Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2015 05 22 /16:48

ES Rytų partnerystės viršūnių susitikimas Rygoje paskelbė baigiamąją deklaraciją

Europos Sąjungos Rytų partnerystės programos viršūnių susitikimo Rygoje dalyviai penktadienį paskelbė baigiamąją deklaraciją, sakoma BNS gautoje informacijoje.
Rygoje paskelbta ES Rytų partnerystės susitikimo deklaracija.
Rygoje paskelbta ES Rytų partnerystės susitikimo deklaracija. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

ES ir šešių buvusių sovietinių respublikų viršūnių susitikimas ketvirtadienį ir penktadienį vyko Latvijos, kuri šiuo metu pirmininkauja Bendrijai, sostinėje.

Jeanas-Claude'as Junckeris patvirtino, kad reikalavimus įvykdžiusios Ukraina ir Gruzija jau 2016 metais gali tikėtis bevizio režimo. Taip pat patvirtinta 1,8 milijardų eurų paskola Ukrainai, kuri padės finansuoti būtinas reformas.

ES kaimynystė politikos ir plėtros derybų komisaras Johannesas Hahnas sakė žiniasklaidai, kad Rygos deklaracija yra geras visiems priimtino sprendinio paieškų pavyzdys.

Pasak jo, tiek 28 ES narės išmoko siekti kompromiso ir kad tą patį išmoks šešios Rytų partnerystės programos dalyvės. „Jos tam pasiruošusios', – pažymėjo J.Hahnas. 

Komisaras pabrėžė, kad būti vieningiems labai svarbu, tačiau taip pat tapo aišku, kad ES turi laikytis diferencijuoto požiūrio, atsižvelgdama į skirtingų šalių interesus.

„Turime savų interesų, bet mūsų aiškus bendrasis vardiklis – taika, stabilumas ir klestėjimas regione. Skirtingos šalys turi tų pačių interesų, bet skirtingų sprendinių, kaip juos užtikrinti", – sakė J.Hahnas.

Armėnija nori santykių, netrukdančių bendradarbiauti su Rusija

Armėnija pasirengusi kurti naujus teisinius santykius su Europos Sąjunga, bet jie neturėtų prieštarautu šios šalies narystei Eurazijos ekonominėje sąjungoje (EAES), pareiškė Armėnijos prezidentas Seržas Sargsianas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Seržas Sargsianas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Seržas Sargsianas

„Armėnija linkusi kartu su Es partnerėmis imtis veiksmų naujo teisinio mūsų santykių pamato formavimui taip, kad, viena vertus, jame būtų atspindėtas ankstesnių Armėnijos ir ES derybų turinys, antra vertus – būtų suderinamas su kitais integraciniais procesais, kaip, pavyzdžiui, Armėnijos įsipareigojimai dėl jos narystės EAES“, – pasakė S.Sargsianas penktadienį Rygoje, kur vyksta ES Rytų partnerystės viršūnių susitikimas.

ES pripažįsta partnerių pasirinkimą

Europos Sąjunga pripažįsta Rytų partnerystės programos šalių, pasirašiusių su Bendrija asociacijos sutartis, europinį pasirinkimą ir siekius, sakoma penktadienį Rygoje vykusios viršūnių susitikimo baigiamajame pranešime.

„Viršūnių susitikimo dalyviai pripažįsta suinteresuotų partnerių europines aspiracijas ir europinį pasirinkimą, kaip nurodoma (jų) asociacijos sutartyse“, – sakoma Rygos deklaracijoje.

„Viršūnių susitikimo dalyviai pripažįsta suinteresuotų partnerių europines aspiracijas ir europinį pasirinkimą“, – sakoma Rygos deklaracijoje.

Dalyviai taip pat pažymėjo, kad tose sutartyse numatomos politinės asociacijos ir ekonominės integracijos pagrindas yra demokratija, pagarba žmogaus teisėms ir laisvėms bei įstatymų viršenybė.

„Jie pripažįsta suinteresuotų partnerių angažavimąsi įgyvendinti ir plėtoti šias vertybes“, – sakoma dokumente.

Donaldas Tuskas: "Bevizio režimo perspektyvos Ukrainai ir Gruzijai – labai optimistinės"

Politinės nuotaikos dėl vizų liberalizavimo Gruzijos ir Ukrainos piliečiams, pradedant nuo 2016 metų, yra labai optimistiškos, sakė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas penktadienį per spaudos konferenciją po Rytų partnerystės viršūnių susitikimo Rygoje.

Jis nurodė, kad vizų liberalizavimui reikės pritarimo iš visų 28 ES valstybių, tačiau, anot jo, „daug žadantis signalas“ yra tai, kad visi Rygos susitikime dalyvavę premjerai ir prezidentai kalbėjo apie vizų liberalizavimo proceso svarbą.

„Politinė nuotaika, kai kalbama šia tema, yra atsakinga, bet labai, labai optimistiška“, – pasakė jis.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius