-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš Honolulu į Vašingtoną

Sausio 1 dieną Barackas Obama atsisveikino su Havajais, kur kartu su šeima atostogavo 13 dienų, ir išskrido į Čikagą. Būtent Honolulu prieš dvejus metus per tradicines atostogas su giminaičiais ir mokyklos draugais jis galutinai nusprendė, kad sieks JAV prezidento posto.
Barackas Obama per atostogas Havajuose.
Barackas Obama per atostogas Havajuose. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Havajai Atostogos

Vėjų alinamame mieste prie Mičigano ežero B.Obama praleis vos 48 valandas ir jau šiandien su šeima persikels į Vašingtoną, kur dukrelės Malia ir Sasha pradės lankyti prestižinę „Sidwell Friends“ mokyklą. Kurį laiką būsimoji pirmoji Jungtinių Valstijų šeima gyvens istoriniame „Hay Adams“ viešbutyje, esančiame vos už kelių žingsnių nuo Baltųjų rūmų, o sausio 15-ąją persikels į vadinamąjį Blairo namą.

Havajuose būsimasis prezidentas stengėsi viešai nesirodyti. Jis gyveno išnuomotame name prie jūros kartu su kelias draugais iš Čikagos ir jų šeimomis. Vis dėlto B.Obama nuvedė dukras į Honolulu zoologijos sodą, kitą dieną kartu su jomis pažiūrėjo delfinų šou ir užsuko suvalgyti ledų į vieną jo mėgstamų užeigėlių. Be to, B.Obama su šeima dalyvavo privačiose pamaldose, skirtose jo močiutei Madelyn Dunham, kuri būdama 86-erių mirė nuo vėžio likus porai dienų iki rinkimų. Prieš pat Kalėdas B.Obama nuo aukštos olos išbėrė močiutės pelenus į Ramųjį vandenyną.

Per atostogas būsimasis prezidentas aplankė ir tas vietas, kur buvo vadinamas Barry Obama, nes ten jis žaisdavo krepšinį su senais draugais iš Punahou mokyklos. Jis atsisakė atskiro generatoriaus, kurį jam pasiūlė Honolulu meras, kai visame mieste buvo dingusi elektra.

B.Obamos padėjėjai nebuvo linkę pasakoti, kaip būsimojo prezidento šeima praleido Kalėdas, tik užsiminė, kad jie papuošė natūralią eglutę, apsikeitė dovanomis ir suvalgė tradicinį kalakutą bei kumpį. Pirmąją Kalėdų dieną išrinktasis prezidentas kartu su kariškių šeimomis dalyvavo šventinėse pamaldose, paskui kartu valgė šventinius pietus karinėje jūrų bazėje. Taip pat žinoma, kad Honolulu gyventojai atnešė Obamoms kalėdinių pyragų ir kitokių dovanų, kurias paliko prie apsaugos postų.

Atostogaudamas B.Obama kasdien eidavo sportuoti į karinę jūrų bazę. Kai sausio 1-osios rytą prieš išvažiuodamas jis atėjo paskutinį kartą pasimankštinti, susirinko apie 20 darbuotojų. „Mes džiaugiamės, kad buvote kartu su mumis“, – pasakė viena moteris. B.Obama visiems paspaudė rankas, kartu nusifotografavo ir išdalijo autografus, pasirašydamas raudonu rašalu. Vykstant į oro uostą miesto gatvėse išsirikiavę gyventojai atsisveikindami mojavo tikmedžio lapais, tai reiškia tradicinį havajietišką palaiminimą.

Kadangi B.Obama ne kartą pabrėžė, kad vienu metu JAV būna tik vienas prezidentas, jis neskrido vyriausybiniu lėktuvu, bet užsisakė privatų skrydį.

Vis dėlto Havajuose jam nepavyko atitrūkti nuo pasaulio įvykių. Nors B.Obama nepadarė jokio pareiškimo dėl Gazos sektoriaus bombardavimo ir „Hamas“ apšaudomų Izraelio teritorijų, žinoma, kad jis kalbėjosi apie tai su valstybės sekretore Condoleezza Rice, jos įpėdine Hillary Clinton ir savo patarėju nacionalinio saugumo klausimais Jamesu L.Jonesu. Be to, B.Obamos kaimynystėje buvo surengta palestiniečius palaikanti demonstracija, tiesa, draugiška. Joje dalyvavusi į atsargą išėjusi pulkininkė Ann Wright vilkėjo marškinėlius su užrašu Mes netylėsime“ ir laikė plakatą „Pakeisime JAV užsienio politiką. Tai mes galime“.

Per vizitą Havajuose B.Obamai teko dar kartą paraginti atsistatydinti Ilinojaus gubernatorių Rodą Blagojevichių, be to, jis išreiškė nusivylimą, kad į jo vietą senate gubernatorius paskyrė buvusį valstijos generalinį prokurorą Rolandą W.Burrisą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius