-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujas Europos Komisijos vadovas sieks energetinės Europos nepriklausomybės

Europos Parlamentas (EP) antradienį pritarė buvusio Liuksemburgo premjero Jeano Claude'o Junckero kandidatūrai Europos Komisijos vadovo postui užimti. Už šį politiką balsavo 422 deputatai, prieš – 250. 47 atstovai nebalsavo, 10-ties balsai pripažinti negaliojančiais. Naujasis EK vadovas pradės eiti pareigas lapkričio mėnesį, kai dabartinės sudėties Europos Komisija baigs savo kadenciją. J. C. Junckeras pakeis dabartinį EK vadovą Jose Manuelį Barroso.
Liuksemburgo ministras pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeras
Naujasis Europos Komisijos vadovas Jeanas-Claude'as Junckeras / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Tai istorinė diena vystant tikrąją Europos demokratiją, – iškart po balsavimo sakė Europos Parlamento pirmininkas Martinas Schulzas. – Šiandien esame paramos šiam procesui liudininkai ir, nepaistant tam tikro skepticizmo, Europos piliečiai tarė žodį dėl aukščiausios Europos Sąjungos vykdomosios valdžios“.

Jeanas Claude'as Junckeras, savo kalboje pabrėžęs socialines ES piliečių reikmes, kalbėjo: „Po 2014 m. gegužės mėn. Europos Parlamento rinkimų pradedame naują teisėkūros ciklą. Atėjo laikas keisti požiūrį.“

Naujausi geopolitiniai įvykiai, naujojo EK pirmininko žodžiais, įtaigiai priminė, kad Europa yra perdėm priklausoma nuo importuoto kuro ir dujų.

Naujoje Europos Komisijos darbotvarkėje jis ketina susitelkti į dešimt svarbiausių politikos sričių. Kitas jis žada palikti tvarkyti valstybėms narėms. Pirmininkas sieks, kad Europos Sąjunga būtų ambicingesnė ir stipresnė dideliuose dalykuose ir kuklesnė bei nuosaikesnė – mažuose.

Esą Europos Sąjunga neturėtų slopinti inovacijų ir konkurencingumo perdėm griežtomis ir išsamiomis taisyklėmis, ypač kai kalbama apie mažąsias ir vidutinio dydžio įmones. Mažos ir vidutinės įmonės sudaro Europos ekonomikos stuburą, sukuria daugiau nei 85 proc. naujų darbo vietų Europoje. „Turime jas išvaduoti nuo perdėto reglamentavimo naštos“, – sakė J. C. Junckeras.

Naujausi geopolitiniai įvykiai, naujojo EK pirmininko žodžiais, įtaigiai priminė, kad Europa yra perdėm priklausoma nuo importuoto kuro ir dujų. „Todėl noriu reformuoti ir pertvarkyti Europos energetikos politiką ir sukurti naują Europos energetikos sąjungą, – sakė buvęs ilgametis Liuksemburgo premjeras. – Turime sutelkti turimus išteklius, sujungti esamas infrastruktūras ir bendrai derėtis su trečiosiomis šalimis. Reikia diversifikuoti energijos išteklius ir sumažinti didelę keleto valstybių narių energetinę priklausomybę.“

J.C.Junckeras pritaria griežtesnės bankų kontrolės mechanizmo kūrimui. Jo nuomone, Europos vidaus rinkoje reikia daugiau teisingumo: „Pripažindami valstybių narių kompetenciją tvarkyti savo mokesčių sistemas, turėtume sustiprinti pastangas kovoti su mokesčių vengimu ir mokestiniu sukčiavimu, kad kiekvienas prisidėtų teisingu įnašu.“ Jis mano esant būtina kuo greičiau priimti sugriežtintas Sąjungos taisykles dėl kovos su pinigų plovimu.

Svarbus J.C.Junckero darbotvarkės punktas – apsaugoti Europos sienas: „Taip pat turime taikyti ir aktyviai įgyvendinti naujas Europos taisykles dėl bausmių prekeiviams žmonėmis. Nusikaltėliai, kurie naudojasi į nelaimę patekusių ar persekiojamų žmonių skausmu ir poreikiais, turi žinoti: Europa yra budri ir visais atvejais patrauks juos atsakomybėn.“

J.C.Junckeras taip pat pasiryžęs siekti didesnio ryšių su suinteresuotomis šalimis ir lobistais skaidrumo. Piliečiai, pirmininko žodžiais, turi teisę žinoti, su kuo Komisijos nariai ir darbuotojai, Europos Parlamento nariai ar Tarybos atstovai palaiko ryšius vykstant teisėkūros procesui, todėl jis siūlys sudaryti tarpinstitucinį susitarimą su Parlamentu ir Taryba, kad visoms trims institucijoms būtų sukurtas privalomas lobistų registras. Šiame procese, J. C. Junckero žodžiais, Komisija rodys pavyzdį.

EK pirmininkas ketina patikrinti genetiškai modifikuotų organizmų leidimams taikomus teisės aktus. Jo manymu, yra tiesiog neteisinga, kad pagal dabartines taisykles Europos Komisija yra teisiškai verčiama leisti importuoti ir apdirbti naujus organizmus, net jeigu aiški valstybių narių dauguma pasisako prieš tai. Komisija turėtų turėti galimybę suteikti demokratiškai išrinktų vyriausybių daugumos nuomonei bent tokį patį svorį kaip ir mokslinėms rekomendacijoms, ypač tokiais klausimais, kurie susiję su mūsų vartojamu maistu ir gyvenamąja aplinka.

J.C.Junckero vadovaujama Europos Komisija pasiryžusi įkvėpti naujos gyvybės ypatingai partnerystei su Europos Parlamentu. Jis nori palaikyti politinį, o ne technokratinį dialogą. J.C.Junckeras pabrėžė ryšių su nacionaliniais parlamentais svarbą, ypač kai reikia užtikrinti, kad būtų laikomasi subsidiarumo principo. Jis sieks pagerinti ryšius su nacionaliniais parlamentais, kad Europos Sąjunga taptų artimesnė piliečiams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius