-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Irake mirties spąstuose atsidūrė 50 tūkstančių žmonių

Irako pajėgos, pradėjusios Faludžos susigrąžinimo iš „Islamo valstybės“ (IS) operaciją, antradienį išstūmė džihadistus iš miesto apylinkių, sustiprindamos jame likusių kovotojų apsiaustį, bet taip pat priversdamos dar labiau susirūpinti dėl mieste likusių civilių gyventojų likimo.
Šiitų kovotojai Irake, prie Faludžos.
Šiitų kovotojai Irake, prie Faludžos. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Džihadistams patekus į skaičiumi juos viršijančių Irako vyriausybių pajėgų apsiaustį, garsiosios džihadistų tvirtovės užėmimas atrodo neišvengiamas, ypač po virtinės IS patirtų pralaimėjimų pastaraisiais mėnesiais.

Tačiau norėdama parodyti, kad net ir išsekusi IS grupuotė tebėra pavojinga, ji rengia sprogdinimus, įskaitant jų virtinę Sirijos režimo bastionuose šalies šiaurės vakaruose, kur pirmadienį žuvo daugiau nei 160 žmonių.

Pirmadienį Irako ministras pirmininkas Haideras al Abadi paskelbė, kad pradedama karinė operacija, kurios uždavinys – susigrąžinti Faludžos miestą, ir po mažiau nei paros susirėmimų Irako pajėgos perėmė netoliese esančio Garmos miesto kontrolę.

Tai atkirto IS kovotojus Faludžoje nuo vieno iš paskutinių jų aprūpinimo rajonų ir leido pajėgoms dar labiau priartėti prie Faludžos, esančios vos už 50 kilometrų į vakarus nuo Bagdado.

„Federalinės pajėgos šiandien ryte dar labiau iš trijų pusių priartėjo prie rytinės Faludžos“, – sakė policijos generolas leitenantas Raedas Shakiras Jawdatas naujienų agentūrai AFP.

Sukarinta organizacija „Hashed al-Shaabi“ (Liaudies mobilizacija), kurioje dominuoja operacijoje taip pat dalyvaujančios Teherano palaikomos šiitų kovotojų grupės, pranešė, kad pavyko atsikovoti teritoriją į pietus nuo Faludžos.

Kariuomenei iš visų pusių supant miestą, nerimą kelią jame likę, kaip manoma, dešimtys tūkstančių civilių gyventojų, kurie neturi kur trauktis.

Spąstuose atsidūrė 50 tūkst. civilių

Norvegijos pabėgėlių reikalų tarybos vertinimu civilių šiame mieste esama apie 50 tūkst. ir ragina imtis veiksmų jiems išvesti.

„Per pastaruosius mėnesius šeimos patiria maisto ir sveikatos pagalbos stoką; dabar joms kilo pavojus pateikti į kryžminę ugnį; nepaprastai svarbu, kad jiems būtų suformuoti saugūs išėjimo maršrutai, kad mes galėtume jiems padėti“, – sakė šios tarybos vadovas Irake Nasras Muflahi.

Naujienų agentūrai AFP jis sakė, kad iš miesto sugebėjo pasitraukti tik apie 80 šeimų, kol dar nebuvo įsiplieskęs mūšis, o vėliau – nė viena.

„Tikėjomės, kad naktį išeinančiųjų bus daugiau, bet to neįvyko“, – sakė N.Muflahi ir dar pridūrė, kad vietinės valdžios planai atverti humanitarinį koridorių kol kas dar neįgyvendinti.

Vienas Faludžos gyventojas telefonu naujienų agentūrai AFP sakė, kad šiaurinis miesto pakraštys antradienį smarkiai apšaudomas.

„Grupuotė „Daesh“ (IS) vis dar palaiko komendanto valandą, neleidžiančią žmonėms išeiti į gatves“, – sakė jis, pasivadinęs Abu Mohammedu al-Dulaimi.

Pasak jo, nežinoma, kokios gynybos taktikos toliau laikysis IS Faludžoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius