Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Graikija rengiasi visuotiniam streikui (atnaujinta 09.44 val.)

Graikija priversta gyventi nerimo nuotaikomis, nes profsąjungos, protestuodamos prieš Vyriausybės politiką, organizuoja visuotinį streiką.
Graikijoje nerimsta riaušės, be to, turi prasidėti ir profsąjungų streikas.
Graikijoje nerimsta riaušės, be to, turi prasidėti ir profsąjungų streikas. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Streikas

Streiko metu Graikijoje bus uždaryti bankai ir įstaigos, manoma, kad visoje šalyje bus sutrikdytas ir transporto eismas.

Profsąjungų streikas buvo suplanuotas jau prieš keletą savaičių, tačiau pastarosiomis dienomis šaliai itin aktualu niekaip nesibaigiančios riaušės, kurias sukėlė policijos pareigūno veiksmai.

Ketvirtąją naktį iš eilės Graikijoje vykę agresyviai nusiteikusių jaunuolių susirėmimai su riaušių policija dar labiau pagilino šalies socialinę ir politinę krizę, likus kelioms valandoms iki seniai planuoto visuotinio streiko, kuris prasidės trečiadienį.

Naktį susirėmimai tebevyko Atėnuose ir šiauriniame Salonikų mieste, tačiau paryčiui išsikvėpė.

Sostinėje policininkų ir daugiau nei 100 jaunuolių kovos tesėsi iki 3 val. vietos (ir Lietuvos) laiku. Riaušininkai atakuodavo pareigūnus išsiveržę iš politechnikumo ir teisės mokyklos, kurias jie laikė užėmę nuo sekmadienio.

Salonikuose tvarkos palaikymo pajėgų ir apie dvidešimties vietos universiteto filosofijos fakultete įsitvirtinusių riaušininkų susirėmimai vyko iki 2 val. vietos laiku.

Graikijos premjeras Kostas Karamanlis kalbėdamas per televiziją pareiškė, kad protestuotojų ir saugumo pajėgų susirėmimus kursto „demokratijos priešai“.

Neramumus Graikijoje išprovokavo incidentas, kurio metu policija nušovė vieną penkiolikmetį.

Šalyje kilus sumaiščiai ir stiprėjant raginimams atsistatydinti netvirtai Graikijos vyriausybei, premjeras perspėjo, jog „darbininkų kovos ir nederamos jaunuolio mirties negalima painioti su vandalizmo aktais.“

Trečiadienį skelbiamas visuotinis streikas turėtų apimti didžiąją šalies dalį. Į profesinių sąjungų raginimus atsiliepė oro ir viešojo transporto bendrovės, netgi žiniasklaida, tačiau akcijos organizatoriai atšaukė sostinėje planuotą surengti demonstraciją.

Graikijoje tebelaukiant balistinės ekspertizės ataskaitos, kuris patvirtintų arba paneigtų policininko tvirtinimą, jog Aleksis Grigoropulas žuvo nuo atšokusios kulkos, riaušės antradienį tebevyko netoli kapinių, kuriose paauglys buvo palaidotas.

Šie neramumai kilo Graikijos vyriausybei pačiu nepalankiausiu laiku, mat dėl finansinių skandalų, susijusių su nekilnojamojo turto sandoriais, valdančioji koalicija ištirpo iki vienintelio atstovo 300 vietų parlamente.

„Vyriausybė prarado visuomenės pasitikėjimą, – sakė svarbiausias opozicinės partijos lyderis Georgas Papandrėjas. – Šaliai ji gali pasiūlyti tik viena – pasitraukti..., siekti visuomenės verdikto, kad žmonės galėtų surasti sprendimą“.

Graikijoje tebelaukiant balistinės ekspertizės ataskaitos, kuris patvirtintų arba paneigtų policininko tvirtinimą, jog Aleksis Grigoropulas žuvo nuo atšokusios kulkos, riaušės antradienį tebevyko netoli kapinių, kuriose paauglys buvo palaidotas.

Nurodoma, kad A.Grigoropulas kartu su grupe kitų jaunuolių apmėtė akmenimis policijos automobilį Atėnų rajone, kuris garsėja kaip radikalų tvirtovė. Paauglį nušovęs pareigūnas ir jo partneris buvo suimti.

Šimtai protestuotojų siaubė krautuves Naujosios Smirnos rajone, esančiame į pietus nuo Atėnų centro. Pasak vietos gyventojų, demonstrantų grupes persekiojantys policininkai keletą valandų šaudė į orą.

Artėjant vidurnakčiui, istorinį Atėnų politechnikos universitetą jau trečiąją naktį laikantys užėmę protestuotojai aplinkinėse gatvėse į policininkus mėtė butelius su degiu skysčiu, o pareigūnai atsakė paleisdami ašarines dujas.

Vakariniame Patrų uostamiestyje apie 500 jaunuolių vakare apgulė policijos būstinę. Pasak pareigūnų, apie 100 riaušininkų vėliau pasislėpė vietos universiteto pastatuose, prie kurių susirėmimai vyko toliau.

Graikijoje po daugelį metų trukusios karinės diktatūros, kuri pasibaigė 1974 metais, buvo priimti įstatymai, draudžiantys policijai įžengti į aukštojo mokslo įstaigas. Jos tapo saugiu prieglobsčiu radikalams, teigiantiems jog valstybės saugumo aparatas piktnaudžiauja savo nebaudžiamumu.

Graikijos naujienų agentūra ANA nurodė, jog apie susirėmimus antradienį buvo pranešama iš Korinto, Joaninos, Alexandrupolio, Larisos ir Egėjo jūros salų Mytilėnės ir Rodo, taip pat akcentavo visoje šalyje juntamą prieš C.Karamanlį nukreiptą spaudimą. Atėnuose riaušių policininkai išstūmė ašarinių dujų prisikvėpavusius protestuotojus iš parlamento pastato ir policijos centrinės būstinės, o riaušininkai vyriausybinius pastatus apsupusius pareigūnus apmėtė Molotovo kokteiliais.

Futbolo gerbėjai antradienio vakarą tylos minute pagerbė Graikijos čempionų lygos komandos „Panathinaikos“ pergalė prieš varžovus iš Kipro „Anorthosis“. Stadioną saugojo sustiprintos policijos pajėgos, todėl per varžybas rimtesnių incidentų nekilo.

Visoje Graikijoje sulaikyti 108 riaušininkai. Pasak Atėnų policijos, per viena iš įspūdingiausių atakų pareigūnus puolė iš apiplėšto ginklų parduotuvės pagrobtais kardais ir laidynėmis apsiginklavę protestuotojai.

Ligoninėse atsidūrė 29 žmonės – daugiausiai dėl sveikatos sutrikimų prisikvėpavus ašarinių dujų, kurių debesys gaubė Atėnus, sumišę su degančių šiukšlių dėžių dūmais. Gatves nuklojo stiklo šukės ir iš grindinio išluptų plytų skeveldros.

Gelbėjimo tarnybos pranešė, kad gaisrai užgesinti 49 biurų pastatuose, 47 parduotuvėse, 14 bankų ir trijose ministerijose; taip pat buvo padegta 20 automobilių. Atėnų meras sakė Nikitas Kaklamanis sakė privačiai televizijai MEGA, kad riaušininkai galėjo atakuoti daugiau nei 370 parduotuvių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius