Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

G.Landsbergis: prieš du mėnesius dar niekas nekalbėjo apie karą prieš NATO, o kas toliau?

Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, duodamas interviu naujienų agentūros „RBC-Ukraine“ žurnalistui, kalbėjo apie tai, kaip Vakarai galėtų labiau padėti Ukrainai, kodėl Europa kalba apie tiesioginės Rusijos agresijos galimybę bei apie naująjį Šaltąjį karą.
Gabrielius Landsbergis
Gabrielius Landsbergis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Lietuvos užsienio reikalų ministras dažnai prieštarauja Vakaruose įprastai vartojamai formuluotei Ukrainos atžvilgiu – jis ragina padėti ne „tiek, kiek reikia“, o „iki pergalės, kad ir kiek tai kainuotų“.

„Manau, kad labai ciniška, jog kai kurie Vakarų ekspertai kalba apie tai, ar ukrainiečiams pavyko, ar ne. Aš kiekvieną kartą sakau: žiūrėkite, dabar nereikia diskutuoti apie Ukrainą. Jūs padarėte viską, ką galėjote, su tuo, ką mes jums davėme. Vienintelis klausimas – ar galėjome jums duoti daugiau? – retoriškai klausia G.Landsbergis ir pridūrė: – Žinoma, Vakarai galėjo duoti Ukrainai daugiau“.

Ministras: kaltininkas, problemos centras, yra tai, kad Vakarai dar nedrįsta pasakyti, koks yra Vakarų karo Ukrainoje tikslas.

Jo nuomone, kai kuriuos Vakarų politikus galimai veda baimė.

Pasak G.Landsbergio, svarbiausia išvengti scenarijaus, kuomet Ukraina, turėdama visus pajėgumus nugalėti rusus, negalės to padaryti arba sulėtins savo pastangas vien dėl to, kad jos sąjungininkės negali užtikrinti, jog ginklai, įranga, amunicija, šaudmenys, sviediniai, viskas, ko reikia, pasiektų fronto liniją.

„Paprastai tariant, pagrindinis klausimas yra toks: ko jums reikia? Ko reikia skubiausiai? Ir kaip galime tai pasiekti? Deja, Lietuva neturi didelės savo pramonės, tačiau galime pabandyti įtikinti kai kuriuos savo draugus aktyviau veikti šioje srityje.“

Kaltininkas, problemos centras, yra tai, kad Vakarai dar nedrįsta pasakyti, koks yra Vakarų karo Ukrainoje tikslas, pareiškė užsienio reikalų ministras.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Volodymyras Zelenskis, Gabrielius Landsbergis
Lukas Balandis / BNS nuotr./Volodymyras Zelenskis, Gabrielius Landsbergis

„Apibrėžę tikslą, nustatote priemones jam pasiekti. Jei neturite tikslo, nežinosite, ko jums reikia. Kodėl negalime apibrėžti tikslo? Žinote, kai kurie žmonės sako, kad tai gali būti baimė. Rusijos baimė. Arba to, kas bus, jei Rusija iš tikrųjų pralaimės“, – svarstė G.Landsbergis.

Jo nuomone, Vakarai iš tiesų galėjo padaryti daugiau dėl Ukrainos. Taip šalies gynėjams galbūt būtų pavykę pasiekti daugiau: „Dabar, atsižvelgiant į viską, ką šiuo metu turite, ir į lėtą srautą to, kas šiuo metu jus pasiekia, sunku prognozuoti, ką galite pasiekti mūšio lauke.“

Tačiau yra ir daugiau problemų, nurodė Lietuvos vyriausiasis diplomatas, rusai gamina ginklus.

„Ir jeigu kas nors tikisi, kad rusus pavyko sustabdyti ir sankcijos viską padarė, aš nesu visiškai tikras. Manau, kad mums reikia papildomų pastangų. Ir Vakarams reikia šių pastangų.“

G.Landsbergis pakartojo, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nesiruošia sustoti ir jis to nepadarys, kol nebus sustabdytas.

Ministras: Prieš du mėnesius beveik niekas nesakė, kad NATO gali kilti tikras karas. Apie tai buvo labai mažai diskutuojama. Dabar matome vis daugiau apie tai prabylančių šalių.

„Vienintelis būdas jį sustabdyti – laimėti karą Ukrainoje. Ir tai vienintelis būdas iš tikrųjų būti tikriems, kad jo ekspansionistinė idėja bus sustabdyta, gal ne visiems laikams, nes kas žino, mes negalime nuspėti ateities, bet bent jau sustabdyta. Priešingu atveju teks paleisti laikrodį skaičiuoti minutėms iki kito karto. Ir štai čia tai tampa tikrai pavojinga. Tai tampa tikrai pavojinga Ukrainai, bet tada tai tampa pavojinga ir visiems kitiems. Tai gali būti Moldova, Sakartvelas ir net Baltijos šalys. Ir štai, Norvegijos kariuomenės vadas sako: žinote, mes turime būti pasirengę tikram karui.“

Prabudimas

Užsienio reikalų ministras nurodė, kad Europos sostinėse, tuo pačiu ir Lietuvos, šiuo metu vyksta pokyčiai.

„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

„Tai naujas prabudimas. Turiu omenyje, kad 2022 m. mus sukrėtė karas. Bet buvo manoma, kad Ukraina jį gali suvaldyti. Dabar visi vėl prabudo į tikrąją realybę. Kas bus, jei Rusijos sulaikyti nepavyks?“, – sakė jis.

Šį pabudimą, anot diplomato, sukėlė V.Putino interesas, nes jis įsitikinęs, kad turi laiko, jam nerūpi žmonės ir suvokia, kad karas yra netoli.

„Prieš du mėnesius beveik niekas nesakė, kad NATO gali kilti tikras karas. Apie tai buvo labai mažai diskutuojama. Dabar matome vis daugiau apie tai prabylančių šalių. Kai pagalvoji, tai gana stiprus pareiškimas. Turiu omenyje, kad matome poslinkį, ir pažiūrėsime, kur jis sustos.“

V.Putino karas yra regioninis karas. Jis nukreiptas ne prieš Ukrainą, o prieš Europą, prieš Vakarus. Ir kuo greičiau tai suvoksime, tuo greičiau pradėsime jam ruoštis, tinkamai ruoštis.

Jis pridūrė, kad „taiki Europa yra įmanoma“, tačiau tam būtina strategija, kaip apsiginti nuo Rusijos: atgrasyti ją ir būti pasirengus gynybai.

„V.Putino karas yra regioninis karas. Jis nukreiptas ne prieš Ukrainą, o prieš Europą, prieš Vakarus. Ir kuo greičiau tai suvoksime, tuo greičiau pradėsime jam ruoštis, tinkamai ruoštis. Jei iki to prieisime, pradėsime vadinti tai Šaltuoju karu 2.0 ar dar kaip nors kitaip, tai bus karas, kurio mes nepasirinkome. Tai ne mūsų mąstymas, ne mūsų strategija. Jis mums buvo primestas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius