Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Irane užmėtyti akmenimis nuteistos iranietės sūnus baiminasi, kad egzekucija bus įvykdyta iškart po ramadano

Už svetimavimą nuteistos užmėtyti akmenimis iranietės sūnus pirmadienį sakė būgštaująs, kad mirties bausmė motinai bus įvykdyta, kai tik šią savaitę baigsis šventas musulmonų ramadano mėnuo.
Sakineh Mohammadi-Ashtiani nuotrauka Irano vėliavos fone
Sakineh Mohammadi-Ashtiani nuotrauka Irano vėliavos fone / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Taip nuteistosios Sakineh Mohammadi Ashtiani 22-ejų metų sūnus Sajjadas Mohammadis Ashtianis telefonu pareiškė Paryžiuje vykusios spaudos konferencijos, kurią surengė Prancūzijos intelektualas Bernardas Henri Levy, dalyviams.

„Ramadanas eina į pabaigą ir, pagal Islamo įstatymus, vėl bus atnaujintos egzekucijos“, – sakė jaunuolis.

Nors Islamo kalendorius atskirose pasaulio šalyse šiek tiek skiriasi, tačiau visur ramadanas baigiasi jau šią savaitę.

„Ramadanas eina į pabaigą ir, pagal Islamo įstatymus, vėl bus atnaujintos egzekucijos“, – sakė jaunuolis.

Kaip pranešė Italijos užsienio reikalų ministras Franco Frattini, Irano valdžia patikino Italijos ambasadorių, kad „dar nepriėmė jokio sprendimo“ dėl tolesnio S. Mohammadi Ashtiani likimo. Ministras sakė pakvietęs savo Irano kolegą atvykti į Romą aptarti šio klausimo.

„Mūsų ambasadorius susitiko su Irano pareigūnais, kurie mums sakė, kad sprendimas dar nepriimtas“, – pranešė Italijos naujienų agentūra ANSA, cituodama F.Frattini.

O nuteistosios sūnus Sajjadas sakė, kad paskutinį kartą savo 43-ejų motiną matė balandžio 11 dieną, kai televizija transliavo jos „prisipažinimą“. Moters advokatai mano, kad įrašas buvo padarytas spaudžiant Irano pareigūnams.

S.Mohammadi–Ashtiani buvo nuteista myriop dėl svetimavimo. Be to, toje pačioje byloje moteriai buvo skirta dešimt metų laisvės atėmimo dėl pagalbos nužudant savo vyrą.

Ši byla garsiai nuskambėjo visame pasaulyje. Užsienio šalių vyriausybės ir žmogaus teisių gynimo organizacijos pasmerkė mirties bausmę užmėtant akmenimis, pradėta abejoti, ar moteris buvo teisingai teisiama.

S.Mohammadi Ashtiani sūnus yra įsitikinęs, kad tarptautinis spaudimas gali padėti išgelbėti jo motiną. Jis kreipėsi paramos į draugiškus santykius su Iranu palaikančias Turkiją ir Braziliją.

Tuo tarpu kelis mėnesius drauge su iraniete 2008 metais Tabrizo kalėjime praleidusi žurnalistė Shahnaz Gholami pasakojo, kad buvo kartu su moterimi, kai ši buvo nuteista.

„Sakineh kalba turkišku dialektu ir nesuprato jai iškeltų kaltinimų, kurie buvo perskaityti persiškai, o bausmė – užmėtymas akmenimis – arabiškai. Ji pasirašė nuosprendį, jo nesupratusi“, – sakė Sh.Gholami susirinkusiems Paryžiuje.

„Kalėjimo viršininkas jai paaiškino, kad ji nuteista užmėtyti akmenimis“, – pasakojo žurnalistė.

Pasak tarptautinės kampanijos prieš užmėtimą akmenimis vadovės Monos Ahadi, jos organizacija per pastaruosius tris dešimtmečius Irane yra užregistravusi 150 užmėtymo akmenimis atvejų.

„Užmėtymas akmenimis yra politinis aktas, kuriuo norima įbauginti Irano moteris“, – sakė ji.

 

 

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius