-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

EP žurnalistikos premija – migrantų laivo katastrofos prie Graikijos krantų tyrimui

2023 m. Daphnės Caruanos Galizios žurnalistikos premiją gavo graikų, vokiečių ir britų konsorciumas, tyręs, kodėl netoli Graikijos Pilo uostamiesčio nuskendo laivas „Adriana“.
Laivo katastrofa prie Graikijos krantų
Laivo katastrofa prie Graikijos krantų / Galateia Iatraki/Europos Parlamento nuotr.

Graikijos tyrimų organizacijos „Solomon“ kartu su „Forensis“, Vokietijos visuomeniniu transliuotoju „StrgF/ARD“ ir britų laikraščiu „The Guardian“ atliktas tyrimas atskleidė, kaip dėl Graikijos pakrančių apsaugos pajėgų veiksmų nuskendo laivas ir žuvo šimtai žmonių. Jis taip pat parodė Graikijos valdžios institucijų ataskaitų nenuoseklumą.

Europos Parlamente Strasbūre vykusioje apdovanojimo ceremonijoje dalyvavo Europos Parlamento pirmininkė Roberta Metsola, už premiją atsakinga jos pavaduotoja Pina Picierno (Socialistai ir demokratai, Italija) ir Berlyno spaudos klubo pirmininkė Juliane Hielscher, atstovaujanti 28 narių nepriklausomam žiuri iš visos Europos, skelbia EP.

EP pirmininkė R.Metsola sakė: „Šiandien, kaip ir kiekvienais metais, pagerbiame Daphnės Caruanos Galizios atminimą žurnalistikos prizu, kuris primena jos kovą už tiesą ir teisingumą. Žurnalistai visame pasaulyje yra persekiojami už savo veiklą, tačiau jie atsisako tylėti. Europos Parlamentas remia jų kovą už spaudos laisvę ir žiniasklaidos įvairovę Europoje ir už jos ribų“.

Nuo gegužės 3 d. iki liepos 31 d. vertintojų žiuri savo žurnalistikos darbus pateikė daugiau kaip 700 žurnalistų iš 27 ES valstybių narių. Iš jų žiuri išrinko 12 finalininkų, o paskui – ir laimėtoją. Tarp konkurso finalininkų – tarptautinis žurnalistinis tyrimas apie Kremliaus planus iš slaptų dokumentų kaimyninėms valstybėms: Moldovai, Baltarusijai, Baltijos šalims ir visam Baltijos jūros regionui, kuriame dalyvavo ir LRT tyrimų grupė.

Kaip nuskendo laivas

Konsorciumas nuodugniai tyrė aplinkybes, kuriomis birželio 14 d. apie 50 jūrmylių atstumu nuo Pilo miesto Graikijos pietvakariuose nuskendo žvejybinis traleris „Adriana“ ir žuvo daugiau kaip 600 prieš kelias dienas juo iš Libijos išplaukusių migrantų.

Buvo apklausta daugiau kaip 20 šią nelaimę išgyvenusių žmonių ir išnagrinėti teismo dokumentai bei pakrančių apsaugos pajėgų šaltiniai. Tyrimo rezultatuose išsamiai išdėstoma, kaip buvo nepasinaudota galimybėmis gelbėti žmones ir atmetami pagalbos siūlymai, o išgyvenę liudytojai nurodo, kad laivas nuskendo dėl Graikijos pakrančių apsaugos bandymo tralerį tempti. Graikijos pakrančių apsauga šiuos kaltinimus neigia.

„Forensis“ tyrimų agentūra lemtingos nakties įvykius atkūrė naudodama interaktyvų trimatį tralerio modelį. Taip pat naudotasi pakrančių apsaugos tarnybos įrašais ir pakrančių apsaugos laivo kapitono liudijimu, skrydžių ir jūrų eismo duomenimis, palydovų nuotraukomis ir filmuota medžiaga iš netoliese plaukusių žvejybos laivų ir kitų šaltinių.

Premija žuvusiai Maltos žurnalistei atminti

Žurnalistikos premija įsteigta 2019 m. gruodžio mėn. Europos Parlamento biuro sprendimu, siekiant pagerbti su korupcija kovojusią Maltos tiriamosios žurnalistikos atstovę Daphną Caruaną Galizią, kuri žuvo 2017 m. sprogus automobilyje padėtai bombai.

Kasmet, pažymint D.C.Galizios nužudymo metines, ši premija skiriama už geriausius žurnalistikos darbus, kuriais puoselėjami ir ginami svarbiausi Europos Sąjungos principai ir vertybės: žmogaus orumas, laisvė, demokratija, lygybė, teisinė valstybė ir žmogaus teisės.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Daphne Caruana Galizia
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Daphne Caruana Galizia

Kandidatais gauti šią premiją gali būti bet kokios tautybės profesionalūs žurnalistai ir jų komandos. Jie turi pateikti išsamius darbus, kuriuos paskelbė vienoje iš 27 ES valstybių narių įsisteigusi žiniasklaidos įmonė.

Laimėtoją renka nepriklausoma komisija, kurią sudaro žiniasklaidos ir pilietinės visuomenės atstovai iš 27 ES valstybių narių ir Tarptautinės žurnalistų federacijos atstovas. Skirdamas 20 000 eurų piniginę premiją, Europos Parlamentas išreiškia tvirtą paramą tiriamajai žurnalistikai ir pabrėžia žiniasklaidos laisvės reikšmę.

2021 m. spalio mėn. D.C.Galizios žurnalistikos premija buvo skirta konsorciumo „Forbidden Stories“ projekto „Pegasus“ žurnalistams. 2022 m. spalio mėn. premija buvo skirta kompanijoms „Découpages“ ir „Arte G.E.I.E“ už bendros gamybos filmą apie Rusijos įtaką Afrikoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius