Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti
2016 06 30 /14:10

Bruto vertas manevras: po bendražygio iššūkio „Brexit“ vėliavnešys Borisas Johnsonas nesieks tapti premjeru

Jungtinės Karalystės teisingumo ministras Michaelas Gove'as, iškilus kampanijos už „Brexit“ veikėjas, ketvirtadienį netikėtai paskelbė sieksiantis pakeisti premjero poste Davidą Cameroną, stulbinamai užsipuolęs referendumo kampanijos sąjungininką Borisą Johnsoną. Šis netrukus paskelbė nė nemėginsiantis tapti šalies lyderiu.
Michaelas Gove'as
Michaelas Gove'as / „Scanpix“/AP nuotr.

„Nenoromis padariau išvadą, kad Borisas negali užtikrinti lyderystės arba suburti komandos priešakyje laukiančiai užduočiai spręsti. Dėl to nusprendžiau iškelti savo kandidatūrą į lyderio postą“, – sakoma M.Gove'o pranešime.

Šalyje plačiai tikėtasi, kad M.Gove'as parems B.Johnsono kandidatūrą, bet teisingumo sekretoriaus manevras dabar laikomas buvusio Londono mero išdavyste.

Vienas bulvarinio leidinio „The Sun“ žurnalistas jau gavo SMS žinutę iš įtakingo B.Johnsono komandos nario, kurioje rašoma: „Gove'as yra šiknius. Jis viską taip suplanavo iš anksto“.

„Jungtinė Karalystė susidurs su daug iššūkių, bet ir sulauks milžiniškų galimybių, – pareiškė pats M.Gove'as. – Jei norime jomis pasinaudoti, būtina drąsiai atsisveikinti su praeitimi“.

„Aš pakartotinai sakiau, kad nenoriu būti ministru pirmininku. Tai visada buvo mano požiūris. Bet nuo praėjusio ketvirtadienio įvykiai ėmė mane smarkiai spausti“, – aiškino M.Gove'as.

Buvęs švietimo ministras pažymėjo, kad sensacingas ketvirtadienio balsavimas pasitraukti iš ES parodė, jog britai nori „atkurti demokratinę imigracijos kontrolę ir leisti savo pinigus nacionaliniams prioritetams, tokiems kaip sveikata, švietimas ir mokslas, užuot atidavus juos Briuseliui“.

„Jie atmetė įprastą politiką ir įprastą vyriausybę. Jie nori naujos prieigos dėl to kaip valdyti šią šalį“, – pridūrė jis.

„Dar prieš kelias valandas B.Johnsonas buvo pagrindinis favoritas tapti premjeru. Bet dabar M.Gove'as iš esmės pasmerkė žmogų, su kuriuo kartu vadovavo pergalingai kampanijai“, – pastebėjo „The Guardian“ apžvalgininkas Andrew Sparrow.

B.Johnsonas netrukus turėjo paskelbti savo kandidatūrą į premjerus, bet savo kalbos pabaigoje netikėtai paskelbė, kad nesivaržys dėl šalies lyderio pareigų.

„Po konsultacijų su kolegomis ir atsižvelgęs į aplinkybes parlamente, nusprendžiau, kad negaliu būti tas žmogus. Mano vaidmuo bus visais įmanomais būdais remti naująją konservatorių administraciją“, – pareiškė B.Johnsonas.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Borisas Johnsonas
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Borisas Johnsonas

Jau pastebima, kad M.Gove'as dar gegužę patvirtino, jog Jungtinė Karalystė, išstojusi iš ES, pasitrauks ir iš Europos ekonominės erdvės. M.Gove'as tada teigė norintis, kad šalis „būtų už bendros rinkos ribų, bet turėtų prie jos prieigą“.

Theresa May ketvirtadienį paskelbė mananti, kad sugebės „suvienyti Britaniją“.

M.Gove'o tikinimai, kad Londonas lengvai pasieks daugybę dvišalių susitarimų dėl prekybos, tąkart buvo sutikti šaltai.

O ES lyderiai ir dabar, po viršūnių susitikimo Briuselyje trečiadienį, pabrėžė, kad Jungtinė Karalystė prieigą prie Europos ekonominės erdvės išlaikys tik laikydamasi laisvo asmenų judėjimo principo. O kampanijos „Leave“ lyderiai prieš referendumą kartojo, kad apribos imigraciją.

M.Gove'as palaikė glaudžius ryšius su D.Cameronu, bet jo sprendimas nepaisyti vyriausybės vadovo pozicijos ir agituoti už „Brexit“ premjerui buvo skaudus smūgis.

48 metų buvęs žurnalistas tapo rimtesniu ir racionalesniu pasitraukimo iš ES šalininkų kampanijos veidu.

Tačiau jo reputacija pablogėjo, kai M.Gove'as, kalbėdamas apie ekonomikos ekspertus, perspėjančius dėl „Brexit“ padarinių, prilygino juos naciams, kurie kritikavo fiziką Albertą Einsteiną 4-ame dešimtmetyje. Teisingumo sekretorius vėliau atsiprašė dėl to pareiškimo.

„Channel 4“ ketvirtadienį citavo vieną parlamentarą, kuris teigia, kad Bendruomenių rūmų konservatoriai masiškai palieka B.Johnsono stovyklą ir bėga pas M.Gove'ą.

Kodėl M.Gove'as nusisuko nuo B.Johnsono? Įtakingo britų konservatorių tinklaraščio „ConservativeHome“ redaktorius Paulas Goodmanas įžvelgė tris pagrindines priežastis.

Visų pirma, M.Gove'as esą pajautė, kad B.Johnsonas greičiausiai atsižadėtų „Brexit“ – Jungtinės Karalystės pasitraukimo iš ES.

Antra, įtariama, kad M.Gove'ą įsiutino B.Johnsono atsisakymas komentaro dienraščiui „The Daily Telegraph“ tekstą suderinti su kampanijos „Leave“ vadovybe.

Galiausiai teisingumo sekretorius ir jo rėmėjai, matyt, apskaičiavo, kad B.Johnsonas, kuriam netrūksta kritikos, varžybose dėl premjero posto, pralaimėtų Theresai May.

Labiausiai skaldančiu M.Gove'u manevru turbūt džiaugėsi būtent ši konservatorė ir vidaus reikalų sekretorė. Apie savo kandidatūrą dienraščio „The Times“ ketvirtadienio numeryje paskelbusi Th.May tikisi sukurti vienijančios kandidatės įvaizdį, kol B.Johnsonas ir M.Gove'as pešis tarpusavyje.

Tiesa, kai B.Johnsonas paskelbė nesieksiantis premjero posto, pradėta kalbėti, kad buvęs Londono meras ir M.Gove'as galėjo suderinti netikėtus ketvirtadienio manevrus.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Theresa May
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Theresa May

Th.May ketvirtadienį ir pati paskelbė mananti, kad sugebės „suvienyti Britaniją“.

Konservatorių įstatymų leidėjai iš kandidatų rato išrinks du kandidatus, iš kurių vienas bus išrinktas partijos pirmininku per visuotinį narių, kurių yra apie 150 tūkst., balsavimą. Tikėtina, kad rinkimų rezultatai bus paskelbti rugsėjo 9 dieną.

Šiuo metu Konservatorių partijos nariai labiau linkę palaikyti Th.May (37 proc.) negu B.Johnsoną (27 proc.), rodo ketvirtadienį viešosios nuomonės tyrimo agentūros „YouGov“ paskelbti apklausos rezultatai. Tiesa, respondentų nebuvo klausiama apie M.Gove'ą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius