Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Incidentus Punske Lenkijos vidaus reikalų ministras laiko vandalizmo aktais be nacionalinės potekstės

Punsko valsčiuje subjauroti lietuviški užrašai ir išniekinti du paminklai yra vandalizmo aktas, kuris neturi nacionalinės potekstės, sako Lenkijos vidaus reikalų ir administracijos ministras Jerzis Milleris.
Nuniokotas paminklas
Nuniokotas paminklas / punskas.pl nuotr.

Trečiadienį ministras tikrino Lenkijos ir Baltarusijos pasienio punktus Palenkės vaivadijoje.

„Lenkija visada buvo daugiatautė, daugiakultūrė valstybė su daugybe religijų, ir lenkai visada gerbė savo kaimynus, nebūtinai lenkų kilmės, tačiau ir Lenkijoje, kaip ir kitose pasaulio šalyse, pasitaiko vandalizmo aktų, ir labai nemalonu, kad tai atsitiko“, – naujienų agentūrai PAP tvirtino ministras.

Jis pabrėžė, kad ministerijai žinoma, kaip į tai reaguoja lietuvių mažuma Lenkijoje, tačiau jis sakė negalįs teigti, kad kas nors ko nors bijosi, nors abiem pusėms nemalonu, jog tai atsitiko, nes kiekvienas vandalizmo atvejis nuvilia.

Seinų rajono prokuratūra antradienį pradėjo incidento tyrimą. Šiuos įvykius taip pat nagrinėja Palenkės vaivadijos sudaryta speciali grupė.

Vaivadijos policijos komendantas Igoris Parfieniukas PAP sakė, kad jau yra kelios šio nemalonaus incidento versijos ir pranešė, kad į Punsko valsčių pasiųsta daugiau policijos patrulių.

Pirmadienio naktį Punsko valsčiuje raudonos ir baltos spalvos dažais buvo užtepta 12 lietuviškų miestelių bei kaimų pavadinimų, nuniokotas Punske esantis paminklas, skirtas pirmojo lietuviško vaidinimo šimtmečiui. Antradienio naktį lietuviškame Bubelių kaime Seinų valsčiuje Lenkijoje išniekintas statomas paminklinis akmuo, skirtas poeto Albino Žukausko 100-osioms gimimo metinėms.

Lietuvos ambasados Lenkijoje duomenimis, Lenkijoje gyvena apie 15 tūkst. lietuvių kilmės žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius