-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įvykiai Pietų Osetijoje gali išprovokuoti dar vieną Gruzijos ir Rusijos konfliktą

Kaukazo reikalų gruzinų ekspertas Mamuka Arešidzė įžvelgia du, įvykių Cchenvalio regione, raidos variantus, kai pilietinė konfrontacija gali baigtis kraujo praliejimu ir sukelti dar vieną Gruzijos ir Rusijos konfliktą Šido Kartlio provincijoje (rytų Gruzijoje).
Cchinvalio gatvėse
Cchinvalio gatvėse / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vietos opozicijos lyderė Ala Džiojeva, nesutinkanti su vienašališkai nepriklausomybę paskelbusios Pietų Osetijos teismo sprendimu panaikinti čia vykusių rinkimų rezultatus, pasiskelbė prezidente ir pareiškė steigianti valstybės tarybą. Trečiadienį prie vietos vyriausybės pastato susirinko apie tūkstantį A.Džiojevos šalininkų. Per akciją, vykusią pagrindinėje Cchinvalio aikštėje, čia esančių pastatų apsaugininkai paleido įspėjamuosius šūvius.

„Galimi du įvykių variantai – pilietinė konfrontacija gali peraugti į kraujo praliejimą, o tai, savo ruožtu, gali virsti dar vienu Gruzijos ir Rusijos konfliktu Šido Kartlio regione“, – pareiškė M.Arešidzė.

Antrasis variantas, pasak eksperto, būtų Maskvos bandymas į šį postą įbrukti savo kandidatą, kas sukeltų antirusiškas nuotaikas separatistinėje respublikoje.

Kalbėdamas apie dabartinį regiono prezidentą Eduardą Kokoitą, M.Arešidzė pažymėjo, kad jis turi savų asmeninių interesų ir „jis gali imtis bet ko, kad išsaugotų savo padėtį, netgi Rusijos ir Gruzijos konflikto“.

„Nė vienas šiandieninių kandidatų nėra Kokoitos kandidatas... Jis neturi garantijų, kad pavyks išsaugoti savo turtą ir padėtį. Jis buvo pasirengęs rinkimus sužlugdyti, tačiau Maskva jam šios galimybės nesuteikė, nors iš dalies pavyko pasiekti to, ko jis norėjo“, – sakė ekspertas.

Lapkričio 13 dieną vyko pirmasis Pietų Osetijos prezidento rinkimų turas, per kurį nugalėtojas nepaaiškėjo. Lapkričio 27 dieną surengtas antrasis turas, į kurį pateko du kandidatai: Kremliaus remiamas Anatolijus Bibilovas ir buvusi švietimo ministrė Ala Džiojeva.

Lapkričio 28 dieną rinkimų komisijos vadovė Bela Plijeva žurnalistams pateikė preliminarius balsavimo rezultatus. Iš 26 tūkst. 149 balsavusiųjų už A.Džiojevą balsavo 14 tūkst. 828 rinkėjai (56,7 proc.), o už A.Bibilovą – 10 tūkst 462 (40 proc.). Prieš abu kandidatus balsavo 1,1 proc.

Aukščiausiasis teismas priėmė sprendimą pripažinti lapkričio 27 dieną vykusius rinkimus negaliojančiais, nes kandidatės į prezidentus Alos Džiojevos šalininkai pažeidė Pietų Osetijos Respublikos konstitucinį įstatymą dėl prezidento rinkimų.

A.Džiojeva teismo sprendimu juose dalyvauti negalės. A.Džiojeva nesutiko su teismo sprendimu pripažinti vykusius prezidento rinkimus negaliojančiais ir paskirti naujus, ji pasiskelbė „Pietų Osetijos prezidente“. Respublikos generalinė prokuratūra A.Džiojevos veiksmuose įžvelgė  „spalvotų revoliucijų“ scenarijų ir pažadėjo imtis priemonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius