-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ispanijoje šimtai tūkstančių demonstrantų reikalavo Katalonijos autonomijos (nuotraukos)

Keli šimtai tūkstančių žmonių šeštadienį Ispanijos šiaurės rytuose dalyvavo demonstracijoje už Katalonijos regiono autonomijos statutą, kurį apkarpė šalies Konstitucinis Teismas.
Reikalavimas nepriklausomybės Katalonija
Reikalavimas nepriklausomybės Katalonija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Katalonija Ispanija

Statute, kurį 2006–aisiais priėmė Ispanijos parlamentas ir per tų pačių metų referendumą patvirtino katalonų rinkėjai, buvo numatyti didesni įgaliojimai regiono parlamentui mokesčių ir teismų srityse, taip pat – didesnė oro uostų, uostų ir imigracijos kontrolė.

Milžiniškos protestuotojų kolonos priekyje buvo nešama didžiulė Katalonijos vėliava su šūkiu „Mes esame valstybė, mes sprendžiame patys“. Minioje taip pat matėsi tūkstančiai raudonos ir geltonos spalvų Katalonijos vėliavų.

„Ši demonstracija yra nepriklausomybės, kurios norime savo šaliai (Katalonijai), pradžia“, – žurnalistams sakė vienas studentas.

Ši protesto akcija buvo surengta iškart po to, kai Ispanijos Konstitucinis Teismas patvirtino birželio 28–osios nutartį, kuria buvo pašalintos svarbios naujojo autonomijos statuto dalys.

Sprendime, kuris buvo paskelbtas penktadienį, sakoma, kad žodis „valstybė“, kuriuo statute apibūdinama Katalonija, neturi teisinės reikšmės, nes „konstitucija žino tik vieną valstybę – Ispaniją“.

Birželio mėnesį Teismas patvirtino daugumą Katalonijos autonomijos statuto formuluočių, bet pakeitė kai kuriuos prieštaringiausiai vertinamus punktus, taip papiktindamas šio nacionalistinio regiono vyriausybę.

Statutą remia didžioji daugumą Katalonijos politinių partijų. Katalonai norėtų, kad turtingas jų regionas, turintis savo kalbą ir savitą kultūrą, atsiskirtų nuo Ispanijos.

Minimas statutas buvo viena pirmųjų Ispanijos socialistų vyriausybės, kuriai vadovauja premjeras Jose Luisas Rodriguezas Zapatero ir kuri į valdžią atėjo 2004 metais, iniciatyvų.

Parlamentas Madride jį patvirtino 2006 metais, o Katalonijos rinkėjai jam pritarė referendume.

Katalonijoje gyvena maždaug 7 mln. Ispanijos gyventojų, kurių iš viso yra 47 milijonai. Regiono bendrasis vidaus produktas sudaro 25 proc. Ispanijos bendrojo vidaus produkto.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius