-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Faktai apie žudynes Konektikuto mokykloje

Pateikiame svarbiausius faktus apie žudynes pradinėje mokykloje Amerikos Konektikuto valstijoje.
Žudynės JAV
Žudynės JAV / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

AUKŲ SKAIČIUS: 28 žuvę žmonės, tarp jų – užpuolikas Adamas Lanza, jo motina Nancy Lanza, mokyklos direktorė Dawn Hochsprung ir 20 moksleivių. Viena mokykloje dirbanti moteris sužeista.

ĮTARIAMASIS: 20-metis A.Lanza mokykloje nešiodavo marškinių kišenės apsaugą (dėklą rašikliams), buvo garbės mokinys, o klasės draugai jį vadino „nutolusiu“ ir „vienu iš gotų“. Vienas teisėsaugos pareigūnas sakė, kad jis galėjo turėti kokį nors asmenybės sutrikimą. A.Lanza augo turtingųjų rajone su gerai prižiūrimais namais, jo kaimynai dirbo vadovaujamus darbus tokiose kompanijose kaip IBM. Policija apie jo motyvus nieko nekalba. Vienas jo buvusių draugų pasakojo, kad A.Lanzos tėvai, ypač motina, spaudė sūnų mokytis kuo geriau.

ĮVYKIO VIETA: Policininkai liepė vaikams užsimerkti, kai vedė juos iš klasių pro žudynių vietą. Per garsiakalbį visai mokyklai buvo transliuojami riksmai; kiti mokykloje girdėjo pokšėjimus ar, kaip sakė vienas berniukas, garsus, lyg „kristų skardinės“. Verkiantys moksleiviai vorele, laikydamiesi vienas kitam už pečių, buvo nulydėti per mokyklos automobilių stovėjimo aikštelę, o panikos apimti tėvai lėkė į mokyklą ieškoti savo vaikų. Liudininkai pasakojo, kad užpuolikas nieko nekalbėjo.

KUR JIE ŽUVO: Dauguma žuvusiųjų buvo surasti dviejose klasėse. A.Lanzos motina Nancy buvo rasta negyva savo namuose. Žuvusių vaikų amžius yra nuo penkerių iki 10 metų.

GINKLAI: Mokykloje buvo rasti du pistoletai, „Glock“ ir „Sig Sauer“. Automobilio, kuriuo A.Lanza privažiavo prie mokyklos, bagažinėje dar buvo 5,56 mm kalibro šautuvas. A.Lanzos motina buvo legaliai įregistravusi keturis ginklus, o tėvas – du. Policija taip pat surado šautuvus „Henry“ ir „Enfield“, vieną šratinį šautuvą, tačiau neaišku, kur jie buvo surasti.

ŠEIMA: A.Lanzos motina Nancy rasta namuose negyva; ji buvo mėgstama ir vadinama rūpestinga motina, kuriai patikdavo rengti žaidimus kauliukais ir rengtis šventėms. Prieš ketverius metus ji išsiskyrė su mokesčių tarnybos direktoriumi Peteriu Lanza, kuris gyvena Stamforde Konektikute. A.Lanzos 24 metų brolis Ryanas dirba Manhatane, policija jį apklausė netoli jo namų Naujajame Džersyje, bet jis nėra įtariamasis, nors iš pradžių teisėsaugos pareigūnai jį buvo paskelbę įtariamuoju.

MIESTELIS: Idiliškas, 300 metų istoriją turintis Njutaunas – Naujosios Anglijos miestelis tarsi iš atviruko. Jis didžiuojasi klubo „Lions“ remiamomis  žaislinių ančiukų lenktynėmis upe; ten labdaros tikslais pardavinėjami geltoni guminiai ančiukai, rengiamos Helovino parodos prie namų, veikia sodininkų klubai, įžiebiamos Kalėdų eglutės. Prieš kelis dešimtmečius prie šiame miestelyje esančio ežero buvo filmuojama Spencerio Tracy ir Katharine Hepburn komedija „Adomo šonkaulis“. Dabar jame gyvena 27 tūkst. gyventojų, o tie iš jų, kurie dirba vadovaujamą darbą, važinėja į Manhataną.

VIDEO: Newtown, Connecticut Shooter Adam Lanza: 'Not Well' - ABC News

ISTORIJA: Tragedija Njutaune yra antras pagal aukų skaičių šaudymas per visą JAV istoriją ir vienas kruviniausių masinių nužudymų pasaulyje. 2007 metais užpuolikas Virdžinijos technikos universitete nušovė 32 žmones ir nusišovė pats. Visame pasaulyje per pastaruosius 20 metų tik žudynės Virdžinijos technikos universitete ir 2011 metų žudynės Norvegijoje, kai žuvo 77 žmonės, yra pareikalavusios daugiau gyvybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius