-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Francois Hollande'as patyrė skaudų politinį smūgį, teismui atmetus turtuolių apmokestinimo įstatymą

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as savaitgalį patyrė skaudų politinį smūgį, kai jo politikos centre atsidūręs mokestis turtingiausiems gyventojams buvo atmestas, rašo nepriklausoma Briuselio naujienų svetainė EUobsever.
Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as
Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Konstitucinė Taryba šeštadienį nutarė, kad 75 proc. apmokestinimo tarifas per metus uždirbantiems daugiau nei milijoną eurų prieštarauja konstitucijai, nes yra taikomas asmenims, o ne namų ūkiams.

Mokesčio, kuris būtų buvęs taikomas tik apie 1 500 žmonių, panaikinimas bus svarbesnis politiškai nei finansiškai.

Šis mokestis buvo pažadėtas pavasarį per F.Hollande'o prezidento rinkimų kampaniją ir tapo vienu iš pirmųjų teisės aktų, kuriuos buvo imtasi svarstyti, jam atėjus į valdžią.

Nors prognozuojama finansinė nauda buvo menka, drakoniškas turtingųjų apmokestinimas sukėlė didelį triukšmą.

Keli turtingi Prancūzijos piliečiai, tarp jų aktorius Gerardas Depardieu (Žeraras Depardjė), pareiškė išvyksiantys gyventi į užsienį – dažniausiai į kaimyninę Belgiją.

F.Hollande'o vyriausybė nesureikšmino Konstitucinės Tarybos sprendimo ir sakė ketinanti iš naujo pateikti šį mokestį svarstymui 2013 metais.

„Mes nepasiduodame“, – finansų ministras Pierre'as Moscovici sakė dienraščiui „Journal du Dimanche“.

Tačiau Tarybos išvada, kad mokestis turi būti taikomas namų ūkiams, smarkiai padidintų asmenų, kuriems jis būtų taikomas, skaičių.

Centro dešinioji opozicija, kuri iki šiol buvo krečiama vidaus kovų dėl lyderių postų, pasinaudojo naujausia nutartimi, smerkdama vyriausybės „nekompetenciją“ ir šį mokestį reglamentuojančio įstatymo sąlygas.

Šis teisės aktas buvo dalis F.Hollande'o plano ateinančiais metais sumažinti šalies biudžeto deficitą, kad jis neviršytų 3 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), kaip reikalauja Europos Sąjungos (ES) taisyklės. Jis taip pat laikomas svarbiu veiksniu santykiuose su Vokietija, pasisakančia už griežtą fiskalinę politiką.

Nors Konstitucinė Taryba neatmetė kitų vyriausybės mokesčių politikos dalių, tokių kaip mokesčio už pajamas iš kapitalo didinimo, ateinantys metai F.Hollande'ui tikriausiai nebus lengvesni.

Nedarbas šalyje išlieka didesnis nei 10 proc., ir nors vyriausybė tikisi sugrąžinti ekonomikos augimą šiais metais, kritikai teigia, kad šios prognozės pernelyg optimistiškos. Tuo tarpu paties F.Hollande'o populiarumas smunka.

Prezidentas ketina pirmadienio vakarą kreiptis į tautą per televiziją ir savo kalboje išdėstyti, ko tikisi ateinančiais metais. Tačiau, kaip rašo dienraštis „Le Figaro“, „2013-iesiems negalima paskelbti nieko gera“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius