Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Eksperimentas parodė: kibernetinė ataka nesunkiai paralyžiuotų JAV

Jungtinės Valstijos, kurios yra sukaupusios dideles ginklų atsargas, iš tiesų yra labai pažeidžiamos. Jas į visišką suirutę gali įvesti kompiuteriniai įsilaužėliai.
Kompiuteris
Kompiuteris / AFP/„Scanpix“ nuotr.

JAV nekomercinė organizacija „Bipartisan Policy Center“ įvykdė eksperimentą ir pabandė išsiaiškinti, kas atsitiktų, jei programišiai iš viso pasaulio pradėtų prieš JAV didžiulį kibernetinį karą. Šis eksperimentas parodė, kad JAV nuo tokio smūgio neapsaugota, skelbia portalas biznews.lv.

Kaip parodė eksperimentas, programišiams iš užsienio ėmus atakuoti JAV, sutriktų fiksuotasis bei mobilusis telefono ryšys, sutriktų elektros tiekimas, kas leistų paralyžiuoti šalies ekonomiką.

Kibernetinio karo simuliacija buvo vykdoma iš 230 eksperimento dalyvių kompiuterių. Tai – įvairių kompanijų, užsiimančių saugumo užtikrinimu, visuomeninių organizacijų atstovai. Jau pirmos atakos simuliacija parodė – valstybiniai JAV serveriai, kurie atsakingi už šalies aprūpinimą elektra, buvo „atjungti“ po paprasčiausios kompiuterių įsilaužėlių atakos.

Šis eksperimentas atskleidė, kad mobiliaisiais telefonais pradėjus platinti virusines programas, nesunkiai buvo galima sutrikdyti mobilųjį ryšį šalyje.

Tuo tarpu kibernetinės atakos internete simuliacija parodė, kad apie 40 mln. žmonių JAV rytuose liktų be elektros praėjus jau pusvalandžiui po atakos pradžios. Dar po valandos apie 60 mln. mobiliojo ryšio abonentų aptiktų, kad jų telefonai nebeveikia. Dar po poros valandų būtų paralyžiuotas ir finansinis pasaulio centras Volstryte.

Eksperimento dalyviai taip pat aiškinosi, kaip tokiai atakai pasirengę prezidento saugumo patarėjai. Paaiškėjo, kad prasidėjus kibernetinei atakai jie nesugebėjo deramai reaguoti.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius