Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gruzijoje ir Rusijoje protestuotojai išvaikė gėjų paradų dalyvius

Daugybė prieš gėjus nusistačiusių protestuotojų penktadienį išvaikė homoseksualių asmenų teisių šalininkų eitynes Gruzijoje ir Rusijoje, o tie incidentai dar kartą pademonstravo tvyrančią didelę priešpriešą šioje srityje buvusiame sovietiniame bloke.
Prancūzijoje homoseksualams leista tuoktis
Homoseksualai. / „Scanpix“/„Caters News Agency“ nuotr.

Dvasininkai ir tūkstančiai gruzinų prasiveržė per policijos užtvaras, saugojusias apie 50 žmonių, susirinkusių minėti Tarptautinės dienos prieš homofobiją vienoje sostinės Tbilisio aikštėje.

Mojuodami plakatais su užrašais „Sustabdykime homoseksualų propagandą Gruzijoje" ir „Tik ne mūsų mieste", protestuotojai privertė nedidelius aktyvistų būrelius sprukti autobusais.

Tuo tarpu Rusijos mieste Sankt Peterburge agresyviai nusiteikusių žmonių, daugiausiai vyrų, minia svaidė dūminius užtaisus per policijos užtvaras ir skandavo „Mirtis pederastams" bei kitus įžeidžiamus šūkius.

Negausus gėjų teisių aktyvistų būrys taip pat buvo priverstas sprukti į autobusus, praėjus kelioms minutėms nuo jų akcijos pradžios.

„Stalinas būtų jums parodęs ir visus šituos ištrėmęs", - vienas vyras, vilkintis miesto slepiamųjų spalvų drabužius, šūktelėjo, kai aktyvistai nuskuodė šalin.

Rusijoje ir buvusiose Sovietų Sąjungos respublikose požiūris į gėjus daugiausiai suformuotas diktatoriaus Josifo Stalino laikų represinės politikos, kai už homoseksualius santykius grėsė iki penkerių metų kalėjimo.

Ortodoksų Bažnyčia, dabar vėl įgijusi didelę įtaką, taip pat laiko homoseksualumą nuodėme.

„Mitingas ... vyko į laidotuvių panašioje atmosferoje, nes homofobinių nusikaltimų Rusijoje daugėja ... dėl žmonių, kurie žydus ir juodaodžius laiko nenormaliais, o gėjus ir lesbietes – antrarūšiais piliečiais", – sakė Rusijos gėjų teisių organizacijos „Ravnopravo" vadovas Jurijus Gavrikovas.

Gruzijos vyriausybės pareigūnai nurodė, kad per susirėmimus Tbilisyje lengvai nukentėjo 28 žmonės, tarp jų policininkai ir žurnalistai.

„Neleisime, kad tie nesveiki žmonės rengtų gėjų paradus mūsų šalyje ... Tai prieštarauja mūsų tradicijoms ir moralei", – pareiškė dilgėlių kuokštą laikanti Žužuna Tavadzė, pridūrusi, kad yra pasiruošusi kautis.

Vėliau penktadienio vakarą agresyviai nusiteikusių žmonių minia žygiavo Tbilisio gatvėmis, šūkaudama ir kabinėdamasi prie visų, kurie galėjo atrodyti kaip homoseksualūs asmenys.

Žmogaus teisių organizacija „Amnesty International" ragino nubausti šių riaušių kaltininku, savo pranešime sakydama, kad nebaudžiamumas už tokius veiksmus tampa „pavojinga tendencija Gruzijoje".

4,5 mln. gyventojų, daugiausiai krikščionių, turinčios šalies Ortododoksų Bažnyčios vadovas pasmerkė smurtą, tačiau paragino valdžią uždrausti gėjų šalininkų eitynes.

„Nepritariame smurtui, tačiau (homoseksualumo) propaganda neturi būti leidžiama. Tai nuodėmes", - sakė patriarchas Ilja II.

Tuo tarpu Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis per vizitą Jungtinėse Valstijose išsakė susirūpinimą dėl neramumų Tbilisyje, per kuriuos buvo sužeisti apie 30 žmonių, tarp jų policininkų ir viena žurnalistė.

„Esu nepaprastai susirūpinęs dėl smurto išpuolio, šiandien (penktadienį) įvykusio Tbilisyje. Kad ir kokiais motyvais grindžiamas tas smurtas, jis negali būti Gruzijos visuomenės veidas. Nesutinku, kad šiandienos smurtas įvyko dėl kokių nors netinkamų policijos veiksmų. Tai politinės atsakomybės klausimas. Vyriausybė neturėtų atsiriboti nuo to, kas įvyko. Vyriausybė dirba, kad neleistų smurto visuomenėje", - pažymėjo M.Saakašvili, kurio pasisakymą transliavo televizija.

Pasaulyje išplatinti penktadienį Tbilisyje vykusio smurto vaizdo įrašai „reikšmingai silpnina Gruzijos ir stiprina jos priešų pozicijas", pridūrė prezidentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius