Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Estijos prezidentas: mes laikomės visų finansinių įsipareigojimų NATO

Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas ketvirtadienį atmetė kandidato į JAV prezidento postą Donaldo Trumpo išsakytas abejones, ar NATO sąjungininkės Rytų Europoje tinkamai prisideda kolektyvinės gynybos, pareiškęs, kad Talinas vykdo visus su Aljansu susijusius finansinius įsipareigojimus.
Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas.
Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas. / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

„Estija yra viena iš penkių NATO sąjungininkių Europoje, vykdančių įsipareigojimą skirti gynybos išlaidoms 2 proc. (bendrojo vidaus produkto, – red.)“, – jis parašė savo „Twitter“ žinutėje, pridūręs, kad estų kariai „kovėsi be jokių ginčų“ per NATO operacijas Afganistane.

„Esame vienodai įsipareigoję visiems mūsų NATO sąjungininkams, kas jie bebūtų. Būtent dėl to jie yra sąjungininkai“, – pabrėžė T.H.Ilvesas.

28 šalių transatlantinio Aljanso kertinis akmuo yra NATO sutarties 5-asis straipsnis, sakantis, kad karinis puolimas prieš bet kurią bloko narę yra puolimas prieš visą bloką.

Šiuo įsipareigojimu buvo pasinaudota po 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro atakų prieš Jungtines Valstijas.

Kai dienraštis „The New York Times“ paklausė apie grėsmingus Rusijos veiksmus, keliančius nerimą NATO sąjungininkėms Baltijos šalims, D.Trumpas atsakė, kad tuo atveju, jeigu Rusija jas užpultų, jis pirmiausiai pasidomėtų, ar tos šalys „vykdė savo įsipareigojimus mūsų atžvilgiu“, o tik po spręstų, ar reikia suteikti joms pagalbą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV respublikonų suvažiavimo trečioji diena Klivlende
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

„Jeigu jos vykdė savo įsipareigojimus mums – tuomet atsakymas yra „Taip“, – pridūrė jis, duodamas interviu trečiadienį.

Šie D.Trumpo komentarai taip pat sulaukė kritikos iš numanomos demokratų kandidatės į prezidento postą Hillary Clinton stovyklos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Hillary Clinton
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Hillary Clinton

Jos kampanijos štabas pareiškė, kad dėl tokių pareiškimų milijardierius verslo magnatas „yra netinkamo temperamento ir fundamentaliai nepasiruošęs tapti mūsų vyriausiuoju vadu“.

„Būtų teisinga manyti, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas serga už Trumpo prezidentavimą“, – sakė H.Clinton patarėjas užsienio politikos reikalams Jake'as Sullivanas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius