Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelis 7 valandoms nutrauks ugnį Gazos Ruože

Izraelis paskelbė pirmadienį septynioms valandoms nutrauksiantis ugnį didžiojoje Gazos Ruožo teritorijos dalyje, pasaulyje kilus pasipiktinimui dėl pražūtingo smūgio vienai Jungtinių Tautų (JT) mokyklai palestiniečių teritorijoje. Dešimt palestiniečių žuvo pirmadienį paryčiais per Izraelio smūgius Gazos Ruože, pranešė medikai, o jau keturias savaites vykstančio konflikto tarp žydų valstybės ir palestiniečių islamistų judėjimo „Hamas“ aukų skaičius padidėjo iki 1 822.
Iš Izraelio šaudoma į Gazos Ruožą
Iš Izraelio šaudoma į Gazos Ruožą / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Gazos Ruožo greitosios pagalbos tarnybos atstovas Ashrafas al Qudra sakė, kad penki žmonės žuvo Džabalijoje anklavo šiaurinėje dalyje, trys – Gazos miesto rajonuose Zeitune ir Šeich Radvane, vienas – Nuseirato gyvenvietėje regiono centrinėje dalyje, o dar vienas vaikas žuvo pietiniame Rafaho mieste.

Nuo konflikto pradžios liepos 8 d. Izraelio armija smogė 4 686 taikiniams Gazos Ruože.

Per tą patį laikotarpį žydų valstybės teritorijoje nukrito 2 560 raketos ir minosvaidžių sviediniai, paleisti Gazos Ruožo kovotojų, nurodė viena kariuomenės atstovė. Dar 556 raketas numušė gynybos sistema „Geležinis kupolas“.

Iš Gazos Ruožo leidžiamos raketos ir sviediniai užmušė du civilius izraeliečius ir viena žemės ūkio darbininką tailandietį, o 64 Izraelio kariai žuvo per susirėmimus ir bombardavimus anklave bei jo apylinkėse.

Izraelis paskelbė 7 val. paliaubas

Izraelis paskelbė pirmadienį septynioms valandoms nutrauksiantis ugnį didžiojoje Gazos Ruožo teritorijos dalyje, pasaulyje kilus pasipiktinimui dėl pražūtingo smūgio vienai Jungtinių Tautų (JT) mokyklai palestiniečių teritorijoje.

Apie vienašališkas paliaubas, paskelbtas jau keturias savaites tęsiantis konfliktui su Gazos Ruožą faktiškai kontroliuojančiu islamistų judėjimu „Hamas“, buvo pranešta po to, kai galingosios šalys griežtai pasmerkė ataką, per kurią žuvo dešimt vienoje mokykloje prisiglaudusių palestiniečių. Izraelis taip pat išveda dalį savo karių iš palestiniečių anklavo.

Izraelio armija nurodė, kad 7 val. „humanitarinis langas“ bus atvertas 7–14 val. Grinvičo (10–17 val. Lietuvos) laiku visame palestiniečių anklave, išskyrus teritoriją į rytus nuo pietinio Rafaho miesto, „kur susirėmimai tebevyksta ir tebėra Izraelio karių“.

Armija savo pranešime perspėjo, kad ji „atsakys į bet kokius mėginimus išnaudoti šį langą“ ir paliaubų metu atakuoti civilius arba karius. Šis ugnies nutraukimas – jau šeštasis, kurį Izraelis paskelbė nuo konfrontacijos pradžios liepos 8-ąją.

Pranešimas apie paliaubas buvo nepatikliai sutiktas islamistų judėjimo „Hamas“, kurio atstovas Sami Abu Zuhri paragino Gazos Ruožo gyventojus elgtis atsargiai.

„Vienašališkos paliaubos, paskelbtos Izraelio, yra mėginimas nukreipti dėmesį nuo Izraelio vykdomų žudynių“, – sakė jis.

JAV valstybės departamento atstovė Jen Psaki pažymėjo, kad Vašingtoną pašiurpino ta ataka, ir paragino atlikti „išsamų ir skubų“ tyrimą.

Pirmadienį paryčiais paskelbtame pranešime Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu pareiškė, kad „Izraelis netaiko savo ugnies į civilius ir apgailestauja dėl bet kokios atakos, kuri netyčia kliudo civilius“, konkrečiai neužsimindamas apie ataką prieš mokyklą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius