrą Antoną Siluanovą.


 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius