Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES parlamentarai pasmerkė Irano vykdomus moterų teisių pažeidimus

Europos Parlamentas ketvirtadienį pasmerkė Irano vykdomus moterų teisių pažeidimus, įskaitant žiaurias žmogžudystes ir ES piliečių sulaikymą.
AFP-Scanpix nuotr.
AFP-Scanpix nuotr.

Neįpareigojančioje rezoliucijoje smerkiama blogėjanti žmogaus teisių padėtis Irane ir Irano pareigūnų vykdomos žiaurios moterų žmogžudystės. Iranas kaltinamas dėl A. Sacharovo premijos laureatės Mahsos Amini mirties. Pernai ši 22 metų Irano kurdė mirė policijos areštinėje.

EP nariai taip pat paragino nedelsiant paleisti suimtus žmogaus teisių gynėjus, įskaitant Nobelio taikos premijos laureatę Narges Mohammadi (Narges Mohamadi).

Pasiūlymas buvo priimtas 516 nariams balsavus už, 4 – prieš ir 27 susilaikius.

Europarlamentarai paragino Teheraną „nedelsiant nutraukti bet kokią moterų ir mergaičių diskriminaciją, įskaitant reikalavimą dengti veidą, taip pat panaikinti visus lytį diskriminuojančius įstatymus“.

Praėjusiais metais M. Amini mirtis sukėlė didelio masto demonstracijas. Tačiau saugumo pajėgos žiauriai numalšino protestus prieš Irano vyriausybę. Šimtai žmonių žuvo arba jiems buvo įvykdyta mirties bausmė, o tūkstančiai buvo sulaikyti.

Spalį Mahsai Amini, netekusiai gyvybės Irano nelaisvėje, ir moterų protesto judėjimui „Moteris, gyvybė, laisvė“, kurį paskatino jos mirtis, atiteko prestižinė Europos Parlamento Andrejaus Sacharovo premija už minties laisvę.

Europos teisės aktų leidėjai dar kartą paragino ES valstybes Irano Islamo Revoliucinės gvardijos korpusą (IRGC) paskelbti teroristine organizacija ir taikyti sankcijas šalies aukščiausiajam lyderiui ajatolai Ali Khamenei (Ali Chamenėjui) ir kitiems aukščiausio rango pareigūnams už žmogaus teisių pažeidimus.

Jie taip pat pasmerkė Irano diplomatiją įkaitų atžvilgiu, pagal kurią buvo sulaikyta daug užsieniečių. Europos vyriausybės teigia, kad tokiu būdu mėginama iš Vakarų šalių išsireikalauti nuolaidų arba pasiekti, kad būtų paleisti užsienyje įkalinti iraniečiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius