Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Europos dešinieji džiūgauja dėl imigraciją apribosiančio Šveicarijos referendumo rezultatų

Europos dešiniojo sparno partijos sveikino Šveicarijos rinkėjus, sekmadienį pritarusius imigracijos iš Europos Sąjungos (ES) apribojimui, o Europos pagrindinės srovės žiniasklaida reiškia nerimą dėl galimų atgarsių visame žemyne.
Agitaciniai plakatai Šveicarijoje
Agitaciniai plakatai Šveicarijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Europos Komisija paskelbė, kad po šio balsavimo iš naujo vertins artimus ES santykius su jai nepriklausančia Šveicarija, ir užsiminė apie galimą prekybos suvaržymą ir kitas atsakomąsias priemones.

Jungtinės Karalystės nepriklausomybės partijos (UKIP) – pagrindinės britų euroskeptikų politinės jėgos – lyderis Nigelas Farage'as sakė, jog Šveicarija stojo prieš nerinktų biurokratų Briuselyje priekabiavimą.

„Tai puikios naujienos nacionalinio suvereniteto ir laisvės mylėtojams visoje Europoje“, – sakė N.Farage'as, kuris yra Europos Parlamento narys.

UKIP vadovavo panašiems raginimams suvaržyti imigraciją, kuri yra opus klausimas Didžiojoje Britanijoje nuo sausio 1 dienos, kai bulgarams ir rumunams buvo suteiktos visos laisvo judėjimo Europos Sąjungoje teisės.

UKIP neturi deputatų britų parlamente, bet grasina atimti gyvybiškai svarbius balsus iš ministro pirmininko Davido Camerono Konservatorių partijos per kitus Didžiopsios Britanijos visuotinius rinkimus 2015 metų gegužę.

Vokiečių laikraštis „Tagesspiegel“ rašė: „Su šveicarų referendumu padidėja tikimybė, kad antieuropiečiai bus didžiausia grupė Europos Parlamente.“

Ji taip pat viliasi per šių metų gegužės rinkimus gauti daugiau nei dabartinės devynios vietos Europos Parlamente.

Vokiečių laikraštis „Tagesspiegel“ rašė: „Su šveicarų referendumu padidėja tikimybė, kad antieuropiečiai bus didžiausia grupė Europos Parlamente.“

Prancūzijos kraštutinių dešiniųjų Nacionalinis frontas pareiškime giria „šveicarų liaudies šviesumą“ ir ragina Prancūziją panašiai sustabdyti masinę imigraciją.

Austrijos kraštutinių dešiniųjų partija FPO sakė, kad šalis balsuotų taip pat, jei turėtų tokią galimybę, o Italijos populistinė Šiaurės lyga pareikalavo panašaus referendumo italams.

Prancūzijoje verslo dienraštis „Les Echos“ Šveicarijos referendumo rezultatą pavadino rezultatu su „ekonominėmis pasekmėmis, kurias sunku prognozuoti“.

Balsavimas įpareigoja vyriausybę Berne per trejus metus iš naujo susiderėti su Briuseliu dėl susitarimo, pagal kurį nuo 2007 metų daugumai ES piliečių suteikiama laisva prieiga prie Šveicarijos darbo rinkos.

„Tai ne tik kelia klausimų dėl Europos Sąjungoje nusistovėjusio žmonių laisvo judėjimo susitarimo – tai taip pat atspindi populistinę ir ksenofobinę agitaciją, apimančią senąjį žemyną likus mažiau nei trims mėnesiams iki Europos rinkimų, – rašo „El Pais“. – Tai blogiausias galimas rezultatas daugumai politikų ir šveicarų verslo organizacijų.“

Tai buvo vienas iš virtinės susitarimų, pasiektų 1999-aisiais po penkerius metus trukusių derybų, ir buvo laikomas būdu ES ir Šveicarijai turėti prieigą prie viena kitos rinkų be būtinybės pastarajai rinktis visapusišką narystę bloke.

Tačiau Briuselis perspėjo, kad Šveicarija negali išsirinkti, kas jai patinka iš įpareigojamo susitarimų paketo, kuriam buvo pritarta 2000 metų referendume ir kuris buvo palaipsniui įgyvendintas.

Be laisvo darbo jėgos judėjimo tie susitarimai apima įvairias kitas sritis, tarp jų – vienodą prieigą šveicarų ir ES firmoms prie valstybinių užsakymų, sklandžią prekybą žemės ūkio produktais, oro transportą ir kitus sektorius.

Belgijos laikraštis „Le Soir“ pažymėjo, kad garantuotai sugrius visi Šveicarijos dvišalių susitarimų su Europos Sąjunga pastoliai.

Populiariausias Ispanijos laikraštis, centro kairės „El Pais“, pirmadienį redaktoriaus skiltyje pavadinimu „Iškreiptos pasekmės“ reiškia nerimą dėl Šveicarijos referendumo sukeltų raibulių.

„Nors pasiekta maža persvara (50,3 proc. balsų) tų, kurie nepritaria masinei imigracijai Šveicarijoje, pergalė turės pasekmių visai Europai“, – sakoma skiltyje.

„Tai ne tik kelia klausimų dėl Europos Sąjungoje nusistovėjusio žmonių laisvo judėjimo susitarimo – tai taip pat atspindi populistinę ir ksenofobinę agitaciją, apimančią senąjį žemyną likus mažiau nei trims mėnesiams iki Europos rinkimų, – rašoma „El Pais“. – Tai blogiausias galimas rezultatas daugumai politikų ir šveicarų verslo organizacijų.“

Ispanijos konservatyvus dienraštis ABC savo interneto svetainėje rašė, kad referendumo rezultatas sukėlė tikrą politinį žemės drebėjimą šioje Centrinės Europos šalyje ir sukelia pavojų jos ryšiams su Europos Sąjunga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius