Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

Įtampa auga: demokratų deleguotas Vašingtono valstijos rinkikas pareiškė nebalsuosiantis už H.Clinton

Demokratų partijos deleguotas rinkikas Vašingtono valstijoje penktadienį pareiškė nebalsuosiantis už Hillary Clinton netgi tuo atveju, jei ji laimės rinkimus jo valstijoje, praneša „Washington Post“. Toks pareiškimas dar labiau padidino įtampą artėjant prezidento rinkimams.
Rinkimai JAV
Rinkimai JAV / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Balsuoti už H.Clinton atsisakantis Robertas Satiacumas yra indėnas, Puyalupo genties narys. Jis pareiškė tikintis, kad H.Clinton yra „nusikaltėlė“, kuriai nerūpi indėnai ir kuri „nedarė nieko, tik keitė nuomonę pirmyn ir atgal“. Demokratų partijos pirminiuose rinkimuose jis palaikė Bernie Sandersą.

R.Satiacumas sakė manantis, kad nei H.Clinton, nei D.Trumpas negali vadovauti valstybei.

„Ji negaus mano balso ir viskas“, – sakė R.Satiacumas, telefonu duodamas interviu „The Associated Press“ naujienų agentūrai. Jis taip pat sakė esąs pasiruošęs sumokėti valstijos įstatymuose numatytą 1000 dolerių baudą už atsisakymą balsuoti taip, kaip įpareigoja valstijos rinkėjai.

VIDEO: 15min paaiškina: kokia yra JAV prezidento rinkimų sistema?

R.Satiaciumas yra vienas iš dvylikos Demokratų partijos deleguotų rinkikų Vašingtono valstijoje, kurioje pergalė prognozuojama H.Clinton.

JAV rinkėjai valstijose balsuoja ne už kandidatus, o už rinkikus, kurie pasižada rinkti rinkėjo palaikomą kandidatą, nors pastarųjų balsalapyje nėra.

Iš viso yra 538 rinkikai, kurie sudaro rinkikų kolegiją, ir balsuoja būtent ji – ne lapkričio 8-ąją, o gruodį. Prezidentu išrenkamas kandidatas, kuris užsitikrina 270 rinkikų balsus.

Nustatytą rinkikų skaičių turi visos 50 JAV valstijų ir Kolumbijos apygarda (Vašingtonas), o rinkikų skaičius priklauso nuo valstijos dydžio pagal gyventojų skaičių.

Pavyzdžiui, daugiamilijoninei Kalifornijai priklauso 55 rinkikai, o dykynę primenančiam Vajomingui – tik 3 rinkikai.

Visose valstijose, išskyrus Meiną ir Nebraską, taikoma tokia sistema, kai populiariausiam kandidatui atitenka visi rinkikų balsai.

Tokią sudėtingą rinkimų sistemą, turinčią daugybę saugiklių, 1787 metais pasirinko JAV tėvai-įkūrėjai. Jie atsisakė tiesioginių prezidento rinkimų idėjos, nes manė, kad žmonės balsuos už vietinius kandidatus, o tuomet neiškils nė vienas favoritas.

21 valstijoje rinkikai formaliai neprivalo balsuoti už kandidatą, kurį parėmė rinkėjai, bet istoriškai tokia tradicija pažeidžiama itin retai ir neturi įtakos rinkimų baigčiai.

Tačiau būtent šiuo atveju situacija gali būti kitokia, teigia „The Atlantic“. Po R.Satiacumo pareiškimo aišku, kad H.Clinton privalo užsitikrinti ne 270-ies, o 271 rinkiko balsą.

Jei D.Trumpas laimės tose pačiose valstijose, kaip respublikonų kandidatas Mittas Romney 2012 m., ir dar papildomai laimės Ohajuje, Floridoje, Kolorade ir Ajovoje, jis teoriškai užsitikrins 268 rinkikų balsus, o H.Clinton – 270.

Tačiau R.Satiacumui atsisakant balsuoti už H.Clinton, ji, net ir vienu balsu lenkdama D.Trumpą, vis dėlto nesurinks privalomo 270-ies rinkikų skaičiaus.

Tokiu atveju kitą JAV prezidentą išrinktų JAV Atstovų rūmai ir Senatas. Abiejuose JAV parlamento rūmuose daugumą turi respublikonai, tad greičiausiai jų balsavimas būtų palankus D.Trumpui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius