-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Grupė nepilnamečių ukrainiečių buvo išsiųsta į mokymus kartu su Baltarusijos kariuomene

Baltarusijos valstybinė televizija trečiadienį pranešė, kad valdžios institucijos išsiuntė grupę nepilnamečių, neseniai priverstinai atvežtų iš Ukrainos, dalyvauti mokymuose kartu su šalies kariuomene.
Alex Chan Tsz Yuk / ZUMAPRESS.com
Alex Chan Tsz Yuk / ZUMAPRESS.com

Kyjivas ir Baltarusijos opozicija teigia, kad Maskvos sąjungininkas Minskas neteisėtai perkelia ukrainiečių vaikus į Baltarusiją. Kritikai teigia, kad tai yra vaikų prorusiškos indoktrinacijos kampanija.

Skelbiama, kad į mokymus buvo išsiųsti 35 vaikai iš Rusijos okupuoto Ukrainos Antracyto miesto šalies rytuose. Anot Baltarusijos valdžios institucijų, nepilnamečiai buvo išsiųsti į rytinį Baltarusijos miestą Mogiliavą.

Valstybinis televizijos kanalas „Belarus1“ pranešė, kad vaikai apgyvendinti sanatorijoje ir jais rūpinasi Nepaprastųjų situacijų ministerijos darbuotojai. 

Pasak kanalo, kariškiai „moko vaikus, kaip elgtis ekstremaliose situacijose“.

Baltarusių opozicija ragina Tarptautinį baudžiamąjį teismą (TBT) patraukti baudžiamojon atsakomybėn autoritarinį Baltarusijos prezidentą Aliaksandrą Lukašenką ir jo vyriausybės pareigūnus už neteisėtą ukrainiečių vaikų perkėlimą į šalį.

Praėjusių metų birželio mėnesį Baltarusijos opozicijos atstovai TBT pateikė medžiagą, kurioje, jų teigimu, buvo matyti daugiau nei 2,1 tūkst. ukrainiečių vaikų iš mažiausiai 15 Rusijos okupuotų Ukrainos miestų, kurie buvo priverstinai išvežti į Baltarusiją su A. Lukašenkos sutikimu.

Buvęs Baltarusijos kultūros ministras Pavelas Latuška tikisi, kad ši medžiaga paskatins TBT išduoti A. Lukašenkos arešto orderį, kaip tai padarė Rusijos prezidento Vladimiro Putino atžvilgiu.

 2023-ųjų kovą TBT išdavė Rusijos prezidento Vladimiro Purino arešto orderį dėl įtariamo neteisėto ukrainiečių vaikų deportavimo – karo nusikaltimo. Hagoje įsikūręs teismas taip pat išdavė orderį Marios Lvovos-Belovos atžvilgiu.

„Belarus1“ paskelbtoje medžiagoje matyti, kaip vaikai ant rankovių nešioja Rusijos vėliavą.

Ukrainos valdžios institucijos teigia, kad vaikų deportavimą tiria kaip galimą genocidą. Ukrainos generalinio prokuroro teigimu, tyrimas dėl galimo daugiau kaip 19 tūkst. vaikų priverstinio deportavimo iš okupuotų Ukrainos teritorijų vyksta ir dėl Baltarusijos vaidmens.

Baltarusija yra artimiausia Maskvos sąjungininkė nuo Rusijos invazijos pradžios 2022 metų vasarį. Autoritarinis Baltarusijos vadovas A. Lukašenka leido Rusijai pasinaudoti Baltarusijos teritorija užpuolant Ukrainą. Be to, Rusija savo sąjungininkės teritorijoje dislokavo taktinių branduolinių ginklų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius