-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekvadoras dekriminalizavo eutanaziją

Ekvadoras, atsižvelgdamas į nepagydomai sergančios pacientės ieškinį, trečiadienį dekriminalizavo eutanaziją ir tapo antrąja Lotynų Amerikos šalimi, kurioje ši procedūra bus leidžiama.
HANDOUT / AFP
HANDOUT / AFP

Septyniems iš devynių teisėjų balsavus už, šalies Konstitucinis Teismas leido gydytojams nesibaiminant kalėjimo padėti nepagydoma liga sergantiems pacientams numirti.

Bausmė už nužudymą „negali būti taikoma gydytojui, kuris atlieka eutanazijos procedūrą, siekdamas išsaugoti paciento teisę į orų gyvenimą“, sakoma teismo sprendime.

Rugpjūtį ieškinį pateikė Paola Roldan, serganti šonine amiotrofine skleroze (ŠAS) – progresuojančiu nervų sistemos sutrikimu, dar vadinamu Lou Gehrigo (Lu Gerigo) liga.

Savo skunde P. Roldan ginčijo Ekvadoro baudžiamojo kodekso straipsnį, pagal kurį ši procedūra laikoma žmogžudyste, už kurią skiriama 10–13 metų laisvės atėmimo bausmė.

„Noriu ilsėtis ramybėje. Tai, ką patiriu, yra skausminga, vieniša ir žiauru“, – lapkritį vykusiame teismo posėdyje vaizdo ryšiu sakė prie lovos prikaustyta P. Roldan.

Po teismo verdikto ji spaudos konferencijoje pareiškė, kad Ekvadoras tapo „šiek tiek svetingesniu, laisvesniu ir oresniu“.

„Kova už žmogaus teises niekada nėra tiesus kelias“, – pridūrė ji.

„Laisvi ir kompetentingi sprendimai“

Ekvadoras pasekė Kolumbijos, kuri 1997 metais dekriminalizavo eutanaziją, pavyzdžiu. Urugvajaus ir Čilės įstatymų leidėjai šiuo metu svarsto šį klausimą, o Meksikoje galioja vadinamasis „geros mirties“ įstatymas, pagal kurį pacientas arba jo šeima gali atsisakyti gyvybės palaikymo.

Išnagrinėjęs P. Roldan argumentus, šios konservatyvios šalies, kurios gyventojų dauguma sudaro katalikai, teismas nusprendė, kad „būtų neišmintinga reikalauti iš tokią situaciją išgyvenančio žmogaus likti gyvam“. 

„Kiekvienas žmogus gali priimti laisvus ir kompetentingus sprendimus, kai tai turi įtakos jo asmeniniam vystymuisi, o tai apima ir galimybę nutraukti didžiules kančias, kurias sukelia sunkus ir negrįžtamas kūno sužalojimas arba sunki ir nepagydoma liga“, – sakoma teismo sprendime.

Teismas įpareigojo Sveikatos apsaugos ministeriją per du mėnesius parengti šios procedūros taisykles. Savo ruožtu ombudsmeno tarnyba per šešis mėnesius turės parengti įstatymo projektą dėl eutanazijos, kurį per metus turėtų patvirtinti Kongresas.

Tačiau P. Roldan advokatas Farithas Simonas (Faritas Simas) trečiadienį socialiniame tinkle „X“ tvirtino, kad „nuosprendis turi būti vykdomas nedelsiant“.

P. Roldan tėvas žurnalistams sakė, kad po teismo verdikto jaučia dvejopus jausmus.

Viena vertus, jis džiaugėsi, kad „Paolai pavyko pasiekti istorinį sprendimą – tai yra palikimas Ekvadoro visuomenei“.

Tačiau jis taip pat pripažino, kad jo šeimai buvo iš dalies sudaužyta širdis, nes dėl to gali mirti jo dukra. „Mes palaikome Paolą“, – pridūrė jis.

„Kelis kartus pagalvojau, kad negalėsiu pamatyti šio teismo proceso vaisių, kaip tas, kuris sodina medį, kad kas nors kitas galėtų sėdėti jo šešėlyje“, – penktadienį, sužinojusi, kad jos byla jau baigiama nagrinėti, socialiniuose tinkluose rašė P. Roldan.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius