Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 02 24 /16:46

ES finansų ministrai patvirtino Graikijos reformų planą, išgelbėsiantį šalį nuo chaoso

Graikija nusiuntė Europos Sąjungos institucijoms ir Tarptautiniam valiutos fondui (TVF) savo planuojamų vykdyti ekonomikos reformų planą, kuris yra tinkamas pradžios taškas deryboms dėl finansinės pagalbos Atėnams, antradienį nurodė vienas Europos Komisijai artimas šaltinis.
Graikijos premjeras Alexis Tsipras
Graikijos premjeras Aleksis Cipras / „Scanpix“/AP nuotr.

16.46 val. Eurozonos finansų ministrai patvirtino Graikijos reformų planą. Tai reiškia, kad šalis išvengs bankroto, Graikijos skolinimosi programa pratęsta keturems mėnesiams.

Graikijos planas

Graikija turėjo pateikti šį planą, kad šalies skolinimosi programa būtų pratęsta keturiems mėnesiams, kaip praeitą penktadienį buvo susitarta su partneriais euro zonoje.

„Komisijos nuomone, šis sąrašas pakankamai išsamus, kad būtų tinkamas pradžios taškas sėkmingam peržiūros užbaigimui, – sakė šaltinis. – Esame pastebimai padrąsinti tvirto įsipareigojimo kovoti su mokesčių slėpimu ir korupcija.“

Planuojama, kad euro zonos finansų ministrai aptars šiuos reformų planus per konferencinį pokalbį vėliau antradienį.

Minėtas šaltinis sakė, kad laiškas, išsiųstas Europos Komisijai, Europos centriniam bankui (ECB) ir TVF, turės tapti pagrindu tolesniam darbui, siekiant iki balandžio pabaigos parengti išsamų reformų planą, kaip buvo sutarta penktadienį.

„Ryžtingas ir greitas visų įsipareigojimų dėl reformų įgyvendinimas bus raktas į sėkmingą peržiūros užbaigimą“, – pažymėjo šaltinis.

Europos Komisija savo „Twitter“ paskyroje vėliau patvirtino, kad Graikijos reformų sąrašas buvo gautas laiku.

Graikijos pareigūnai sakė, kad vyriausybė pasiūlė priemones, kurios, anot kairiųjų premjero Aleksio Cipro, turėtų padėti išspręsti šalies „humanitarinę krizę“, sukurtą ne vienerius metus užsitęsusio ekonomikos nuosmukio.

Vyriausybė taip pat žada spręsti delsiamų sumokėti mokesčių ir blogų paskolų klausimus, uždrausti dėl skolų iškeldinti žmones iš jų pagrindinių būstų, taip pat kovoti su mokesčių slėpimu ir korupcija.

A.Cipras pareiškė, kad penktadienio susitarimas yra pergalė, bet sulaukė saviškių kritikos. Kairiųjų stovyklos veteranas Manolis Glezas, kuris yra partijos „Syriza“ narys Europos Parlamente, kaltino premjerą nevykdant priešrinkiminių pažadų.

Vokietija, kuri labiausiai prisidėjo prie Graikijai skirtų dviejų finansinio gelbėjimo paketų, kurių bendra vertė – apie 240 mlrd. eurų, anksčiau tvirtino, kad bet kokios didesnės išlaidos, planuojamos pagal Atėnų naująsias reformas, turės būti atsveriamos sutaupant kitose srityse arba surenkant daugiau mokesčių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius