-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Fukušimos atominėje elektrinėje ruošiamasi pavojingai operacijai

Japonijos branduolinės energetikos inžinieriai ruošiasi perkelti urano ir plutonio branduolinio kuro strypus avarijos ištiktoje Fukušimos atominėje jėgainėje, o ši operacija bus sudėtingiausia ir pavojingiausia po sugedusių reaktorių suvaldymo prieš dvejus metus.
Fukušimos atominė elektrinė
Fukušimos atominė elektrinė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tikimasi, kad jėgainę valdanti bendrovė „Tokyo Electric Power Co.“ (TEPCO) šį mėnesį pradės traukti panaudotus kuro strypus iš aušinimo baseino viename reaktoriaus bloke per techniškai sudėtingą operaciją, kuri taps išbandymu bendrovės gebėjimams po daugelį mėnesių kildavusių nesėkmių ir gedimų.

Pasak ekspertų, ši operacija cunamio nuniokotoje elektrinėje yra keblus, bet būtinas žingsnis dešimtmečius truksiančiame jėgainės uždarymo procese, šalinant didžiausio nuo 1986 metų branduolinio incidento padarinius.

Tačiau jis pažymi, kad branduolinio kuro strypų pašalinimo sunkumai nublanksta, palyginti su daug sudėtingesne užduotimi, kuri laukia inžinierių ateityje: jiems teks pašalinti išsilydžiusias reaktorių šerdis, tikriausiai naudojant technologijas, kurios dar nėra išrastos.

Daugiau nei 1 500 branduolinio kuro kasečių – strypų rinkinių – turės būti ištrauktos iš baseino, kuriame buvo laikomos nuo 2011 metų kovo, kai jėgainę užgriuvo katastrofinis cunamis.

4-asis reaktorius, kurio bloko baseine laikomi tie strypai, tuo metu nebuvo naudojamas. Tačiau 3-ojo reaktoriau bloke susikaupęs vandenilis nutekėjo į tą pastatą ir sprogo, nuplėšdamas stogą ir palikdamas jį neapsaugotą nuo stichijų, tokių kaip žemės drebėjimai, audros arba kitas cunamis.

TEPCO nurodė kol kas nenustačiusi jokių pažeidimų 4-ajame bloke laikomose kuro kasetėse kuriose esama urano ir plutonio, tačiau pridūrė, kad stebi padėtį, ruošiantis bet kokiems nenumatytiems atvejais.

Kuro išėmimas yra įprasta procedūra bet kurioje atominėje jėgainėje, tačiau Fukušimoje „sąlygos skiriasi nuo normalių dėl katastrofos“, sakė bendrovės atstovė Mayumi Yoshida.

Tikėtina, kad Fukušimos elektrinė visiškai bus uždaryta tik po kelių dešimtmečių, o kai kurios operacijos, kurias teks atlikti šiame procese, dar nebuvo išbandytos niekur kitur pasaulyje.

Tuo tarpu aplink jėgainę esantys kaimai ir miestai lieka ištuštėję: jų gyventojai negali arba nebenori gyventi teršalus tebeskleidžiančioje jėgainėje, baimindamiesi spinduliuotės poveikio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius