-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Google“ paskelbė Šiaurės Korėjos žemėlapį su pažymėtomis priverstinio darbo stovyklomis

Praėjus savaitei po interneto milžinės „Google“ valdybos pirmininko Erico Schmidto slapto vizito Šiaurės Korėjoje, ši bendrovė paskelbė išsamų tos izoliuotos valstybės žemėlapį, kuriame pažymėtos netgi kai kurios atokiose vietovėse esančios liūdnai pagarsėjusios priverstinio darbo stovyklos.
Priverstinio darbo stovyklos Šiaurės Korėjoje
Priverstinio darbo stovyklos Šiaurės Korėjoje

Iki šiol Šiaurės Korėja buvo beveik ištisinė balta dėmė „Google“ kartografinės programos „Map Maker“ vartotojams. Šios programos žemėlapiai kuriami pagal vartotojų pateikiamus duomenis, prieš tai juos patikrinus pagal panašų procesą, kuri naudojama viešojoje interneto enciklopedijoje „Wikipedia“.

Iki šiol Šiaurės Korėja buvo beveik ištisinė balta dėmė „Google“ kartografinės programos „Map Maker“ vartotojams.

„Ilgą laiką vienas iš didžiausių teritorijų, apie kurias turėta ribotų kartografinių duomenų, buvo Šiaurės Korėja. Tačiau šiandien mes tai keičiame“, – „Google Map Maker“ vyriausiasis produktų vadybininkas Jayanthas Mysore'as rašo pirmadienį paskelbtame tinklaraščio pranešime.

J.Mysore'as nurodė, jog duomenys apie Šiaurės Korėją buvo papildyti padedant „visuomenės kartografų bendruomenei“ per kelerius metus.

„Nors daugelis žmonių visame pasaulyje labai domisi Šiaurės Korėja, šie žemėlapiai ypač svarbūs Pietų Korėjos piliečiams, kurie turi iš ten kilusių protėvių arba ten tebegyvenančių giminaičių“, – pridūrė jis.

Nors abi šalys formaliai tebekariauja, išsamūs Šiaurės Korėjos žemėlapiai Pietų Korėjoje buvo praktiškai neprieinami.

Mažiausiai naudos iš naujųjų „Google“ žemėlapių turės patys šiaurės korėjiečiai, gyvenantys vienoje iš labiausiai pasaulyje izoliuotų visuomenių, kurios vyriausybė taiko griežtą cenzūrą.

Šiaurės Korėja naudoja vidinį internetą, tačiau šalis tebėra atsiskyrusi nuo viso pasaulio. Tik labai ribotam vartotojų ratui leidžiama skelbti valstybės aprobuotą informaciją ir beveik nieko daugiau.

Neribotu interneto ryšiu gali naudotis tik aukščiausi elito nariai – pasak ekspertų, nuo kelių šimtų iki tūkstančio žmonių.

„Google“ pateikė išsamų sostinė Pchenjano žemėlapį, kuriame pažymėtos ligoninės, metropoliteno stotys ir mokyklos.

Už sostinės ribų detalių mažiau, tačiau stambaus mastelio žemėlapyje matomos miesto dydžio pilkai pažymėtos teritorijos, kurias padidinus matosi, jog ten įsikūrusios didžiulės perauklėjimo stovyklose.

Didžiausia iš jų yra 22-oji stovykla netoli Horjongo prie Šiaurės Korėjo šiaurės rytinės sienos su Kinija. „Google Map Maker“ žemėlapyje pažymėti kai kurie jos statiniai – arsenalas, maisto gamykla ir sargybinių patalpos.

Šiaurės Korėja naudoja vidinį internetą, tačiau šalis tebėra atsiskyrusi nuo viso pasaulio. Tik labai ribotam vartotojų ratui leidžiama skelbti valstybės aprobuotą informaciją ir beveik nieko daugiau.

Manoma, kad šiuo metu didžiulėje Šiaurės Korėjos lagerių sistemoje kalinami apie 200 tūkst. žmonių, kurių daugelis buvo suimti tik dėl to, kad yra asmenų, paskelbtų valstybės priešais, giminaičiai.

„Google“ ir anksčiau padėdavo nustatyti tų stovyklų buvimo vietą per savo populiarią palydovinių nuotraukų programą „Google Earth“.

Tyrimuose dėl žmogaus teisių padėties Šiaurės Korėjoje dalyvaujančios organizacijos ir asmenys naudojo tas palydovines nuotraukas, kad patvirtintų žinomų stovyklų buvimo vietą ir rastų naujai įkurtas.

Naująjį Šiaurės Korėjos žemėlapį „Google“ paskelbė praėjus kelioms savaitėms po to, kai E.Schmidtas grįžo iš prieštaringai vertinamos kelionės į Pchenjaną kartu su JAV „humanitarine“ misija.

Grįždamas E.Schmidtas teigė sakęs komunistinio režimo pareigūnams, jog jų šalis niekada negalės vystytis, jeigu nepripažins interneto laisvės.

E.Schmidto kelionę kritikavo JAV Valstybės departamentas, pareiškęs, kad šiam vizitui buvo pasirinktas netinkamas laikas – po neseniai Šiaurės Korėjos įvykdyto draudžiamo raketos paleidimo.

Tuo tarpu Pietų Korėjos pareigūnai antradienį sveikino „Google“ kartografijos iniciatyvą.

„Manome, kad tai gali būti galimybė pasauliui sužinoti daugiau apie Šiaurės Korėją ir galimybė Šiaurės Korėjai labiau atsiverti“, – sakė Suvienijimo ministerijos atstovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius