Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos Parlamentas ragina ryžtingai ruoštis ES plėtrai

Europos Parlamentas (EP) pritarė europarlamentaro Petro Auštrevičiaus („Atnaujinkime Europą“) parengtai rezoliucijai, kurioje raginama reformuoti Europo Sąjungą (ES), kad pastaroji būtų pajėgi priimti naujas nares.
Petras Auštrevičius
Petras Auštrevičius / Luko Balandžio / 15min nuotr.

EP rezoliucijoje akcentuoja, kad pasiruošimas ES plėtrai turi vykti tiek ES valstybėse, tiek ir kandidatėse. EP nariai ragina sustiprinti teisinės valstybės principų ir ES demokratinių vertybių apsaugą nuo regreso tiek naujose, tiek esamose valstybėse, užtikrinant, kad ES plėtra stiprintų Sąjungą.

Jie įsitikinę, kad siekiant veiksmingesnės ES būtina peržiūrėti jos sprendimų priėmimą ir atsisakyti vieningo balsavimo. Europarlamentarai pažymi, kad siekiant pagerinti pusiausvyrą tarp didesnių ir mažesnių valstybių ir nustatyti aukštesnes ribas svarbiausiems sprendimams, taip pat turėtų būti persvarstyta kvalifikuotos balsų daugumos ribų apskaičiavimo tvarka. Šiuo metu ES sutartyse numatytas lankstumas, pavyzdžiui, tvirtesnis bendradarbiavimas ar konstruktyvus susilaikymas, neturėtų trukdyti konstruktyvioms diskusijoms dėl sutarčių peržiūros, kurias Parlamentas pristatė praėjusiais metais. Be to, persvarstant Komisijos ar Europos Parlamento sudėtį, būtina atsižvelgti ir į ES plėtrą, mano EP nariai.

Jie ragina ES nustatyti konkrečius atskirus reformų tikslus, veiksmų gaires ir tarpinius terminus kiekvienai narystės siekiančiai šaliai. Tačiau būtina vengti pagreitintų ar išankstinių terminų, nes jie galėtų turėti įtakos stojimo proceso vientisumui. Didelę reformų pažangą demonstruojančios valstybės turi būti laipsniškai integruojamos į ES bendrąją rinką, teigia EP nariai. Jie taip pat pripažįsta, kad ES plėtra yra didžiulis finansinis iššūkis Sąjungai dėl sanglaudos ir žemės ūkio politikos, tačiau kartu tai ir galimybė reformuoti minėtas politikos sritis.

EP pranešėjas Petras Auštrevičius („Atnaujinkime Europą“) pažymėjo: „ES plėtra yra istorinė galimybė sukurti vieningą, saugią ir taikią Europą. Pats laikas paspartinti stojimo į ES derybas su šalimis kandidatėmis. ES plėtra ir institucinės bei sprendimų priėmimo reformos turi eiti koja kojon ir stiprinti ES bei vykdyti šalims kandidatėms duotus pažadus.“

Kitas EP pranešėjas Pedro Silva Pereira (Socialistai ir demokratai, Portugalija) pridūrė: „Europos Parlamento politinė žinutė yra aiški: kad plėtra būtų įmanoma be svarbių reformų šalyse kandidatėse mums reikia institucinių ir finansinių reformų Europos lygmeniu. Kitaip ES nebus pasirengusi priimti naujų narių. Išsiplėtusi ES, turinti 35 ar daugiau valstybių, negali veikti pagal dabartines taisykles, skirtas 27 valstybėms. Jei norime rimtai žiūrėti į plėtrą, turime pripažinti, kad reikalingos Europos reformos ir kūrybiški sprendimai, nes diferencijuota integracija turi atitikti ES institucinę struktūrą.“

EP rezoliucijai dėl ES integracijos stiprinimo atsižvelgiant į būsimą plėtrą pritarė 305 EP nariai, 157 nepritarė, o 71 susilaikė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius