-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

F. Kishida sako vis dar siekiąs susitikimo su Kim Jong Unu

Japonijos ministras pirmininkas Fumio Kishida (Fumijas Kišida) ketvirtadienį pakartojo norįs susitikti su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu (Kim Čen Unu), kad išspręstų tokius klausimus kaip Šiaurės Korėjos agentų praėjusio amžiaus 8-ajame ir 9-ajame dešimtmečiuose pagrobtų Japonijos piliečių sugrąžinimą. 
POOL / ZUMAPRESS.com
POOL / ZUMAPRESS.com

„Aš ir toliau esu pasiryžęs tai įgyvendinti dėl Japonijos“, – žurnalistams teigė jis, tiesiogiai neatsakydamas į neseniai Šiaurės Korėjos išsakytus komentarus, kad toks susitikimas būtų įmanomas tik tuo atveju, jei Japonija nustotų kelti Šiaurės Korėjos karinių programų klausimus.

Kalbėdamas spaudos konferencijoje po to, kai parlamentas patvirtino vyriausybės biudžetą, F. Kishida pabrėžė, kad tiesiogiai dalyvauja aukšto lygio derybose dėl įvairių dvišalių problemų sprendimo, didėjant nerimui dėl kaimyninės Šiaurės Korėjos raketų ir branduolinių ginklų programų.

2002 metais Kim Jong Uno tėvas Kim Jong Ilas (Kim Čen Iras) tuometiniam Japonijos ministrui pirmininkui Junichiro Koizumi (Dzuničirui Koidzumiui) pasakė, kad jo agentai 8-e ir 9-e dešimtmečiuose pagrobė 13 japonų. Po šios kelionės namo buvo grąžinti penki Japonijos piliečiai.

Japonija mano, kad per tą laikotarpį galėjo būti pagrobta dar šimtai žmonių, o kai kurie iš jų vis dar gali būti gyvi. 2004 metais J. Koizumi išvyko į vėliausią dvišalį aukščiausiojo lygio susitikimą.  

Nuo 2021 metų ministro pirmininko pareigas einantis F. Kishida taip pat pažadėjo ištraukti šalį iš dešimtmečius besitęsiančios defliacijos ir pradėti teigiamus pokyčius link didesnių atlyginimų, įmonių pelno ir produktyvumo.

„Turime istorinę galimybę išsivaduoti iš defliacijos“, – tvirtino F. Kishida, pabrėždamas, kad pokyčiai bus vykdomi pagal jo „naujojo kapitalizmo“ programą, grindžiamą tokiais ekonominiais pokyčiais kaip mobilesnė darbo jėga, investicijos į dirbtinį intelektą ir viduriniosios klasės pajamų augimas.

Jis pažadėjo, kad bus atliekamos teisinės peržiūros ir vidaus tyrimas, siekiant išspręsti besiplečiantį skandalą dėl politinio finansavimo, kurį valdančiosios partijos įstatymų leidėjai, kaip įtariama, gavo šešėliniais būdais, pavyzdžiui, per brangius bilietus į lėšų rinkimo vakarėlius.

Anot F. Kishidos, detalėms išsiaiškinti reikia daugiau laiko, tačiau nusižengę politikai bus nubausti, kad būtų atkurtas visuomenės pasitikėjimas.

Pastaraisiais mėnesiais dėl šio skandalo F. Kishidos populiarumas smuko iki rekordiškai žemo lygio. Tačiau net jei jis ir būtų nušalintas, tikėtina, kad jo vietą užimtų kitas lyderis iš Liberalų demokratų partijos, nes opozicija yra silpna ir susiskaldžiusi.

Ekspertai netgi spėlioja, kad Japonijoje į ministro pirmininko kėdę gali būti išrinkta pirmoji moteris, pavyzdžiui, Tokijo gubernatorė Yuriko Koike (Juriko Koikė). Stebėtojai mano, kad moteris galėtų įnešti naujų vėjų, nors mažai tikėtina, kad ji pernelyg nutoltų nuo status quo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius