Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ISIS teroristai patiria finansų krizę?

Vakarų žvalgyba gavo duomenų, liudijančių, jog „Islamo valstybė“ turi rimtų finansinių problemų. Ir ne tik dėl sąjungininkų į orą paleistos ISIS pinigų saugyklos Irake.
„Islamo valstybės“ kovotojas
„Islamo valstybės“ kovotojas / „Scanpix“/AP nuotr.

Žiniomis apie prastą ISIS finansinę padėtį pasidalijo Turkijoje viešintis Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministras Phillipas Hammondas, rašo „The Guardian“. Anot jo, teroristinei organizacijai tikru galvos skausmu tapo... pasaulinės ekonomikos dėsniai. O tiksliau – pinganti nafta.

Kad ISIS minta iš šešėlinės prekybos nafta – vieša paslaptis. Teroristinė organizacija nafta prekiauja ne tik juodojoje rinkoje, bet ir mažesnėmis kainomis – tai bene geriausias būdas sudominti pirkėjus sandoriais, kuriems išaiškėjus grėstų ne tik milžiniška žala reputacijai, bet ir kalėjimas. Savo ruožtu, Ph.Hammondas pastebi, kad kritusios naftos kainos smarkiai kerta per ISIS biudžetą. Britų politiko pateiktais duomenimis, dabar ISIS priversta naftą pardavinėti kone juokinga kaina – po maždaug 15 dolerių už barelį.

„Žinome, kad jie sumažino užmokestį kovotojams iš užsienio, daugeliui jų pinigai vėluoja“, – sakė Ph.Hammondas.

Tiesa, britų politikas pasidalijo ne tik geromis žiniomis. Jo turimais duomenimis, šimtai Jungtinės Karalystės piliečių bando prasibrauti į Siriją ir papildyti ISIS gretas. Anot Ph.Hammondo, nuo 2012 metų į Siriją pateko apie 800 Didžiosios Britanijos piliečių. Šis skaičius – tai ne eiliniai britai, o asmenys, kurie, tarnybų nuomone, siekia prisijungti prie džihadistų. Ph.Hammondo duomenimis, apie pusė šių asmenų tebėra Sirijoje. Tiesa, ministras sykiu pažymėjo, kad per tą patį laikotarpį apie 600 Didžiosios Britanijos piliečių mėgino patekti į Siriją, tačiau buvo sustabdyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius