-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Imigrantus Austrijoje nuramino radikalo Norberto Hoferio pralaimėjimas

Žinią, kad nepriklausomas ir svetimšalių kiekviena pasitaikiusia proga nekeikiantis Alexanderas van der Bellenas vis dėlto laimėjo Austrijos prezidento rinkimus, šalyje gyvenantys imigrantai sutiko džiaugsmingai. Kraštutinių dešiniųjų Laisvės partijos kandidatas Norbertas Hoferis juos gąsdino, rašo „The Guardian“.
Migrantai Austrijoje
Migrantai Austrijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Rinkimai Austrija

Kai Muhannadas Mohamadas atvyko į Austriją, prieš tai sumokėjęs 8 tūkst. eurų žmonių gabentojams už kelionę iš Turkijos, jis negalėjo įvardyti nė vieno Austrijos politiko.

Tačiau prabėgo pusantrų metų, ir vokiečių kalbą pramokęs prancūzų literatūros studentas prilipęs sėdėjo prie kompiuterio sekdamas Austrijos prezidento rinkimų eigą. Vienoje kunkuliavo jau seniai neregėta drama.

„Van der Bellenas – už Europą, tai aš žinau, – tvirtino M.Mohamadas. – Jis nenori, kad Austrija uždarytų sienas. O N.Hoferis nemėgsta musulmonų. Jis mano, kad mes visi – teroristai. Ir jis nešiojasi ginklą, kad apsisaugotų nuo pabėgėlių“.

20-metis siras prieš žurnalistus atviros baimės dėl augančio Laisvės partijos, nusistačiusios prieš imigraciją, populiarumo nedemonstravo. M.Mohamadas puikiai supranta, kad jis Austrijoje – svečias.

Jaunuolis vietoj to daug kalbėjo, kad „čia pilna labai gerų austrų“. Pavyzdžiui, sirą savo bute apgyvendino vietos žurnalistas, kuris „parodė tiek daug šilumos“.

Per Austriją praėjusiais metais keliavo šimtai tūkstančių migrantų. Daugumos jų tikslas buvo Vokietija, bet apie 100 tūkst. asmenų paprašė prieglobsčio būtent Austrijoje.

Etninių austrų, kuriems ši migrantų krizė nepatiko, buvo daug, ir jais pabandė pasinaudoti Laisvės paetija. Beveik pavyko – A.van der Bellenas N.Hoferį įveikė tik per plauką.

Kalbėdamas su žurnalistais, M.Mohamadas dar tik laukė, kol bus suskaičiuoti lemiami paštu atiduoti balsai. Jis pripažino nuogąstaujantis dėl galimos N.Hoferio sėkmės.

„Labiausiai bijau, kad jis lieps pabėgėliams grįžti atgal. Mes, žinoma, atgal negalime, kad N.Hoferis visus mus jau išvadino „Islamo valstybės“ kovotojais. Jo rėmėjai gali prispausti jį mus išvaryti“, – svarstė jaunas siras.

Už A.van der Belleną balsavo ir kur kas vyresni, dar prieš kelis dešimtmečius į Austriją atvykę svetimšaliai. Tiesa, 1975 metais šalyje apsigyvenęs iranietis Nasimas teigė, kad N.Hoferio kandidatūra jį atgrasė galimomis ekonominėmis pasekmėmis.

„Aš per daug gerai prisimenu Waldheimo erą“, – tiesiog pasakė Nasimas.

Omenyje jis, žinoma, turėjo 1986 metų prezidento rinkimus, kai austrai išsirinko buvusį Jungtinių Tautų generalinį sekretorių Kurtą Waldheimą. Rinkėjai dar prieš balsuodami žinojo, kad K.Waldheimas tarnavo nacistinėje Vermachto žvalgyboje.

„Tada mums, Austrijai, pritaikytos sankcijos padarė didelę žalą ekonomikai. O poveikį labiausiai pajutome mes, mažieji žmonės“, – teigė Nasimas.

A.van der Belleno pergalę pasveikino ir Europos rabinų konferencijos prezidentas rabinas Pinchas Goldschmidtas. Jo teigimu, „tai aiškus signalas, kad Europa pradeda suprasti, jog gąsdinimo ir neapykantos politika nėra atsakymas į iššūkius žemynui“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius