-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gali būti pažeistas vienas Japonijos elektrinės reaktorius, radiacija vietomis viršija normą 10 tūkst. kartų (atnaujinta 18.05 val.)

Japonijos branduolinio saugumo pareigūnai pranešė, kad Fukušimos 1-ojoje atominėje elektrinėje gali būti pažeistas vieno reaktoriaus korpusas, iš jo sklinda radiacija.
Perkeliamas pacientas
Perkeliamas nukentėjęs inžinierius / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Gali būti, kad trečiasis reaktorius skleidžia radiaciją“, – penktadienį sakė branduolinio saugumo agentūros atstovas spaudai Hidehiko Nishiyama. Iš reaktoriaus taip pat galėjo nutekėti radioaktyvus vanduo, praneša agentūra „Bloomberg“.

Tačiau pareigūnai neatmeta galimybės, kad vis dėlto buvo pažeistas ne reaktoriaus korpusas, o kuri nors kita įranga, įskaitant vamzdynus ir panaudoto branduolinio kuro saugyklą.

Jėgainės inžinieriai mėgina aušinti vandeniu kaistančius radioaktyvius kuro strypus jėgainės reaktoriuose, kurių aušinimo sistemos išsijungė nutrūkus elektros tiekimui per kovo 11 dieną smogusį galingą žemės drebėjimą ir cunamį.

Reaktorius galėjo būti pažeistas, kai kovo 14 dieną 3-iajame bloke sprogus vandenilio dujoms buvo smarkiai apgadintas jo pastatas.

Šiame reaktoriuje, kurio būklė šešis blokus turinčioje elektrinėje yra bene blogiausia, šiuo metu yra 170 tonų radioaktyvaus kuro. Anksčiau radioaktyvios medžiagos buvo pasklidusios iš 3-iojo bloko, kai iš reaktoriaus kapsulės būdavo tikslingai išleidžiama dalis garo, siekiant apsaugoti ją nuo sprogimo. Tačiau esant korpuso pažeidimams į aplinką gali pasklisti nekontroliuojamas kiekis radioaktyvių teršalų.

Jėgainės darbuotojai penktadienį sustabdė darbus 1-ajame, 2-ajame ir 3-iajame blokuose, kol bus išmatuotas radiacijos lygis.

Ketvirtadienį du gelbėjimo darbus elektrinėje atliekantys inžinieriai dėl radiacinių nudegimų buvo paguldyti į ligoninę po to, kai radioaktyvus vanduo apsėmė jų batus. Penktadienį paskelbta, kad radiacijos kiekis užterštame vandenyje buvo 10 tūkst. kartų didesnis, nei būna normaliai veikiančiame reaktoriuje.

Japonijos vyriausybė ragina gyventojus, esančius 20–30 km spinduliu nuo atominės elektrinės išvykti. Anksčiau buvo evakuoti gyvenantieji arčiau elektrinės.

„Žmonėms sunku gyventi normalų gyvenimą, o mes neatmetame galimybės, kad kylant radiacijos lygiui evakuosime ir tuos, kurie gyvena toliau nei 30 km nuo elektrinės“, – kalbėjo Japonijos vyriausybės generalinis sekretorius Yukio Edano.

Kinija rado radioaktyvių teršalų ant dviejų turistų iš Japonijos (papildyta 14.04 val.)

Kinija penktadienį pranešė nustačiusi didesnį nei įprastą radiacijos lygį ant dviejų turistų iš Japonijos, atvykusių į šalies rytinį regioną.

Vyriausybinė agentūra informavo, kad šios poros spinduliuotės intensyvumas „gerokai viršijo“ leidžiamą saugų lygį.Vyriausybinė agentūra informavo, kad šios poros spinduliuotės intensyvumas „gerokai viršijo“ leidžiamą saugų lygį. Tačiau konkretūs skaičiai nebuvo nurodyti, todėl neįmanoma patikrinti, ar ši išvada kertasi su Japonijos skelbiamais pranešimais apie padėtį žemės drebėjimo ir cunamio apgadintoje atominėje jėgainėje.

Japonijos sveikatos apsaugos tarnybos tvirtina, kad Fukušimos-1 atominės elektrinės apylinkėse spinduliuotės intensyvumas ore nepasiekė pavojingo lygio, nors kai kuriems netoli šios elektrinės gyvenantiems žmonėms turėjo būti atliktas dezaktyvavimas.

Kinijos kokybės priežiūros, inspekcijų ir karantino vyriausioji administracija savo tinklalapyje paskelbė, jog dviem japonų turistams buvo skirtas gydymas, kai trečiadienį jie atskrido iš Tokijo į Usi miestą, esantį netoli Šanchajaus. Pora radiacinio pavojaus kitiems žmonėms nekėlė, sakoma pranešime.

Ten pat nurodoma, kad šie asmenys negyveno prie atominės jėgainės Japonijos šiaurės rytuose, iš kurios nedideli radiacijos kiekiai retkarčiais pasklisdavo po kovo 11 dieną smogusio žemės drebėjimo ir cunamio. Ši elektrinė yra už maždaug 220 kilometrų į šiaurę nuo Tokijo.

Kinijos pareigūnai nepateikė jokių kitų detalių, tokių kaip nustatytos spinduliuotės konkrečios vertės arba turistams diagnozuoti sveikatos sutrikimai.

Kinijos agentūra anksčiau paskelbė nustačiusi padidėjusį radiacijos lygį viename Japonijos komerciniame laive, kuris pirmadienį atplaukė į rytinį Siameno uostamiestį. Šis laivas, priklausantis Japonijos transporto kompanijai „Mitsui O.S.K. Lines“, išplaukė iš Tokijo kovo 17 dieną.

Avarijos ištiktoje Japonijos atominėje jėgainėje padėtis tebėra „grėsminga“, sako premjeras (papildyta 15.59 val.)

Japonijos premjeras pareiškė, kad padėtis kovo 11 dieną žemės drebėjimo ir cunamio nuniokotoje Fukušimos-1 atominėje elektrinėje tebėra „grėsminga ir rimta“.

Penktadienio vakarą kreipdamasis į tautą per televiziją premjeras Naoto Kanas perspėjo, kad „nesame padėtyje, kurioje galėtume būti optimistiški. Kiekvienam veiksmui turime skirti kuo didžiausią dėmesį“.

Vyriausybės vadovas taip pat atsiprašė ūkininkų ir verslininkų dėl padarytos žalos jėgainės apylinkėse.

Japonijos branduolinio saugumo agentūros pareigūnai penktadienį taip pat sakė įtariantys, jog viename Fukušimos elektrinės bloke buvo pažeista reaktoriaus šerdis, todėl į aplinką gali pasklisti daugiau radioaktyvių teršalų.

Dešimtys darbuotojų stengiasi apsaugoti nuo perkaitimo jėgainės reaktorius ir branduolinio kuro saugyklas, kad nepasklistų pavojinga radiacija, tačiau susiklosčius neaiškiai padėčiai darbai buvo laikinai sustabdyti.

Naujienų agentūros taip pat paviešino vaizdo įrašą ir nuotraukas, kuriose užfiksuota Fukušimos-1 atominė elektrinė iš karto po niokojančios cunamio bangos, kilusios po kovo 11-osios žemės drebėjimo. Įraše matyti elektrinės link slenkančios pakartotinės cunamio bangos ir vandens stichijos nuniokota elektrinės teritorija.

VIDEO: Aerial footage shows tsunami wave and Fukushima damage

Priminsime, kad atominė elektrinė atlaikė požeminius smūgius. Prasidėjus žemės drebėjimui jos reaktoriai automatiškai išsijungė, tačiau vėliau atslinkusi milžiniška cunamio banga užliejo pagalbinius elektrinės generatorius ir išvedė iš rikiuotės reaktorių aušinimo sistemą.

Apšvitinti dar trys elektrinės darbuotojai, jie paguldyti į ligoninę (papildyta 18.05 val.). Trys Fukušimos 1-osios atominės elektrinės darbuotojai pateko į ligoninę, kai patyrė radiacijos, kuri 10 tūkst. kartų viršijo normą, poveikį, penktadienį pranešė Japonijos pramonės ir branduolinio saugumo agentūra.

Elektrinės darbuotojai gavo stiprią radiacijos dozę, kai stovėjo ant vandens užlietų grindų ir vanduo prasiskverbė į jų batus. Kai kurie duomenys leidžia tvirtinti, kad radiacija į vandenį pateko iš avarinio trečiojo reaktoriaus.

Anksčiau pranešta, kad du Fukušimos 1-osios atominės elektrinės darbuotojai ketvirtadienį buvo paguldyti į ligoninę, kai gavo didelę radiacijos dozę trečiajame elektrinės bloke.

AE darbuotojai buvo nuvežti į vietos ligoninę, vėliau bus pervežti gydymui į Nacionalinį radiologijos institutą.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius