-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 02 21 /10:01

Hillary Clinton triumfavo Nevadoje, Donaldas Trumpas – Pietų Karolinoje

JAV prezidentu siekiantis tapti respublikonų kampanijos favoritas Donaldas Trumpas šeštadienį užsitikrino svarbią pergalę per pirminius rinkimus Pietų Karolinoje, o demokratė Hillary Clinton įkvėpė naujos gyvybės savo vangokai kampanijai, laimėjusi prieš Bernie Sandersą Nevadoje.
Hillary Clinton
Hillary Clinton / „Scanpix“/AP nuotr.

Šios pergalės milijardieriui ir buvusiai valstybės sekretorei suteikia stiprų postūmį prieš tolesnį svarbų momentą lenktynėse dėl Baltųjų rūmų – kovo 1-osios „superantradienį“, kai balsavimai vyks apie tuzine valstijų.

Pietų Karolinoje 69 metų D.Trumpas triumfavo, surinkęs apie trečdalį balsų, rodo ankstyvieji rezultatai, o visos televizijos prognozavo jo pergalę.

Jo šalininkai pratrūko džiaugsmo šūksniais, kai televizija CNN paskelbė, jog rinkimai pakrypo jo naudai. D.Trumpui ši pergalė respublikonų kandidato rinkimų procese buvo antroji po laimėjimo Naujajame Hampšyre ir tapo svarbiu galimybių išbandymu kovoje dėl teisės tapti prezidento Baracko Obamos įpėdiniu.

Šimtai D.Trumpo šalininkų, kurie laukė rinkimų rezultatų susirinkę Spartanbergo mieste, mojavo savo kampanijos plakatais ir skandavo „J-A-V!“

Labiausios įtemptos grumtynės šioje valstijoje vyko dėl antrosios vietos tarp dviejų naujai iškeptų senatorių: Tedo Cruzo, kuris įveikė D.Trumpą per pirmuosius respublikonų kampanijos rinkimus Ajovoje, ir Marco Rubio.

Tuo tarpu Nevadoje H.Clinton užsitikrino svarią pergalę. Suskaičiavus balsus 85 proc. apylinkių, paaiškėjo, kad už H.Clinton balsavo 52,5 proc., o už B.Sandersą – 47,4 proc. demokratų rinkėjų.

„Tai yra jūsų kampanija, ir ši kampanija sulaužys visus užtvarus, kurie jus stabdo“, – H.Clinton sakė savo pergalė kalboje savo kampanijos štabe, įsikūrusiame viešbutyje „Caesars Palace“ Las Vegase.

„Amerikiečiai turi teisę pykti. Tačiau jie taip pat ištroškę realių sprendinių“, – pabrėžė ji.

B.Sandersas pasveikino H.Clinton, bet taip pat sakė, kad didžiuojasi reikšmingai sumažinęs jųdviejų populiarumo atotrūkį.

„Vėjas pučia mums į nugarą, artėjant prie „superantradienio“, – sakė 74 metų B.Sandersas, jau žvelgdamas į kovo 1-osios grumtynes, kai paaiškės, kuriam pretendentui atiteks apie penktadalis delegatų, renkančių demokratų kandidatą partijos nacionaliniame suvažiavime.

Jebas Bushas traukiasi

Garsi pavardė, politikos elito nario statusas ir turtingi rėmėjai nesugebėjo išgelbėti Jebo Busho, kurio kova dėl Respublikonų partijos kandidato titulo pasirodė esanti blankoka.

J.Bushas šeštadienį paskelbė baigiantis dalyvavimą prezidento rinkimų kampanijoje, Pietų Karolinoje patyręs dar vieną žeminantį pralaimėjimą.

„Šį vakarą stabdau savo kampaniją“, – po nuviliančių rezultatų paskelbimo sakė susijaudinęs J.Bushas, kuris atrodė kai kada sunkiai tramdantis ašaras.

„Didžiuojuosi mūsų surengta kampanija suvienyti savo šalį“, – pridūrė jis.

Buvęs Floridos gubernatorius, kuris yra vieno buvusio prezidento sūnus, o kito – brolis, pradėjo kampaniją kaip tikėtinas favoritas varžybose dėl respublikonų kandidato titulo, palaikomas daugelio įtakingų šios partijos šalininkų privačių verslo rėmėjų, paaukojusių milijonus dolerių.

Nors kai kurios apklausos pačioje kampanijos pradžioje 62 metų J.Bushas yra respublikonų kampanijos favoritas, jo palaikymas šalies mastu iki šeštadienio sumenko iki vienaženklio skaičiaus, o viltis užimti Baltuosius rūmus beveik visiškai išblėso.

Lemtingu smūgiu tapo žinia, kad jis surinko mažiau negu 8 proc. balsų per pirminius rinkimus Pietų Karolinoje – valstijoje, kur jo šeimos nariai visuomet gerai pasirodydavo per pirminius balsavimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius