-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europa kyla į kovą su skurdu

Pirmadienį ir antradienį, spalio 18–19 dienomis, Belgijos sostinėje Briuselyje vyksta 9-oji Europos apskritojo stalo diskusija skurdo ir socialinės atskirties klausimais.
Berniukai, augantys skurde
Berniukai, augantys skurde / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nuo pat pirmo posėdžio, kurio garbės svečiais tapo Belgijos karalius Albertas II ir  karalienė Paola, išreiškę susirūpinimą dėl didėjančio skurdo, visi pranešėjai akcentavo būtinybę imtis aktyvios kovos su skurdu strategijos. Daug kalbėta apie naujai sukurtą ambicingą programą „Europa 2020“.

Imtis tikrų kovos su skurdu veiksmų paskatino statistika. Net 70 proc. belgų jaučiasi nesaugūs, ypač dėl ateities nerimauja vaikai ir jaunimas. Net 60 proc. vaikų visoje Europoje užauga skurdžiose šeimose, apytiksliais duomenimis, jų yra apie 20 mln. Europos Sąjungos tarybai pirmininkaujanti Belgija nutarė suimti visas Europos Sąjungos (ES) šalis į kumštį ir sustiprinti pastangas mažinti skurdą ir socialinę atskirtį.

Esi vargšas ne tada, kai miegi kartoninėje dėžėje, o tada, kai negali aktyviai dalyvauti visuomenės gyvenime ir būti visavertė jo dalis.Nutarta parengti dešimtmečio strategiją, o šiomis dienomis vykstanti diskusija – būdas garsiai prabilti apie skurdą. Jos išvakarėse, sekmadienį, Briuselyje vyko daugybė renginių, meninių akcijų, skirtų atkreipti dėmesiui į vargstančiuosius. Programos „Europa 2020“ pagrindinis tikslas yra labai ambicingas – per artimiausius 10 metų sumažinti skurstančių žmonių skaičių mažiausiai 10 mln., atsižvelgiant į skirtingas skurdo priežastis.

Tam, kad būtų suteikta ne biurokratinė, bet veiksminga pagalba skurdžiams, benamiai, mažas pajamas gaunantys žmonės, socialiai atskirtieji taip pat dalyvavo aiškinantis būsimos strategijos „Europa 2020“ kertinius taškus. Vienas iš diskusijos pranešėjų – austras Michaelis Schutte. Buvęs benamis ir bedarbis pasakojo susirinkusiems politikams apie savo patirtį. „Esi vargšas ne tada, kai miegi kartoninėje dėžėje, o tada, kai negali aktyviai dalyvauti visuomenės gyvenime ir būti visavertė jo dalis. Laikas kovoti su skurdu, o ne su skurstančiaisiais. Mes – vargšai, bet ne kvailiai“, – sakė vyras, stebėdamasis, kaip įmanoma gyventi iš bedarbio pašalpos – 744 eurų (daugiau kaip 2,5 tūkst. Lt). Tokios kalbos, žinoma, skamba ironiškai Lietuvos kontekste, kur bedarbio pašalpa – apie 600 Lt.

Ketina griauti užburtą ratą

Kaip sakė Belgijos valstybės sekretorius socialinės integracijos ir kovos su skurdu reikalams Philippe'as Courard, programoje „Europa 2020“ pagrindinį dėmesį ketinama sutelkti į tris dalykus. Pirmiausiai kovoti su vaikų skurdu ir taip sugriauti užburtą ratą, kai skurdo našta perduodama iš kartos į kartą. Taip pat norima, kad visos ES šalys įvestų pagrįstą minimalų atlyginimą – tokį, už kurį būtų galima gyventi visavertiškai. Kaip prioritetinė nurodyta ir benamių aprūpinimo būstais problema.

Bene visi diskusijos dalyviai sutiko, kad situacija veikiausiai yra net blogesnė nei jų pateikiami skaičiai, nes naujieji tyrimai pasirodys šiems metams artėjant į pabaigą.

Pabrėžta, jog su skurdu būtina kovoti ir dėl to, kad vargingiau gyvenančios bendruomenės tampa sveikatos problemų, nusikalstamumo židiniais. Užsiminta, kad reikia kovoti su jaunimo atskirtimi ir tais atvejais, kai jie iškrinta iš švietimo sistemos, mėginti juos susigrąžinti paskolomis ar stipendijomis.

Norima diskusijos metu priimtus sprendimus iš karto pateikti politikams – antradienį vykstančio ES šalių ministrų susitikimo metu.Idėja – ministrams

Norima diskusijos metu priimtus sprendimus iš karto pateikti politikams – antradienį vykstančio ES šalių ministrų susitikimo metu. „Šis susirinkimas – ne tik kalbos, bet realus mėginimas jas įgyvendinti. „Negalima drausti žmonėms pirkti, ekonomika žlugs. Jiems reikia duoti pinigų, kad jie juos išleistų. Privalome sukurti naują programą, anksčiau paisytos Lisabonos strategijos trūkumas buvo tas, kad susikoncentravus į augimą skurdas ir nedarbas neišnyko, o dėl krizės žmonės atsidūrė gilioje duobėje, todėl būtina imtis skubių priemonių“, – po diskusijos sakė Kovos su skurdu agentūros prie Belgijos sekretoriato direktorė Magda de Meyer.

Anot jos, kuriant specialią kovos su skurdu programą bus siekiama suteikti darbą visiems, kas gali dirbti, taip pat tiems, kas neturi kvalifikacijos, yra neįgalūs. „Žmonėms turi būti teikiamos kokybiškos būtinosios paslaugos, visiems preinama sveikatos apsauga. Kalbama apie kertinių ES vertybių gynimą, juk skurdžioje visuomenėje ryškėja visos blogosios tendencijos. Niekur skurdas nėra pirmenybė, tačiau kiekviena šalis turi pakeisti savo prioritetus“, – teigė M.de Meyer.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius