-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
01 11 /12:24

Estija pagalbai Ukrainai skirs 0,25 proc. gynybos biudžeto

Estijos prezidentas Alaras Karis, ketvirtadienį susitikęs su Ukrainos lyderiu Volodymyru Zelenskiu, pareiškė, kad jo šalis pagalbai Kyjivui skirs 0,25 proc. savo gynybos biudžeto.
RAIGO PAJULA / AFP
RAIGO PAJULA / AFP

„Estija ir toliau padės Ukrainai per visą karo laikotarpį. Mūsų veiksmai turi būti nukreipti į tai, kad karo veiksmai baigtųsi“, – teigė prezidentas.

2024–2027 metais „Ukrainai skirsime 0,25 proc. savo gynybinio biudžeto. Norime, kad kitos šalys imtų iš mūsų pavyzdį“, pridūrė estų lyderis.

V.Zelenskis savo ruožtu padėkojo Estijai už paramą jo šaliai – tiek finansinę pagalbą, tiek paramą kelyje į Europos Sąjungą ir NATO.

„Mums labai svarbu, kad Rusija būtų patraukta atsakomybėn už savo veiksmus, už visus nusikaltimus ir griovimus, kuriuos ji sukėlė savo agresija“, – sakė prezidentas.

Pasak jo, tam taip pat reikia, kad Rusija būtų priversta sumokėti už savo nusikaltimus jo šalies ir piliečių turtui.

„Jos turtas turi būti įšaldytas ir konfiskuotas“, – sakė V.Zelenskis.

Jis pažymėjo, kad jei Rusija bus priversta finansiškai atsakyti už karą, be kita ko, tai bus ir svarbi pamoka kitiems diktatoriams.

„Jokių pauzių“

V.Zelenskis pabrėžė, kad dabar ne metas kalbėti apie kokias nors paliaubas, nes tai tarnautų Rusijos interesams.

Jis perspėjo, kad bet kokios pauzės Ukrainos gynyboje nuo Rusijos invazijos tik padėtų Maskvai persiginkluoti ir leistų jai „mus pervažiuoti“.

„Duokite Rusijos Federacijai 2–3 metus, tada jie paprasčiausiai mus pervažiuos. Mes nenorėtume taip rizikuoti [...] Jokių pauzių Rusijos naudai nebus“, – sakė jis Estijoje.

Pasak Ukrainos vadovo, vienas svarbiausių šių metų tikslų – įgyvendinti Ukrainos taikos planą, prie kurio iki šiol prisijungė daugiau kaip 80 šalių.

„Estija buvo viena pirmųjų prie jo prisijungusių šalių, ir Ukraina dėkoja Estijai už paramą“, – sakė V.Zelenskis.

Jis taip pat padėkojo Estijai už jos indėlį gydant fronte sužeistus Ukrainos karius.

V.Zelenskis ketvirtadienį tęsia vizitą po Baltijos šalis.

V.Zelenskis kartu su užsienio reikalų ministru Dmytro Kuleba praėjusį vakarą atvyko į Taliną, pranešė Estijos užsienio reikalų ministras Margusas Tsahkna socialiniame tinkle „X“.

„Man didelė garbė Taline pasveikinti gerus draugus ir sąjungininkus Volodymyrą Zelenskį ir Dmytro Kulebą. Siunčiame Ukrainai tvirtą žinią ir patvirtinimą, kad Estija tvirtai stovi jų pusėje ir kartu laimėsime šį karą“, – rašė M. Tsahkna.

Po susitikimo su estų prezidentu V.Zelenskis dar planuoja susitikti su parlamento pirmininku Lauri Hussaru ir ministre pirmininke Kaja Kallas bei pasakyti kalbą parlamente.

Iš Estijos Ukrainos vadovas vyks į Latviją.

Trečiadienį V.Zelenskis lankėsi Lietuvoje, kur susitiko su prezidentu Gitanu Nausėda, premjere Ingrida Šimonyte, Seimo vadovybe ir frakcijų atstovais. Lietuvos ir Ukrainos prezidentai Daukanto aikštėje kreipėsi į Lietuvos žmones, lankėsi pirmųjų ponių iniciatyva įsteigtame Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Ukrainos centre, kur susitiko su Lietuvoje gyvenančiais karo pabėgėliais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius