Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Gvinėjos lyderis laiko save „Dievo išrinktuoju“

Gvinėjos chuntos lyderis kapitonas Moussa Dadisas Camara penktadienį buvo atskraidintas į Maroką, Salės karinį aerodromą netoli sostinės Rabato, pranešė penktadienį Maroko vyriausybės atstovai.
Moussa Dadisas Camara
Moussa Dadisas Camara / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Dievas

Pasak Gvinėjos vyriausybės atstovo, M.D.Camara sužeistas nesunkiai, bet jam reikia atlikti nuodugnų sveikatos patikrinimą.

Anksčiau penktadienį kariškio peršautas M.D.Camara dažnokai sakydavo esąs išrinktas Dievo vadovauti savo skurdžiai šaliai, esančiai Afrikos vakaruose.  Kapitono M.D.Camaros niekas Gvinėjoje nežinojo, kol beveik prieš metus jis neužėmė aukščiausio posto karinėje chuntoje.

Penktadienį jis liko gyvas po pasikėsinimo – prieš jį ranką pakėlė jo padėjėjas leitenantas Aboubacaras Sidiki Diakite'as, spėjęs po to pasprukti. M.D.Camara buvo nuskraidintas į Maroką ir perduotas medikų globon.

44–erių metų chuntos lyderis kariu tapo 1990 metais, tarnavo daugiausia armijos kuro tiekimo tarnyboje.

2007 metais jis buvo vienas karininkų, kurie dalyvavo neramumuose prieš prezidento Lansanos Conte režimą, kuris vėlavo mokėti kariškiams algas. Vėliau jis aiškino, jog per tuos incidentus jis daugiausia ramindavęs savo kovos draugus.

Kai 2008–ųjų gruodžio 23 dieną mirė prezidentas L.Conte, M.D.Camara atsidūrė tarp kariškių, užgrobusių valdžią, o kitą dieną jis jau buvo karinės chuntos lyderis.

Didžiąją laiko dalį jis leisdavo karinėje stovykloje, kuri tapo jo štabu, netoli Konakrio.  Jis ne vieną kartą įrodinėjo esąs „išrinktas Dievo, kuris skiria valdžią tam, kam Jis nori“.  Šių metų balandį jis užmiršo savo pažadą nesiekti prezidento posto rinkimuose, nors jų datos niekas nėra skelbęs, ir darėsi vis labiau nervingas.

Dažnai pasirodydamas per televiziją laidoje „Dadis Show“, M.D.Camara plūsdavo savo bendražygius kariškius, kurie kaltino jį korupcija.  Šių metų rugsėjo 28 dieną buvo įvykis, po kurio nuo jo nusisuko dauguma Gvinėjos gyventojų.

Tą dieną jo kareiviai šaudė į žmones, prievartavo moteris Konakrio stadione, kur į mitingą buvo susirinkusi didžiulė opozicijos šalininkų minia. Mitinge buvo protestuojama prieš M.D.Camaros kandidatavimą į prezidentus.

Režimas tvirtino, kad žuvo tik 56 žmonės, bet žmogaus teisių gynimo grupės minėjo daugiau kaip 150 žuvusiųjų ir apie 1200 sužeistųjų, daugybę moterų buvo išprievartauta, net itin brutaliai.  M.D.Camara kaltino opoziciją išprovokavus šį incidentą.

Beje, į jo gyvybę šį penktadienį pasikėsinęs A.S.Diakite'as laikomas vienu iš iniciatorių, įsakiusių šaudyti į žmones stadione rugsėjį, vaikant mitingo dalyvius.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius