-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Irano ekspertų asamblėjos vadovu išrinktas 89-erių metų griežtos politikos šalininkas

Irano ekspertų asamblėjos vadovu išrinktas griežta politika pasižymintis ajatola Ahmadas Jannatis. Ekspertų asamblėja renka šalies dvasinį lyderį ir prižiūri jo darbą. Šiuo metu Irano dvasiniu vadovu yra ajatola Ali Khamenei.
Ahmadas Jannatis
Ahmadas Jannatis / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Politika Iranas

76-erių metų Ali Khamenei valdymą pastaruoju metu sunkina ligos. 2014-aisiais metais jam teko gultis ant operacinio stalo ir ištverti prostatos operaciją.

88 narius turinti ekspertų asamblėja A.Jannatį savo lyderiu išrinko 51 balso dauguma. Jis nukonkuravo kitus du konservatyvius kandidatus – ajatolą Ebrahimą Amini ir Mahmudą Hashemi Sharhoudi.

Kietosios politikos šalininkui A.Jannati pavyko užsitikrinti postą net ir po parlamento rinkimų, kuriuose pergalę šventė reformistai ir modernios politikos šalininkai.

89-erių metų A.Jannati taip pat vadovauja ir Gynėjų tarybai, kuri kontroliuoja konstitucijos įgyvendinimą. Šios tarybos sprendimu kai kuriems reformistų kandidatams buvo uždrausta dalyvauti rinkimų kampanijoje.

Būtent A.Jannati sprendimu apie tris tūkstančius opozicijos atstovų negalėjo konkuruoti su griežtą politiką palaikančiais valdžios atstovais.

"Lyderio Khamenei šešėlyje mes tikimės veikti taip, kad mūsų darbais bus patenkintas ir Dievas, ir lyderis", - naujienų agentūra "Fars" sakė naujai išrinktas ekspertų asamblėjos lyderis A.Jannatis.

Jis pažymėjo, kad asamblėja privalo išlikti ištikima 1979 metų revoliucijos idėjoms.

„Scanpix“/AP nuotr./18. Irano valstybės vadovas Ayatollahas Ali Khamenei'as
„Scanpix“/AP nuotr./18. Irano valstybės vadovas Ayatollahas Ali Khamenei'as

Griežtos politikos šalininkas A.Jannati dažnai kritikuoja šalies prezidentą Hassaną Rohanį ir jo diplomatinius bandymus sumažinti šalies izoliaciją bei atkurti konstruktyvius santykius su Vakarais.

H.Rohani ir jo bendramintis, buvęs šalies prezidentas Akbaras Hashemi Rafsanjanis taip pat yra ekspertų asamblėjos nariai. Jų požiūris dažnai nesutampa su ajatolos Ali Khamenei politinėmis gairėmis.

A.H.Rafsanjanis buvo laikomas galimu kandidatu į ekspertų asamblėjo lyderio postą, tačiau nusprendė nekandidatuoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius