-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltarusijos žurnalistas: tai brutaliausi valdžios veiksmai nuo 2011 metų

Baltarusijos valdžios veiksmai prieš taikius demonstrantus buvo patys brutaliausi bent nuo 2011 m., ir niekas nesitikėjo, kad atsakas bus toks neproporcingas, 15min sakė įvykiuose dalyvavęs Baltarusijos Laisvės radijo (Radio Svoboda) korespondentas Antonas Trafimovičius. Politinių ir ekonominių reformų trokštantys žmonės dar turės palūkėti, o dalis jų palauks ir savo asmeninės laisvės.
Baltarusijoje žiauriai buvo dorojamasi su protestuotojais
Baltarusijoje žiauriai buvo dorojamasi su protestuotojais / „Scanpix“ nuotr.

– Gal galėtumėte trumpai papasakoti, kas įvyko šiandien?

– Dalyvavau proteste, kuris buvo uždraustas. Opozicija buvo pranešusi susitikimo vietą – aikštę prie Mokslų akademijos Minske. Tačiau milicija užblokavo visas prieigas prie šios aikštės, tik žurnalistai buvo praleidžiami. O visi kiti žmonės, kurie norėjo prisijungti prie protesto, nuo skvero laikėsi nuošaliau.

Asmeninio archyvo nuotr./Antonas Trafimovičius, Radio Svaboda Baltarusijoje korespondentas
Asmeninio archyvo nuotr./Antonas Trafimovičius, Radio Svaboda Baltarusijoje korespondentas

Praėjus pusvalandžiui nuo to momento, kai turėjo prasidėti protestas, daugiausia žmonių būriavosi prie Jokūbo Kolaso metro stoties. Tuomet atvyko milicija ir stengėsi visą minią išsklaidyti. Nežinau, kiek ten žmonių buvo, maždaug apie kelis tūkstančius.

Milicija atsitvėrė barikadomis, padalino žmones į kelias dalis. Tuomet atvyko autobusai, ir pradėta žmones suiminėti. Tiesiai iš gatvės. Paprasčiausiai vienas autobusas atvažiuoja, milicija suimdavo bet ką – neklausdavo, ar žurnalistas, ar šiaip atsitiktinis žmogus. Važiavo tuzinai tokių autobusų.

Įvairiais skaičiavimais galėjo būti suimta apie 1000 žmonių. Tai preliminariai. Visi milicijos padaliniai Minske yra perpildyti žmonėmis iš protestų. Nėra jokios oficialios informacijos, kiek daug jų sulaikyta. Mažiausiai keli šimtai, bet tikėtina, arčiau tūkstančio.

VIDEO: Protestus Baltarusijoje gniaužė milžiniškos milicijos pajėgos

– Ar jūs išvengėte milicijos?

– Aš sulaikytas nebuvau, tačiau mano kolega fotografas – buvo. Milicijos nuovadoje kartu sulaikyti buvo 25 žurnalistai. Dauguma jų jau paleisti. Kuomet jie buvo pristatyti į nuovadas, milicijos spaudos atstovė atėjo ir daugumą jų paleido. Tačiau išleisti dar ne visi.

– Ar šiuo metu (17.30 val. Lietuvos laiku) gatvėse jau ramu?

– Gatvėse taip. Praėjus dviem valandoms nuo demonstracijos pradžios, kai milicija užplūdo gatves ir ėmė suiminėti gyventojus, žmonės vis dar ėjo į miesto centrą. Tuomet dar buvo vienas raundas autobusų su milicija. Po valandos-dviejų jie vis dar suiminėjo žmones.

Tačiau šiuo metu demonstracijų nebėra. Buvau mieste ir mačiau tik kelias grupeles, daugiausiai po 10 žmonių, ir tai viskas. Nebebuvo jokių organizuotų veiksmų.

– Kodėl žmonės rinkosi į gatves – koks buvo protesto tikslas?

– Tai buvo finalinis pastarojo mėnesio protestas. Viskas prasidėjo vadinamaisiais „ne parazitų“ žygiais, kaip mes tai vadiname. Baltarusijoje buvo įvestas mokestis vadinamiesiems „parazitams“, ir demonstracijos dėl to prasidėjo vasario 17 d. Žmonės protestavo prieš šį mokestį.

„Scanpix“/AP nuotr./Protestas Baltarusijoje
„Scanpix“/AP nuotr./Protestas Baltarusijoje

Antra priežastis – šiandien kovo 25 diena. Šią dieną 1918 m. Baltarusijos respublika buvo paskelbta nepriklausoma. Kiekvienais metais kovo 25-ąją opozicija Baltarusijoje švenčia kaip Laisvės dieną.

Dauguma žmonių proteste šaukė „Išeik“. Tai adresuota Aliaksandrui Lukašenkai asmeniškai.

Pagrindiniai tikslai yra du: politiniai reikalavimai (daugiau politinių laisvių) ir taip pat reikalaujama ekonominių reformų.

Dauguma žmonių proteste šaukė „Išeik“. Tai adresuota Aliaksandrui Lukašenkai asmeniškai. Žmonės susieja visas problemas, kurias turime politiniame gyvenime ir ekonomikoje, su prezidentu.

– Kaip vertinate, ar protestas pasiekė savo tikslus? Ar demokratinės reformos šalyje artėja?

– Nesu tikras. Pastaruosius dvejus metus turėjom vadinamosios liberalizacijos ciklą. Žmonės buvo laisvi organizuoti mitingus, eiti į protestus, milicija niekuomet nieko neareštuodavo. Tokia buvo tvarka – nieko nepersekioti.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestas Baltarusijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestas Baltarusijoje

Tačiau šiandien milicijos veiksmai buvo tikrai brutalūs. Vyriausybė parodė savo neatskleistą pusę – kad daryti galima tik tai, ką tau leis. Kad ji gali engti bet ką su milicija ir ginklais, kuriuos turi.

Tai buvo brutaliausios politinės sankcijos ir veiksmai nuo 2011 m.

Šį kartą buvo itin daug kariuomenės ir milicijos įrangos, vandens patrankų. Eisenos turėjo vykti trylikoje miestų ir visi tikėjosi sudalyvauti geroje demonstracijoje. Tačiau vyriausybė tiesiog parodė, kad nenori leisti jokių protestų. Jie visiškai nesirūpino, ko siekia žmonės. Viskas yra tik taip, kaip nori Vyriausybė.

– Kas laukia po šio protesto?

– Šiuo metu jaučiamės taip, kad tai dar nėra pabaigta. Daug žmonių vis dar yra milicijos nuovadose. Tikriausiai daug jų sulauks kaltinimų, turės galbūt stoti prieš teismą, liks įkalinti 15 dienų. Šiuo metu mes dar tik bandome suvokti, kas atsitiko, bet kiekvienas yra labai nusiminęs.

Tai buvo brutaliausios politinės sankcijos ir veiksmai nuo 2011 m.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius