Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ekstradicijos į Lietuvą laukiantis vyras pripažintas atsakingu už 1998 metų sprogimą Šiaurės Airijoje

Ekstradicijos į Lietuvą laukiantis su teroristine organizacija Real IRA siejamas airis pripažintas atsakingu už 1998 m. sprogimą Omos miestelyje Šiaurės Airijoje, kuomet žuvo 29 žmonės.
Belfasto Aukščiausiasis Teismas
Omagh / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip pranešė BBC, Belfasto Aukščiausiame teisme pirmadienį priimtas sprendimas civilinėje byloje pripažinti Real IRA lyderį Michaelį McKevittą atsakingu už 1998 m. sprogimą. Teismas taip pat nusprendė, kad prie teroristinio išpuolio prisidėjo dar trys žmonės - ekstradicijos į Lietuvą laukiantis Liamas Campbellas, Colmas Murphy ir Seamusas Daly. Atsakinga už sprogimą pripažinta ir visa Real IRA organizacija.

Dar vienas kaltintas asmuo - Seamusas McKenna buvo išteisintas.

Dvylikai per sprogimą žuvusių žmonių artimųjų priteista per 1,6 mln. svarų (apie 6,8 mln. litų) kompensacijos.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Sūnaus netekęs Michaelis Gallagheris sakė esąs patenkintas tesimo sprendimu
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sūnaus netekęs Michaelis Gallagheris sakė esąs patenkintas teismo sprendimu

Žuvusiųjų artimieji palankiai įvertino teismo sprendimą. „Tai geresnis rezultatas, nei mes galėjome tikėtis", - BBC žurnalistams sakė Michaelis Gallagheris, per sprogimą praradęs 21 metų sūnų.

Dvylikamečio sūnaus netekęs Victoras Barkeris irgi tvirtino esąs patenkintas teismo sprendimu.

Šį kartą kriminaliniai kaltinimai dėl žmonių žūties nebuvo niekam pateikti. Teismas bylą nagrinėjo civiline tvarka.

Vienintelis žmogus, kuriam anksčiau dėl šio sprogimo buvo pateikti kriminaliniai kaltinimai, buvo 38 metų Seanas Hoey. Tačiau ir jis 2007 m. buvo išteisintas, rašo BBC.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Per sprogimą 1998 m. žuvusių vaikų laidotuvės
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Per sprogimą 1998 m. žuvusių vaikų laidotuvės

Pirmadienį atsakingu už sprogimą pripažintas Liamas Campbellas šiuo metu laukia teismo sprendimo dėl jo galimos ekstradicijos į Lietuvą. Vyras įtariamas tuo, kad jis kartu su dar trimis asmenimis 2006 m. pabaigoje – 2007-aisiais rengė sąmokslą, siekdamas mūsų šalyje įsigyti ginklų, amunicijos ir sprogstamųjų medžiagų.

2004 m. gegužę 46 metų L.Campbellą Specialusis nusikaltimų teismas nuteisė už priklausymą neteisėtai organizacijai. 2004 m. Specialusis nusikaltimų teismas antrą kartą pripažino L.Campbellą kaltu dėl priklausymo uždraustai organizacijai. Po to, kai buvo pripažintas kaltu, L.Campbellas buvo laikomas suimtas.

Suėmimo metu už L.Campbellą buvo laiduojama dėl pirmųjų kaltinimų dėl priklausymo neteisėtai organizacijai. L.Campbellas įkalintas ketveriems metams už abu nusikaltimus, tačiau Specialusis nusikaltimų teismas sumažino antrosios bausmės trukmę 18 mėnesių ir į bausmę įskaičiavo arešto laiką.

2005 m. kovą Apeliacinis teismas atmetė L.Campbello apeliaciją dėl abiejų teismo sprendimų. Manoma, kad L.Campbellas iš kalėjimo išėjo 2008 m. pradžioje.

L.Campbello suėmimo orderį Lietuva išrašė sausio viduryje. Tarp jame nurodytų minėtam vyrui pateiktų kaltinimų – bandymas įsigyti ginklų, amunicijos, sprogstamųjų medžiagų; įsitraukimas į teroristinę veiklą; ginklų ir sprogstamųjų medžiagų kontrabanda.

L.Campbellu Lietuvos teisėsaugininkai susidomėjo po to, kai Vilniuje bandydamas įsigyti ginklų ir sprogmenų įkliuvo jo brolis Michaelis Campbellas.

Kartu su L.Campbello ekstradicija, Lietuva siekia ir dar dviejų asmenų - 29-erių metų Brendano McGuigano ir 56-erių metų Seamuso McGreevey - ekstradicijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius