Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Egipto rinkėjai pasakė „taip“ kariškių siūlomai konstitucijai

Egipto rinkėjai didžiule balsų dauguma pritarė naujajai konstitucijai, kuri atveria kelią armijos vadui siekti prezidento posto, rodo ketvirtadienį paskelbti rezultatai.
Referendumas Egipte
Referendumas Egipte / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vis dėlto pagrindinis rodiklis vertinant generolo Abdel Fattaho al Sisi populiarumą visuomenėje bus balsavusiųjų referendume skaičius.

Žiniasklaidos paskelbti pradiniai duomenys rodo, kad naujai konstitucijai, kuri, kaip tvirtina kariškių iškelta laikinoji valdžia, garantuoja didesnę žodžio laisvę ir daugiau teisių moterims, pritarė mažiausiai 90 proc. referendume dalyvavusių rinkėjų.

Referendumo baigtis buvo aiški dar gerokai prieš balsavimą, kurį boikotuoti ragino Musulmonų judėjimas, vyriausybės paskelbtas „teroristine organizacija“. Konstitucijos priešininkų stovykla prieš referendumą buvo beveik nepastebima, o už agitaciją balsuoti prieš šį dokumentą grėsė areštas.

Pareigūnai sakė, kad armijos vadas generolas Abdel Fattahas al Sisi, kuris pernai liepą nušalino islamistą prezidentą Mohamedą Mursi, atidžiai stebės, koks bus rinkėjų aktyvumas, nes pats svarsto galimybę siekti valstybės vadovo posto per rinkimus, kuriuos valdžia žada surengti vėliau šiais metais.

Generolas, kurio nekenčia M.Mursi šalininkai, anksčiau sakė, jog yra pasirengęs kandidatuoti į prezidentus, jei bus remiamas visuomenės, o dviejų dienų referendumas, pasibaigęs trečiadienį vakare, buvo pirmoji galimybė patikrinti tos paramos mastą.

Kariškių atstovas spaudai pareiškime, paskelbtame po to, kai buvo uždarytos balsavimo apylinkės, padėkojo „daugybei“ rinkėjų už tai, kad jie dalyvavo „istoriniame referendumo mūšyje“.

Egipto valstybiniai dienraščiai džiaugėsi referendumo rezultatais.

„Žmonės pasakė „taip“, – skelbė antraštė pirmajame laikraščio „Al Akhbar“ puslapyje.

Tuo tarpu „Al Ahram“ pranešė, kad 90 proc. rinkėjų pritarė naujai konstitucijai, numatančiai šalies ateities raidos viziją.

Antradienį, pirmąją balsavimo dieną, per pavienius smurto proveržius Egipte žuvo 11 žmonių. Trečiadienį pranešimų apie žmonių mirtimi pasibaigusius incidentus nebuvo gauta.

Vidaus reikalų ministreija informavo, kad per dvi referendumo dienas 444 žmonės buvo sulaikyti dėl protestų ir trukdymo balsuoti.

Vyriausybė pareiškė, jog siekia, kad referendume savo balsą atiduotų daugiau nei 33 proc. registruotų rinkėjų, kurių Egipte iš viso yra 53 mln. 2012-aisiais vykusiame referendume dėl islamiškų jėgų palaikomos konstitucijos dalyvavo 33 proc. rinkėjų, iš kurių už dokumentą balsavo 64 procentai.

„Mes viliamės, kad rinkėjų aktyvumas bus didesnis nei 50 proc.“, – naujienų agentūrai AFP sakė vyriausybės atstovas spaudai Hany Salahas.

Naujoji konstitucija, kurios projektą parengė liberalių pažiūrų politikų dominuojamas komitetas, paskirtas kariškių remiamos vyriausybės, uždraus religiniu pagrindu įsteigtas politines partijas, suteiks moterims vienodas teises su vyrais, ir gins mažumą sudarančių krikščionių statusą.

Tačiau šis dokumentas taip pat suteiks kariuomenei specialų statusą, leisiantį jai savarankiškai paskirti gynybos ministrą, kuris šias pareigas eis aštuonerius metus, ir teisti civilius gyventojus kariniuose tribunoluose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius