-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europoje didėja stumbrų, bebrų ir lokių populiacijos

Kelios Europos žinduolių ir paukščių rūšys, kurios dėl žmonių veiklos buvo atsidūrusios ties išnykimo riba, dėl gamtosaugininkų pastangų per pastaruosius 50 metų smarkiai atsigavo, sakoma ketvirtadienį paskelbtoje ataskaitoje.
Stumbrai
Stumbrai / BFL nuotr.

Joje pateikiamos retos geros naujienos: 3 tūkst. proc. padidėjimas stumbrų, bebrų, baltagalvių stačiauodegių ančių ir kai kurių trumpasnapių žąsų populiacijų atvejais.

Ataskaitoje nurodoma, kad pagausėjo 17 iš 18 analizuotų žinduolių rūšių gyvūnų, tarp jų – dvigubai padaugėjusių rudųjų lokių ir keturgubai padaugėjusių vilkų.

Iš analizuotų rūšių tik Ispanijos lūšių skaičius sumažėjo, o visų kitų rūšių atstovų paplitimas Europoje nuo 20-ojo amžiaus vidurio padidėjo bendrai maždaug 30-čia procentų.

Visos 19 tirtų paukščių rūšių taip pat atsigauna.

„Laukinė gamta atsigaus, jei mes jai leisime – ši ataskaita tai parodo“, – sakė gamtosaugos institucijos „Rewilding Europe“, kuri užsakė minimą analizę, vykdomasis direktorius Fransas Schepersas.

„Su tolesne ir stipria teisine apsauga, aktyviu esamų laukinių gyvūnų populiacijų skatinimu ir pakartotinėmis introdukcijomis siekiant sugrąžinti prarastas rūšis ... daug daugiau rūšių neabejotinai (atsigaus)“, – sakė jis.

Ataskaitą sudarė Londono zoologų draugija, „BirdLife International“ ir Europos paukščių surašymo taryba, padedant mokslininkams iš visos Europos.

Europoje iš viso yra 219 sausumos žinduolių ir 530 paukščių rūšių.

Stumbro populiacija atsigavo iki beveik 3 tūkst. individų dydžio. Šie gyvūnai laukinėje gamtoje išnyko 20-ojo amžiaus pradžioje, sakoma pareiškime apie minimą ataskaitą.

Stumbrai, kurie išnyko dėl medžioklės ir buveinių nykimo, atsigavo dėl paskutinių nelaisvėje likusių individų didelio masto veisimo programos.

Tų stumbrų palikuoniai buvo vėl apgyvendinti laukinės gamtos plotuose centrinėje ir Rytų Europoje.

Jūrinių erelių taip pat padaugėjo, sakoma pareiškime. Jų skaičius nuo beveik 2,5 tūkst. porų 1970 metais padidėjo iki 9,6 tūkst. porų 2010-aisiais.

6-ajame ir 7-ajame dešimtmečiuose daugelis Europos rūšių buvo pasiekusios didžiausią „duobę“ – po ilgų metų beatodairiško medžiojimo, brakonieriavimo ir nuodijimo, buveinių praradimo dėl žemės ūkio, ganymo, taršos ir miškų kirtimo.

Sveikindami gamtosaugos pastangų rezultatus kai kurių rūšių atžvilgiu, ataskaitos autoriai perspėja, kad biologinė įvairovė apskritai ir toliau mažėja.

„Laukinės gamtos atsigavimą reikia vertinti atsargiai, – sakoma ataskaitoje. – Nors (kai kurios) rūšys sugrįžo, daug jų vis dar yra žemiau istorinio gausumo lygio ir dar nepasiekė to lygio, kuris yra būtinas gyvybingoms ilgalaikėms populiacijoms užtikrinti“.

Daug kitų rūšių atstovų ir toliau mažėja.

Bendrai kalbant, žuvų, roplių, žinduolių ir paukščių populiacijos visame pasaulyje nuo 1970 metų sumažėjo maždaug 30-čia proc., nurodoma ataskaitoje. Žinduolių populiacijos vidutiniškai sumažėjo 25 proc., o paukščių – 8 procentais.

Per tą patį periodą žmonių populiacija padvigubėjo ir 2011 metais pasiekė 7 milijardų ribą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius